Kz3Ko. 72 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 zmieniam ze Standard na OC Genie II mode, zmiana My OC Genie z Default na Customize, i na dole wyskoczy opcja, by wejść do OC Genie gdzie są wszystkie opcje, mnożnik, voltage, etc. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 No masz w standard przecież zmianę mnożnika itp.Ale nic róbcie jak uważacie za stosowne,i jak Wam wygodniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Jest zmiana mnożnika, ale nie można na nic kliknąć, tj. nie wyskakuje to okienko gdzie się ten mnożnik zmienia. W OC Genie wszystko okej. Też się zdziwiłem, i na początku bałem podkręcać przez to OC Genie, ale ustawiłem tam 4.2Ghz, napięcie auto, i jest git. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 tj. nie wyskakuje to okienko gdzie się ten mnożnik zmienia Najeżdżasz kursorem myszki i zmieniasz klawiszami NA KLAWIATURZE + i -,było pisane w tym wątku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Wpisz wartośc ręcznie, np: 1,300 i naciśnij ENTER 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Tego to akurat nie wiedziałem. Mniejsza o to, w Piątek do mnie przyjdzie Zalman Z9 Plus, to spróbuję dojść do 4.4-4.5Ghz. Póki co ustawiłem taktowania i napięcie takie jakie miałem w Genie, tj. 4.2Ghz i 1.2v. BTW. Jak zrobić, żeby mi taktowania spadały? Trzeba włączyć EIST, tak? W każdym razie, mam to włączone, i taktowanie to cały czas 4200mhz. W Genie była taka opcja Intel C-State, i dopiero po jej włączeniu mi taktowania spadały. Nie wiem, jak tu. Edytowane 2 Września 2013 przez Kz3Ko. Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Napisłem, obszerny test MSI-Z77A-GD65 Gaming, w którym podaje przykładową receptę na podkrecanie i5 3570K. http://overclock.pl/articles/show/id/539,5,7,metodologia-testow-i-uefi Poczytaj to dokładnie, myślę że pomoże ci wycisnąć z tego procka nawet więcej, o ile masz dobry cooler. Biosy obu płyt są identyczne, różnią sie tylko kolorystyką. Pozwodzenia 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Próbowałem ustawić BCLK na 105mhz, i mnożnika na 42. Wszystko w standard mode. Vdroop na 100%, voltage na 1.26. Podczas ładowania windowsa wyskoczył blue screen. Ustawiłem bclk na defaultowe 100, mnożnik 42. voltage 1.20 i vdroop 100%. BTW. W intel Burn Test na na 4.2 ustawionym w OC Genie miałem 102-103 gflops, przy ustawieniu w Standard Mode jest 106-108. Aczkolwiek w standard mode mi nie spadają taktowania. Cytuj Link to post Share on other sites
jendrek 0 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Z podnoszeniem taktowania nie mam problemu tylko nie mam opcji Vdrop offset i nie mam mozliwosci ustawiania napiecia na sztywno. Nie wiem własnie dlaczego nie mam tej opcji tak jak na screenie który podałes. Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) jendrek, a masz najnowszego biosa? Podam przykład: W Asrock P67 Pro 3, bios'y od wersji 3.xx miały poprawne działanie vdropu i offetu gdyż przedtem po ustawieniu CPU Voltage na Offset powodowało iż opcja vdrop czyli Load Line Calibration znikała. Edytowane 2 Września 2013 przez Hezen Cytuj Link to post Share on other sites
