Skocz do zawartości

Bardzo wysokie temperatury w Idle.

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem, że nawet gdy nie mam odpalonego żadnego programu to komputer pokazuje wysokie temperatury i do tego jest strasznie głośny.

Temperatury sprawdzałem w programie Hardware sensors monitor.

I kolejno były to takie temperatury:

Temperatures:

Mainboard: 42-46*C.

CPU1: 43*C.

CPU2: 80*C.

CPU0 Core: 44-48*C.

HDD Temperatures:

HDD: 42*C.

Cooling Fans:

Chassis: 5625-6321 rpm.

Voltages:

+12V: +12,05-12,11V.

+5V: +4,97-5,00V.

Core: +1,02-1,39V.

+3.3V: +3,36-3,38V.

Aux: +1,90V

Graphics Adapters:

Fan speed: 1530-1620 rpm.

Temperatures: 66-67*C.

To są temperatury i napięcia w spoczynku. Dotychczas to mi nie nie przeszkadzało to było ciszej. Teraz jest jakaś masakra. Wczoraj gdy uruchomiłem Mass Effect 2, z którym mój komputer poradziłbym sobie bez dwóch zdań, zresetował się po 5 minutach grania. Kiedyś tak nie było. Wszystko normalnie i cicho chodziło. To zaczęło dziać się z dnia na dzień.

Moja konfiguracja:

Motherboard: Gigabyte MA770-UD3

Processor: AMD Phenom II Black Edition X4 955 3.2GHZ

PSU: FSP HEXA SERIES HE 500 (http://tnij.org/hexa500)

Memory: 4096 MB RAM II 1066MHz

Hard Drive: 500 GB 7200 rpm

Video Card: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti (Palit)

Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit

Może macie jakieś pomysły skąd to się wzięło. No i jak temu zaradzić.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edit. I gdy nic się nie dzieje tzn. chrome jest włączony na pustą kartę, to procesor skacze od 2% do 25%.

Edytowane przez PaNxRybA

Masz boxowe chłodzenie czy jakieś lepsze? Jeżeli boxowe to wystarczy zmienić pastę termoprzewodzącą na np Arctic MX-2 i powinno wszystko wrócić do normy. Ta z boxa po pewnym czasie traci właściwości i wysycha.

• Popieram 1

Ok. A jeszcze wyczyść dokładnie pozostałość po starej paście. Idź najlepiej do kiosku, kup najtańszy zmywacz do paznokci w szklanej buteleczce (taki z acetonem) i wyczyść nim. Mówię serio, nie zbijam się.

• Popieram 1

No więc po przeczyszczeniu wszystkiego, odkurzeniu i nałożeniu nowej pasty jest ciszej. Ale to dopiero początek. Się zobaczy za tydzień. Co do temperatur to są takie jak wcześniej z tym, że zasilacz ma teraz 2710-3080 rpm, a nie tak jak było wcześniej 5625-6321 rpm. A Te CPU2: 80*C to musi być jakiś błąd odczytu, albo coś.

Edit. Możecie mi polecić jakieś dobre obudowy?

Edytowane przez PaNxRybA

Ok. Więc dzięki za wszystkie odpowiedzi. Temat do zamknięcia.

Edit. Wychodzi a to, że to problem z zasilaczem. Chodzi teraz ciszej, ale od rana czułem zapach takiego palonego plastiku. Pograłem 30 minut i komputer sam się wyłączył. Przez 15 minut nie mogłem go włączyć. Możecie polecić jeszcze jakiś zasilacz do 250 zł do mojej konfiguracji? Taki cichy i wydajny. Z góry dzięki.

Edytowane przez PaNxRybA