Skocz do zawartości

Płyty główne - rewizja

Recommended Posts

Chciałem zakupić płytę główną Gigabyte pod AMD FX-8320 lub i5-3570k. Zależy mi na najnowszej rewizji, żeby od razu miała bios który obsłuży najnowszy procesor. Sprawdziłem na stronie Gigabyte, że właśnie najnowsze rewizje mają odpowiedni bios. Kupuję zestaw bez karty graficznej (bo ją mam) i w przypadku AMD sklep może marudzić, że nie uruchomi zestawu bo nie kupuję karty. Nie chcę po zakupie szukać kompatybilnego procesora po ludziach lub serwisie, żeby można było wgrać BIOS.

Zadałem pytania do dwóch polecanych sklepów internetowych, a oni mówią że nie mają możliwości sprawdzenia co sprzedają.

To do czego to doszło, że zamawiamy i dostajemy kota w worku.

Podaję przykłady:

GA-970A-UD3 (rev. 3.0) - jest dostępny tylko FA, który obsługuje FX-8320

GA-990FXA-UD3 (rev. 3.0) - jest dostępny tylko FA, który obsługuje FX-8320

GA-Z77X-D3H (rev. 1.1) - najstarszy jest bios F10, który obsługuje i5-3570K

Gość usunięty

Zadałem pytania do dwóch polecanych sklepów internetowych, a oni mówią że nie mają możliwości sprawdzenia co sprzedają.

Jakieś kiepskie sklepy, którym nie zależy na kliencie. Jeśli do mnie przyszedłby taki to wgrałbym mu - bo jaki problem?

GA-Z77X-D3H (rev. 1.1) - najstarszy jest bios F10, który obsługuje i5-3570K

Z tych które wymieniłeś to najlepiej ten zestaw.

Nie pytałem się czy mogą wgrać, tylko w jakiej rewizji jest towar który sprzedają.

Nie chodzi mi o numer BIOS tylko wersję płyty głównej. Może się w przyszłości zdarzyć, że upgrade biosu do nowego procesora będzie dostępny tylko dla nowszych rewizji tej samej płyty.

Wyobraź sobie, że kupujesz płytę i w różnych sklepach są takie same ceny. Ale jeden ma nowszą wersję a drugi starszą.

Odpowiedź, że nie wiedzą co sprzedają była z kurtmedia i morele.

Gość usunięty

Nie pytałem się czy mogą wgrać, tylko w jakiej rewizji jest towar który sprzedają. Nie chodzi mi o numer BIOS tylko wersję płyty głównej.

łatwo to sprawdzić, to 2 minuty roboty - otwierasz pudełko, wyciągasz płytę i nie zdejmując folii patrzysz na lewy górny róg płyty - nad otworem montażowym powinna być rewizja napisana - a jak nie to koło slotów PCI-E przy nazwie płyty. Zatem sklepy mają leniwych pracowników, którym nie zależy na kliencie i sprzedaży towaru.

Odpowiedź, że nie wiedzą co sprzedają była z kurtmedia i morele.

Morele? To Morele?!? Nie mam więcej pytań :wariat:

Wiesz, ja bym chętnie wziął GA-Z77X-D3H (rev. 1.1), ale dostałem info ze sklepu że hurtownie (a więc i oni) mają raczej 1.0. Więc jak mi powiesz gdzie jest 1.1 to chętnie kupię.

Może ktoś wie, co się dzieje jak założę i5-3570K do płyty w wersji 1.0 i ze starym biosem? Ruszy czy nie?

Edytowane przez jkowal
Gość usunięty

Może ktoś wie, co się dzieje jak założę i5-3570K do płyty w wersji 1.0 i ze starym biosem? Ruszy czy nie?

Jeśli bios nie będzie obsługiwał tego CPU (bo bios będzie np za stary) to po uruchomieniu peceta zobaczysz tylko czarny ekran, nawet do biosu nie wejdziesz...