jendrek 0 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Aktualizowałem bios nie dawno do wersji 1.9 a płyte mam Msi G45. Nie mam pojecia czego nie pojawia mi sie ta opcja. Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Haha, panowie. Ja nie mogłem znaleźć większości z tych opcji z Bakaka recenzji, bo one są w zakładace w standard mode. CPU Features. Tam ustawiłem Core Limit na 42, i a w zakładce głównej CPU Ratio na Auto. Ogółem w IBT miałem 75*C na najcieplejszym rdzeniu. ale to jest Brutus. Przyjdzie do mnie Zalman Z9 Plus, specjalnie go wziąłem, bo wentylacja wporzo jest. Wtedy zobaczę, może spróbuję dobić do 4.5Ghz, choć moja sztuka jest dość lelawa, a ja nie chciałbym przykeraczać napięcia 1.3v. W każdym razie, mam 4.2Ghz na 1.18v. Ładnie mi spadają taktowania w IDLE, ogółem jestem mega zadowolony i podjarany. Czekam na tego Zalmana, i wtedy spróbuję dobić coś więcej. Tylko lipa trochę, bo 4.3Ghz wywala mi na 1.24V. BTW. Nie wiem w sumie jak teraz, ale wcześniej przy IBT też na 4.2Ghz mam np. kolejno 102,108,106,107,104, i nagle 92Gflops. W sumie teraz po przestawianiu więcej opcji jest ciągle te 102-108Gflops. Cytuj Link to post Share on other sites
mat3jros 0 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Witam, chciałbym się spytać czy 4.3 GHz na napięciu 1.2V to dobry wynik ? ( w teście pokazało max 1.192 ) ale nie zmniejszałem jeszcze ) Testowałem w programie OCCT i najwyższa temperatura to 63 stopnie. Edytowane 4 Września 2013 przez mat3jros Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Nikt ci nie powie czy zły, czy dobry, bo 99% przypadków zalezy to od sztuji CPU jaką trafisz. Jeden Chip będzie robił 4,8 GHz na takim napięciu, a inny nie przekroczy 4,2-4,3 Ghz na nim. Krótko mówiąc miałeś fart, to będzie wyższy zegar, miałeś niefart jest jak jest i tyle w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
tommakrwro 3 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Lada dzień będę kupował swojego 3570k, płytę najtańszą - MSI z77a-G43, tego całego podkręcania zupełnie nie kąsam, mam pytanie bo przeczytałem ten wątek na raz i jestem jeszcze bardziej skołowany niż byłem czy jak nacisnę na tej płycie OC Genie żeby mi podkręciła do 4,2 ghz to czy w idle będzie zrzucało i taktowanie i napięcie? Druga sprawa - jak bym chciał podkręcić jednak do 4,5 ghz to czy na tej płycie można zrobić też żeby zrzucała i takty i napięcie czy napięcie przy 4,5 musi być na sztywno? I jeszcze czy odczuję jakąkolwiek różnicę między 4,2 a 4,5 w grach przy karcie GTX770? na przykładzie np Battlefielda 3 tak z grubsza pi razy oko ile by to było klatek? Cytuj Link to post Share on other sites
sfiksowany 0 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Witam, mam do was pytanie. Kupiłem ostatnio nowy procek 3570k wraz z chłodzeniem Zalmana CNPS14X i zamontowałem to na płycie Asrock z77 Pro4. Z takim zestawem chciałem osiągnąć stabilny wynik 4400MHz. Udało mi się go osiągnąć jednak na dość dużych napięciach, które wytwarzają duże ciepło. Czy widzicie co ew. można zmienić w ustawieniah by przy takim taktowaniu obniżyć napięcie i temperatury na rdzeniach a może waszym zdaniem jest wszystko ok? Niżej przykład mojego sprzętu w stresie. Link do reszty zdjęć z ustawieniami http://imgur.com/a/X8BgH . Z góry dziękuję za pomoc. http://i.imgur.com/DopFZuih.jpg Edytowane 7 Września 2013 przez sfiksowany Cytuj Link to post Share on other sites
macio232 3 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Bez przesady, nie masz tak strasznie. tylko pytanie, czy to ustawienie jest stabilne(nie napisales czym testowales), bo jezeli twierdzisz tak na podstawie testu z IBT, to blad. jakie tempy masz przy jakiejs wymagajacej grze?(chyba najlepiej BF3) Cytuj Link to post Share on other sites
