adam004 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam! Czy ktoś ma pewne informacje o tym czy dyski SSD współpracują z każdą płytą główną, czy też może ta płyta powinna spełniać jakieś konkretne wymagania? Wiem, że jeśli płyta ma SATAII to nie wykorzysta w pełni potencjału SSD, choć dysk będzie działał. Nie mogę jednak dokopać się do informacji czy konieczne jest obsługiwanie przez płytę główną trybu RAID (chcę by w przyszłości na SSD był system i aplikacje) ? Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Płyta główna nawet nie widzi różnicy czy podmontowany dysk jest SSD czy HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
adam004 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli jedynym ryzykiem jest to, że SSD będzie działał wolniej ? Cytuj Link to post Share on other sites
France 3 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Mi się wydaje, że nie powinien chodzic wolniej niż HDD więc skąd takie stwierdzenie Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 @France: koledze chodziło o to, że SSD może działać wolniej niż powinno. Generalnie dysk może spowolnić port SATA II i/lub brak AHCI. Cytuj Link to post Share on other sites
adam004 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tak, chodziło o to, że może działać wolniej niż jest potencjalnie w stanie. O tym AHCI znalazłem pewne info na: http://www.pcworld.pl/news/383428/Dyski.SSD.optymalne.konfigurowanie.i.uzytkowanie.html Szatkus pewnie się orientuje ale gdyby innych interesowało to jest tam napisane m.in tak: " Jednak zanim zabierzesz się do instalowania, sprawdź ustawienia kontrolera twardego dysku w BIOS-ie. Przywołaj jego ustawienia, naciskając klawisz [Del] lub [F2]. Powinna być tu ustawiona opcja AHCI lub RAID. W niektórych płytach głównych zamiast powyższych znajdziesz opcję Enhanced. Ponadto upewnij się, że dysk SSD jest podłączony do płyty głównej poprzez złącze SATA 600. Należy umieścić wtyczkę w pierwszym gnieździe SATA 600 (SATA3_0). Jeżeli twoja płyta główna nie jest wyposażona w gniazdo tego typu, za to obsługuje standard PCI Express 2.0, możesz nabyć odpowiednią kartę kontrolera w postaci przejściówki. " [...] "Ponadto trzeba w wypadku Windows XP wgrać sterownik AHCI na początku instalowania (naciśnij uprzednio klawisz [F6]), bo domyślnie jest dostępny tylko w Windows XP z dodatkiem SP3. Wspomniany sterownik pobierzesz z internetowej witryny producenta płyty głównej. Miej na względzie, że często zdarzają się problemy, gdy sterownik AHCI nie jest ładowany z dyskietki, bo wiele płyt głównych nie oferuje możliwości skorzystania z dysku USB. W tej sytuacji pomoże tylko indywidualna, instalacyjna płyta CD sporządzona przy użyciu programu nLite. " Niestety nie ogarniam tego do końca, ale grunt, że już wiem o istnieniu AHCI Szatkus, czy dobrze zakładam, że sterownik AHCI używany jest wtedy gdy płyta główna nie obsługuje RAID'u? Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Nie całkiem. Płyta może obsługiwać AHCI i RAID, nie można tylko zrobić RAIDa z AHCI (albo jedno albo drugie). Cytuj Link to post Share on other sites
adam004 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ok. Dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
Perkoz12 3 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 a jak np kupie dysk sdd z sata 3 a plyta sata 3 ogarnia to nie bedzie mozliwosci ze dysk bedzie dzialal wolniej niz podaja wykresy od producentow ?? Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 @Perkoz12: nie łap za słówka. Wiadomo, że szanse osiągnięcia wyników podanych przez producenta są nikłe. Jako "powinno" miałem na myśli prędkość działania dysku podpiętego pod porządną płytę z SATA3, AHCI i błogosławieństwem okolicznego księdza Cytuj Link to post Share on other sites
Perkoz12 3 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 nie no tu nie chodzi ze ma byc dokladnie jak producent tylko czy bedzie powiedzmy duza roznica miedzy sdd a zwyklym dyskiem bo wiadomoze producent zawyzone wszystko podaje i sami testuja to maja swoje wyniki Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zależy od producenta, niektórzy podają mniej, a niektórzy bardziej odbiegające od rzeczywistości transfery. Ja ten parametr zwyczajnie ignoruję, lepiej polegać na testach niezależnych serwisów. I chyba nawet najpodlejsze dyski SSD są szybsze od najlepszych dysków twardych. Tym bardziej, że czas dostępu HDD to ŚREDNIO kilkanaście ms (nie mówiąc o najgorszych przypadkach), a SSD to stałe ~0.1 ms Poza tym używaj przecinków, bo się gubię w tym co piszesz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts