Skocz do zawartości

Co dadzą kolejne 2 GB RAM do obecnych 2 GB?

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie, otóż posiadam obecnie 2GB RAM i gdybym dokupił jeszcze 2GB do 2x2GB, to wydajność byłaby wiele większa? Chodzi mi dokładnie o gry i system. Pytam bo nie wiem czy dokupić jeszcze 2GB czy na razie się wstrzymać.

AMD ATHLON 250 3.0x2

2GB Kingston DDR2 800mhz

80GB

BeQueit 350W PurePower

GTS 250

Ale mimo wszystko pomoże to coś. System powinien się szybciej uruchamiać itd. Widziałem ostatnio porównanie przy 2GB mega szybkich pamięci DDR3 (jakieś tam 1800 czy coś) i 4GB zwykłych 1066MHz. Wszystko oprócz syntetyków działało szybciej na 4GB.

Wg mnie można dokupić dodatkową kostkę, póki DDR2 nie kosztuje 1000zł, ale jak mówi Bany - odczuwalne przyśpieszenie "reakcji na kliknięcia" odczujesz jak zmienisz dysk.

W takim razie dokupuj ten RAM. Ja bym się zdecydował, bo i tak już jest źle z cenami, a niedługo zacznie się dziać jak z DDR1. Od stycznia wejdą Core i3, więc już wtedy wszystkie Core 2 zaczną umierać, a razem z nimi pamięci DDR2. Zaszkodzić nie zaszkodzi na pewno, a będziesz już miał komfort na dłuższy czas.

Nie można. System używa więcej niż 3,25GB. Nie pamiętam dokładnie jaka jest to wartość, ale jest to X (ta wartość, jakoś chyba pod 4GB) - RAM karty graficznej - bufory dysków i napędów itd. = ~3.25. U wszystkich jest to mniej więcej tyle samo, bo większość osób ma 512MB na grafice. Ogólnie to nie jest tak, że system nie może ogarnąć 4GB - ogania. Tylko te 4GB dzieli po wszystkich adresowalnych pamięciach.

Co dadzą kolejne 2 GB RAM do obecnych 2 GB?

4 GB.

A tak na poważnie, to niewiele. Zależy od systemu operacyjnego. Jeśli używasz XP'ka, nie musisz dokupować pamięci, jeśli korzystasz z Visty, czy Windows 7 powinieneś dokupić małe co nieco... Te OS-y potrzebują same dla siebie około gigabajta pamięci RAM. Możesz dokupić od razu 2 GB, jeśli posiadasz system 64-bitowy.

PS. Jeszcze raz dodam, że pracuje na Windowsie XP 32-bitowym.

Wybacz, nie przeczytałem wszystkich wypowiedzi... Moim zdaniem nie - zyskasz może 1 klatkę na sekundę, ewentualnie dwie - 32 bitowe systemy przydzielają aplikacji najwyżej 2GB pamięci RAM, a sam XP nie zajmuje jej więcej, niż 150 MB. Dokupisz 2 GB i zyskasz może 150 mega dla gier. Co innego praca z wieloma aplikacjami - w takim wypadku warto zainwestować w drugą kość RAM o tym samym taktowaniu.

System i gry będą się szybciej wczytywały. Oczywiście nie oczekuj że o połowę szybciej. W wymagających grach dobry wybór. Co do fps może miał byś 5-7fps więcej

No troche przesadziles....2GB a 3,25GB i gry szybsze :( , rozumiem 1GB a 2GB to taaaa a nie na XP 32 bit 2GB a 4GB :>

Ale warto dokupic na przyszlosc,

+ taniej juz nie kupisz

+ SyS 64bit zaadresuje :-> 4GB

• 2 tygodnie później...