sfiksowany 0 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Bez przesady, nie masz tak strasznie. tylko pytanie, czy to ustawienie jest stabilne(nie napisales czym testowales), bo jezeli twierdzisz tak na podstawie testu z IBT, to blad. jakie tempy masz przy jakiejs wymagajacej grze?(chyba najlepiej BF3) Testowałem w Prme95 i Linxie i nie wywalało żadnych błędów. Co dziwne , w Linxie pokazuje mi że mam 63 Gflopsy a IBT pokazywało koło 120, w sumie nie wiem czy to ma znaczenie. Jescze co do testu w Linxie to napięcie potrafiło wzrosnąć do 1.264v. Bf3 nie mam zainstalowane , jednak grałem dziś parę godzin w Saints Row 4 i najwyższa temperatura jaka została zarejestrowana przez RealTemp to 54 stopnie. Aha i dodam, że przy próbie obniżenia napięcia komputer się wyłącza i żeby do biosu sie dostać trzeba baterie z płyty wyjmować. Edytowane 7 Września 2013 przez sfiksowany Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Mój 3570k na płycie Z77A-GD55 ''siedzi'' na 4,5GHz przy napięciu 1,23v ustawionym w BIOS. W HWMonitor przy obciążeniu (OCCT Linpack) osiąga 72* i napięcie podaje niby 1,2v. Testowane - brak błędów. @up: Po co ludzie wyciągają baterię z płyty żeby resetować BIOS? Na płycie na pewno jest miejsce gdzie wkładasz zworkę na kilka sekund, wyciągasz i tyle... Co do napięcia 1,264v - może to tylko chwilowe albo ta płyta ma przypadłość do podnoszenia napięć. Na starym sprzęcie (Asrock 970Extreme 3 ) też lubiła podnosić napięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Mój 3570k na płycie Z77A-GD55 ''siedzi'' na 4,5GHz przy napięciu 1,23v ustawionym w BIOS. W HWMonitor przy obciążeniu (OCCT Linpack) osiąga 72* i napięcie podaje niby 1,2v. Testowane - brak błędów. Vuodi, próbuję uzyskać te 4,5 GHz na takim samym zestawie, jak posiadasz. Jestem totalnie zielony w temacie, niedawno złożyłem po raz pierwszy w życiu komputer i tak powolutku uczę się z pomocą forumowiczów. Idzie nieźle. Poczytałem rady Bakaka http://overclock.pl/...a-testow-i-uefi, poustawiałem mniej więcej tak samo (ustawienia dla jego stabilnego 4,7GHz) w UEFI swojej płyty, kliknąłem zachowaj zmiany i restart, restartuje i pokazuje mi taktowanie 3.40 GHz. ??? Wcześniej, przed zmianami ustawień UEFI, przywróciłem ustawienia domyślne i wyłączyłem OC Genie; czy wyłączenie OC Genie to był błąd? Nie wiem jak ustawić XMP (moje RAMy to Crucial Ballistix Sport 1600 CL0)? Chciałoby Ci się pochwalić printscreenami ustawień UEFI twojej płyty dla stabilnego 4,5GHz??? Edytowane 17 Września 2013 przez uppersilesian Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 @UP Lepiej ty się pochwal swoimi "ss" z UEFI, możesz zrobić je bezpośrednio z UEFI, wsadzasz PENa sformatowanego w FAT32 i wciskasz F12 na tym ekranie, na którym chcesz zrobiś ss i potwierdzasz zapis. Wstaw je na jakiś hosting i daj linki tutaj. Natomiast w twoim przypadku nie zaczynał bym OC od 4,7 GHz tylko Np: OD 4,1 GHz. Daj te ustawienia co ja dałem na 4,7 GHz tylko CPU ratio ustaw na 4,1, jak sie odpali to test w OCCT jeśli będzie stabilnie przez 30min, a temp na rdzeniach nie przekroczy 90 st. to próbuj podnośić mnożnik. Zawsze o +1. Zasadniczo, przy zegarze 4,1 GHz nie musisz nawet ruszać CPU Vcore. Pozostałe opcje daj tak jak u mnie na 4,7 GHz, ale nie tykaj Vcore. Co do pamięci to ustaw taktowanie i timingi ręcznie Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 nie zaczynał bym OC od 4,7 GHz tylko Np: OD 4,1 GHz. Samo OC Genie ustawi mu 4,2GHz z włączonymi ustawionymi oszczędzaczami prądu Ja próbuję dojść do tego by przy zegarach 4,5GHz zrzucał mi napięcie i taktowanie w spoczynku. Za żadne skarby nie udaje mi się ...Cały czas sztywne napięcie i taktowanie a tego nie chcę SS zarzucę niebawem Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Natomiast