Skocz do zawartości

Analiza sprzetu do podkrecania

Recommended Posts

Witam od jakiegos miesiaca posiadam nowy komputer. Narazie nie mam pieniedzy zeby kupywac do niego czesci poniewaz jeszcze go nawet nie splacilem, Lecz chcialbym polepszyc jego wydajnosc w grach, miec wiecej fpsow. Chcialbym prosic was o porade co moge podkrecic i o ile z takim sprzetem:

Zasilacz - Tancens Radix V-550W-80+Bronze

Płyta główna - AsRock p67 b3

Procesor - CORE i5 2500K 3.3GHz

Karta graficzna - Asus HD7850-DC2-2GD5

Pamieć - Kingston KVR16N11/8GB DDR3 - 1600

HDD - WD5000AZRX 500GB 64

Nagrywarka Asus DRW - 24B5ST SAT

Obudowa Aerocool z dwoma wentylatorami

Wczesniej kolega z forum pomagal mi w kwesti mojego nowego pieca i prosil mnie o zdjecie tabelki na zasilaczu wiec moge w kazdej chwili ja wstawic jezeli bedzie taka potrzeba. Probowalem podkrecac gpu w programie catalyst control center ale to jakas bzdura mi sie wydaje poniewaz fpsy stoja w miejscu. Co moge podkrecic z tym co mam i czy bedzie widoczna zwiekszona wydajnosc w grach, pozdrawiam :)

@janek969-proszę Cię, nie każ mu ustawiać takiego taktowania przy tym napięciu bo to zależy od sztuki, podkręcać powoli testując stabilność, podnosić co jakiś czas mnożnik i dalej testować. W razie potrzeby zwiększyć napięcie i to wszystko. Jak cooler na procek to fortis kup jak masz pieniądze.

No pisalem w temacie ze narazie nie mam pieniedzy, wiec czy bez coolera oplaca sie podkrecac 2500k??

Ok postanowilem procesor zostawic w spokoju a zabawic sie z karta. Wiec tak mam 2 pytania.

- Czytalem poradniki o podkrecaniu radeonow, pisze zeby powolutki krecic malymi skokami dopuki karta bedzie stabilna. Moje pytanie wiec, kiedy bede wiedzial ze tak nie jest?? Chodzi o temp. GPU??

- Czytalem rowniez o podbijaniu napiecia, wyczytalem ze max podbicie napiecia to 1.25V oraz aby bardzo z tym uwazac, do podkrecania bede uzywal programu Sapphire TRIXX rubryka do podkrecania napiecia to Board Power Li? Tylko ze nie widze tu zadnych napiec jak np 1.25V. Tylko jest suwak od -20 do 20.

Edytowane przez terlikosiu