Popularne posty Gość nasciturus Napisano 21 Grudnia 2012 Popularne posty Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają." - Mikołaj Rej. Włączenie słownika w przeglądarce nie zawsze daje wyeliminować wszystkie błędy. Są też sytuacje, kiedy musimy coś napisać na papierze (też jestem tym zaskoczony!). Wtedy, żeby inni się z nas nie śmiali (czy też patrzyli z politowaniem) przydatna jest własna wiedza o naszym ojczystym języku. Czasami chce się walnąć głową w mur patrząc na to, jak Polacy kaleczą nasz język w internecie jak i w tradycyjnym zastosowaniu. Często stosowane błędy postarałem się wyłapać i przedstawić ich pisownie w tymże temacie (zakresem postaram się nie wyjść po za poziom podstawówki ). 1. Interpunkcja: Dzięki interpunkcji nasza wypowiedź staje się czytelniejsza i bardziej zrozumiała dla potencjalnego odbiorcy. Często przecinek podstawiony w złym miejscu może zmienić znaczenie całego zdania! 1.1) Wyobraźcie sobie rozmowę dwóch osób: Przykład 1: A: Cześć stary, słyszałem, ze Twoja żona urodziła! Podobno miał być syn? B: Syn, nie córka. Przykład 2: A: Cześć stary, słyszałem, ze Twoja żona urodziła! Podobno miał być syn? B: Syn nie, córka. Popatrzcie jak jeden przecinek zmienił znaczenie wypowiedzianych słów. 1.2) O przecinkach w (mam nadzieje) oczywistych miejscach można poczytać TUTAJ. 1.3) Pytania/zdania rozkazujące kończymy maksymalnie trzema pytajnikami/wykrzyknikami. Przykład 1: Mam problem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czemu komputer nie działa??????????????? Przykład 2: Mam problem!!! Czemu komputer nie działa? Która wypowiedź lepiej wygląda? To chyba oczywiste. 1.4) Odstępy (spacje przed znakami interpunkcyjnymi). Przykład 1: Kupiłem procesor , ale za dwa dni zwróciłem go do sklepu . Zapis w przykładzie jest naturalnie nieoprawny. Nie wiem skąd wzięła się moda na takie "coś". 2. Ortografia: To chyba najbardziej razi. Jeżeli człowiek dorosły, który ukończył szkołę średnią (co może się już wydawać dziwne) i ciągle pisze "wogule" to powinien zwrócić państwu pieniądze za wieloletnią edukację. 2.1) Nie znając pisowni danego słowa, warto korzystać ze wszelkiego rodzaju słowników tradycyjnych, czy internetowych np. TEN. 2.2) Przedstawię poprawny zapis słów, w których najczęściej popełniane są błędy (wyłapane z tego forum): w ogóle, przede wszystkim, poniekąd, na pewno, naprawdę, użytkować, wziąć, skąd, spróbuj, otóż, rzadki, żaden, wierzyć, krótko, obejrzeć, jest napisane (coś), pisze (ktoś), włączać, wyłączać, sprzedaż, póki, lepsze, w sumie, obudowa, z powrotem, bodajże, czuły, uczucie, regularnie, pójdą, w końcu. Dla niektórych może okazać się szokiem, że pisze się wziąć zamiast wziąść, ale tak jest naprawdę na prawdę! 3. Inne: 3.1) Tą czy tę? No właśnie. Powszechnie spotykany błąd. Postaram się wyjaśnić to na przykładzie (w mam nadzieję prosty): Przykład 1: Chcę kupić tę obudowę. Przykład 2: Chcę kupić tę czarną obudowę. Tę stosujemy w połączeniu z biernikiem (który odpowiada na pytania kogo, co?). Przykład 3: Co zrobiłeś z tą klawiaturą? Tą stosujemy w połączeniu z narzędnikiem ([z] kim? [z] czym?). Na początku pisząc jakiś tekst wystarczy sobie zadać w/w (wyżej wymienione) pytania, a po jakimś czasie, będziemy pisali już automatycznie poprawnie. 3.2) Pisze czy jest napisane? Często widziany błąd (ponoć obie formy zostały uznane za poprawne, ale nie mogłem znaleźć o tym informacji). Pisze osoba w danym momencie, jest to czynność, która dzieje się teraz. Natomiast wyjątkiem jest: Przykład 1: Dana gazeta pisze, że w smoleńsku... Wszystko co zostało już napisane pisze się: jest napisane (np. na kartce, na forum, na ulotce), było napisane (np. w gazecie, na tablicy, a już tego nie ma). 3.3) Wtrącanie zagranicznych słów w wypowiedziach. To nie jest fajne, uwierzcie mi. Często "wpychany" jest język angielski*: Przykład 1: Kupiłem all części do nowego kompa. Long time czekał na upgrade. Widzieliście, żeby ktoś wtrącał polskie słowa na zagranicznych forach? Benchmark jest polskim forum, a z tekstami jak wyżej zapraszam na fora zagraniczne. Oczywiście są słowa, które brzmią "dziwnie" po polsku, albo wręcz ciężko jest je przetłumaczyć, wtedy użycie go jest w pełni uzasadnione. 3.4) Zbyt duża ilość akapitów ("enterów"). Przykład 1: Byłem dziś w sklepie. Kupiłem bułkę i chleb. Wracając do domu, wstąpiłem jeszcze do kumpla. Całość można było ująć w jednej linijce. Zapis jak wyżej jest niewłaściwy. 4.4) Wyrażanie swoich myśli czyli dokładny opis swojego problemu. Często można spotkać temat, w którym ktoś prosi o pomoc nie przedstawiając szczegółów. Jest to bardzo ważne, aby opisać: -na czym polega problem. -w jakich okolicznościach do niego doszło. -jakie ewentualne działania podjęto, aby samemu go rozwiązać. Przykład 1: Komputer nie działa, co robić? Przykład przesadzony, ale bardzo zbliżony do niektórych wypowiedzi. Tak zadane pytanie kompletnie nic nie mówi osobie, która chciałby udzielić pomocy. W takim przypadku ważne jest, aby wyrażać się szczegółowo (nie bać się pisać) i precyzyjnie. 5.4) Każdą swoją wypowiedź warto przeczytać jeszcze raz i zastanowić się przez moment, czy będzie zrozumiała dla kogoś innego. Pisanie skrótów myślowych, powoduje, że dany tekst może zostać różnie zinterpretowany, a w najgorszym przypadku wprowadzać w błąd. ============================================= Na koniec: O co ten cały szum? Jeżeli niedbalstwo językowe postępowałoby w nieograniczony sposób, nastałby pewnie czas, że ciężko byłoby się wzajemnie porozumieć (może nie do końca trafiony przykład, ale spróbujcie zainstalować sterowniki jakiegoś urządzenia wspieranego do Windows XP na Windows 8 - no nie "dogada się"). Każdy kto miał do czynienia z jakimś językiem programowania wie, że zapomnienie jednego np. cudzysłowu czy nawiasu powoduje, że nie działa cały program składający się z setek linijek. Nie popadając w paranoję - każdy się myli! Ale za zwrócenie uwagi, czy wyprowadzenie z błędu powinien podziękować. *(jeżeli odpowiada na pytanie jaki? jakie? jakich? piszemy z małej litery np: polski, angielskie, francuskich). Edytowane 21 Grudnia 2012 przez nasciturus 28 Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Moim zdaniem ten temat, i "Moja i Twoja ortografia" powinni być podpięte, aby Każdy miał szybki poradnik jak poprawnie się wysłowić. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez Veeon Link to post Share on other sites
Gość nasciturus Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Dodany punkt 4.4 oraz 4.5. Hmm, ciekawe czy ktoś przeczyta całość... PS. Czytelne to jest mniej więcej czy może warto coś poprawić? Link to post Share on other sites
Patrick. 33 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Nie popadając w paranoję - każdy się myli! Ale za zwrócenie uwagi, czy wyprowadzenie z błędu powinien podziękować. Oczywiście, powinien, ale w rzeczywistości tak niestety nie jest.. Nie raz już zwróciłem uwagę takiej osobie, to ta osoba mnie wyzwała.. No ale co zrobić.. Temat porusza bardzo ważną kwestię i można gdzieś go przykleić. Sam staram się poprawnie pisać, zrozumiale i boli mnie to, jak ktoś takie błędy popełnia. Link to post Share on other sites
fantomaz 64 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Moim zdaniem ten temat, i "Moja i Twoja ortografia" powinni być podpięte, aby Każdy miał szybki poradnik jak poprawnie się wysłowić. niby tak, ale jest jedno ale... najwięcej błędów walą osoby, które założyły tu konta dla jednego tematu i nigdy tu nawet nie zajrzą ;P Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Dlatego najlepiej zgłaszać zauważone błędy moderacji do poprawy. A stałych użytkowników można upomnieć przez PW. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez Veeon Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Kawał dobrej roboty!!!!!!!!!!! Chylę czoła!!!!!!!!!!!!!! podkusiło mnie Edytowane 21 Grudnia 2012 przez sid vicious Link to post Share on other sites
Gość nasciturus Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Wątpię, żeby ktoś to przeczytał w całości, a do tego jeszcze zastosował w praktyce . Jakby nie patrzeć 3 strony formatu a4, to już poprzeczka dla wybitnych zapaleńców. Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ja jestem realistą. Wątpię, że te gamonie szarpną się na taki wysiłek... ale teraz, po 30 stronach tematu z "moją ortografią", poradniku jacka dot. dysmózgii oraz tym temacie, można będzie sprawiedliwie łamać kołem i palić na stosie tych którzy nadal nie potrafią się poprawnie wysłowić. Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Ostatnio nie spędzam zbyt dużo czasu na forum (nowy 47 calowy LED sprawił, że wchłaniam więcej filmów, a nowa kobita skutecznie odciąga mnie od kompa ), ale wydaje mi się, że jest spora poprawa jeśli chodzi o pisownię. Zdarzają się oczywiście analfabeci, ale jakby ich mniej było. W tym miesiącu najbardziej rozwalił mnie "rędering" i fakt, że post z tym słowem został edytowany przez "marszałka", który wywalił bluzgi, ale taki kwiatek jakoś umknął jego uwadze... Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Bardzo ładnie! Ten post powinien się wyświetlać każdemu przy rejestracji konta z obowiązkiem przeczytania i akceptacji. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez mst 3 Link to post Share on other sites
Gość nasciturus Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Jestem trochę w szoku... Spodziewałem się fali "hejtu" typu: -to foróm kompóterowe! -ić na forum ortograficzne -karzdy pisze jak hce -pisze z bódki telefonicznej dlatego robie błendy Dziękuje, za docenienie pracy jakiej włożyłem w napisanie tego poradnika. Chciałem go nawet jeszcze trochę rozbudować, ale raz, że (prawie) nikt nie będzie tego czytał, a dwa, że za każdym razie trzeba prosić "zielonego" o korektę . Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Bardzo ładnie! Ten post powinien się wyświetlać każdemu przy rejestracji konta z obowiązkiem przeczytania i akceptacji.Dobry pomysł, admin planuje wprowadzić wtyczkę umożliwiającą wyświetlanie takiego okienka. A co do samego tematu to kawał dobrej roboty Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ciekawa lektura i dla niektórych faktycznie obowiązkowa Link to post Share on other sites
Recommended Posts