w twoim przypadku nie zaczynał bym OC od 4,7 GHz tylko Np: OD 4,1 GHz. Daj te ustawienia co ja dałem na 4,7 GHz tylko CPU ratio ustaw na 4,1, jak sie odpali to test w OCCT jeśli będzie stabilnie przez 30min, a temp na rdzeniach nie przekroczy 90 st. to próbuj podnośić mnożnik. Zawsze o +1. Zasadniczo, przy zegarze 4,1 GHz nie musisz nawet ruszać CPU Vcore. Pozostałe opcje daj tak jak u mnie na 4,7 GHz, ale nie tykaj Vcore. Fajnie, że się odezwałeś. Nie zaczynałem od 4,7, ale od 4,5, bo ustawiony na 4,2 w OC Genie przeszedł 75 minut LinXa, więc pomyślałem, że 4,5 będzie w sam raz na (dobry) początek :-) Za szybko? To że 4,2 w OC Genie było stabilne, nie uprawnia do zaczynania od 4,5? Troszkę zmodyfikowałem twoje ustawienia, przy których uzyskałeś stabilne 4,7, i tak: Aby uzyskać taki zegar konieczne były następujące ustawienia: MOJE: CPU Ratio – x47 x45 napięcie CPU – 1,35 V 1,25 V Kontrola Vdroop – 75% 75% Napięcie Agenta Systemowego (VCCSA) – 1,05 V 1,005 (bo straszyłeś, żeby nie przekraczać 1,1, więc chciałem być od tego jak najdalej) Long Duration Power Limit – 300 300 Short Duration Power Limit – 300 300 ESIT - wyłącz wyłącz Obsługa C1E – wyłącz wyłącz Intel C-State – wyłącz wyłącz Primary Plane Current Limit – 1024 100 (tak wymyśliłem) Secondary Plane Current Limit – 1024 100 (j.w.) Ograniczenie mocy Turbo płaszczyzny podstawowej – 555 300 Ograniczenie mocy Turbo płaszczyzny wtórnej – 555 300 Jak to ustawiłem, wszedłem w SETTINGS chyba, kliknąłem ZAPISZ I URUCHOM, zrestartował, ale na ustawieniach standardowych, czyli 3,40GHZ. Tego nie rozumiem??? Co powinienem zrobić po wpisaniu tych wszystkich ustawień w UEFI, żeby na nich ruszył??? Najlepiej jak z kopyta. Ja próbuję dojść do tego by przy zegarach 4,5GHz zrzucał mi napięcie i taktowanie w spoczynku. Za żadne skarby nie udaje mi się ...Cały czas sztywne napięcie i taktowanie a tego nie chcę O kurczę, a ja myślałem, że zrzucanie napięcia i taktowania to standard. Gdzieś chyba czytałem, że w idle zmniejsza tempo, znaczy V i GHz. Daj te swoje screeny i wytłumaczcie mi co robić po wpisaniu nowych ustawień w UEFI??? Jaki następny krok, żeby chociaż spróbował ruszyć na tych 4,5? I czy OC Genie przy OC Genie Customize ma być włączone, czy wyłączone? Edytowane 17 Września 2013 przez uppersilesian Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Samo OC Genie ustawi mu 4,2GHz z włączonymi ustawionymi oszczędzaczami prądu Wiem o tym, ale tu chodzi o to żeby chłopaka nauczyć jak sie robi OC a nie iść na łatwiznę Ja próbuję dojść do tego by przy zegarach 4,5GHz zrzucał mi napięcie i taktowanie w spoczynku. Za żadne skarby nie udaje mi się ...Cały czas sztywne napięcie i taktowanie a tego nie chcę SS zarzucę niebawem NA płytach MSI Z77A-Gxxx nie da sie tego zrobić, taki ich urok Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Samo OC Genie ustawi mu 4,2GHz z włączonymi ustawionymi oszczędzaczami prądu O jakich oszczędzaczach prądu mówisz ? Przy 4,2GHz (OC genie) też nie zrzuca taktowania. Ja próbuję dojść do tego by przy zegarach 4,5GHz zrzucał mi napięcie i taktowanie w spoczynku. Za żadne skarby nie udaje mi się ...Cały czas sztywne napięcie i taktowanie a tego nie chcę NA płytach MSI Z77A-Gxxx nie da sie tego zrobić, taki ich urok No to problem vuodi`ego mamy z głowy, czyli rozwiązany. .. ale tu chodzi o to żeby chłopaka nauczyć jak sie robi OC a nie iść na łatwiznę Nic dodać, nic ująć - możemy/możecie zaczynać? Zamieniam się w słuch. Edytowane 17 Września 2013 przez uppersilesian Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts