Zenwalk 1 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Witam! Od jakiegoś czasu mam nowego kompa nie nie pokoi mnie słaba wydajność w grach. Przykładowo w Hitmanie Absolution w benchmarku na ustawieniach średnich mam około 33 klatki. Mój sprzęt to: Phenom II x4 965 BE z chłodzeniem Spartan HE924 ASUS Radeon HD 7770 DC RAM Kingstony Grey 8GB 1600 MOBO Asus m5a78l/usb3 Zasilacz OCZ 500W Działam na rozdzielczości 1440x900. Ze starego kompa mam dysk SATA na którym mam zainstalowany system Windows 7 64-bit z MSDNAA. Zaraz po złożeniu kompa miałem problemy z blue screenami, sklep wymienił mi MOBO oraz pamięci, kartę graficzną niby spr i nie było BS. Sam je miałem przy odpalaniu benchmarków natomiast w grach nie. //Przenoszę do kart graficznych. //Igorrodz Edytowane 25 Listopada 2012 przez Igorrodz Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 podaj dokładny model dysku , mozliwe ze dysk spowalnia, co z tego ze masz bardzo szybki procesor , ram , grafike , jesli odczyt z dysku jest niski , nic na to nie poradzisz. Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Powiem tak , procek Nie jest zły a po podkreceniu do ok 4ghz nawet smiga to grafika jakimś demonem wydajności Nie jest i w nowszych grach co raz częściej będzie przymulala . A jak jest w innych grach ? A do tego Hitman potrafi zająć dużo pamięci z grafiki co z 1 gb na tym radku może być mało . Link to post Share on other sites
Zenwalk 1 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 podaj dokładny model dysku , mozliwe ze dysk spowalnia, co z tego ze masz bardzo szybki procesor , ram , grafike , jesli odczyt z dysku jest niski , nic na to nie poradzisz. Powiem Ci szczerze, że w tym moja ostatnia nadzieja. Dysk to Seagate Barracuda, chyba SATA I, nie pamiętam a nie ma mnie teraz w domu. Jak wrócę to zbadam go jakimś programem, czym będzie najlepiej? sentiel28, w FIFIE 13 wszystko ok, AC3 w Bostonie zamula, ale z tego co się orientowałem gra ma problemy z Radeonami, a patcha od Ubi nie ma póki co. W Deus Exie jak kiedyś grałem było niby ok. Mój kumpel ma i5 oraz gtx550ti i ma w Hitmanie, benchmarku na średnich, 50 fpsów. Z 3dMarków itp. nie pamiętam wyników, jedynie z Cinebench 11.5 procek miał 4, natomiast gpu około 60(kurde a może 50, sorry) klatek. Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 proponuje zrobić testy 3d mark lub tego typu , i porownac wyniki z innymi ktorzy maja podobną konfiguracje , multum osob ma te phenomy z tymi radkami. i zobaczyc. co do hitmana to wymgajaca gra , tak jak kolega wyzej napisał grafika demonem szybkosci nie jest , ale jest wydajna .jesli w innych grach jest wszystko okey , ac3 tez swoje potrzebuje , przy 7770 nie da rady grac w "najnowsze" gry na najwyzszych . on zapewnia płynnosc animacji w nowych grach srednie-wysokie. duzo zalezy od rozdzielczosci . ty akurat grasz na 1440x900 , pomysl co by było gdybys gra w full hd.od karty za 400-450 zł nie mozna wymagac az tyle. Link to post Share on other sites
Zenwalk 1 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Co sądzicie o tych wynikach? Dodałem również screen z dyskiem. http://i48.tinypic.com/w9zps7.jpg http://i49.tinypic.com/w19xrn.jpghttp://i46.tinypic.com/1enzvk.jpg http://i45.tinypic.com/2a6ldv9.jpg Edytowane 25 Listopada 2012 przez Zenwalk Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wyniki w testach syntetycznych są Spoko więc po prostu jak brakuje Ci wydajności to szykuje się zmiana kompa niestety . Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 wszystko wygląda wporządku , przykłady gier nie chodzacych za dobrze ktore podałes , takie juz sa , hitman nie smiga az tak dobrze ,ac3 tak samo , proponuje za jakis czas wymiane dysku + grafika , dysk na nowszy i z czasem grafika . Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wydajność HDD nie ma wpływu na fps więc nawet nie ma sensu rozważać takiej przyczyny. Przy wolnym HDD gra może się długo ładować ale gdy już się załaduje to HDD nie ma nic do gadania, wszystko leci z pamięci. W grach nie właczaj FSAA a anizo ogranicz do 4x, zainstaluj najnowsze Catalysty,możesz trochę podkręcić Radka i Phenoma. Na m5a78l/usb3 nie poszalejesz ale nawet +300Mhz przełoży się zwiększenie fps. Link to post Share on other sites
batdal 55 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Moja 7770+i5 3550 Przy takich ustawieniac BF3 multi 64 grana godzinami smiga bez zajakniecia na 1080p (1920*1080) Jak pamietam to na nowych sterach 3Dmark11 ~3900 pkt ALE to wersja OC file:///C:/Users/Ta/Desktop/Snap_2012.11.26%2000.04.08_001.pnghttp://naforum.zapodaj.net/images/afc642a400d5.png Edytowane 26 Listopada 2012 przez batdal Link to post Share on other sites
TenNieOgarniety 19 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ja bym się nie martwił tak bardzo tym hitmanem, czytałem na innych forach i ludzie mają nawet problemy z fps'ami przy i5 oraz hd7850. Ale taka mała rada, ponieważ też długo rozkminiałem jak tutaj by płynnie pograć w hitmanka w najlepszej jakości i zrób tak Daj w zakładce "grafika" ultra i zmień tylko filtrowanie anizotropowe z 16x na trilinearne Potem wejdź w zakładkę "wyświetlanie" i wyłącz kompletnie MSAA i pamiętaj o kliknięciu w przycisk "zastosuj ustawienia". Ja na początku go przeoczyłem ponieważ był taki niewidoczny na samym dole i się dziwiłem dlaczego 15 fps mam ;s Tak czy owak na takich ustawieniach powinieneś spokojnie pograć, ja bynajmniej nie mam żadnych problemów, średnio 30fps a również posiadam hd7770 Link to post Share on other sites
Zenwalk 1 Napisano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za pomoc i opinie. W innym temacie na forum mistrzowie podpowiedzieli mi w kwestii podkręcenia moje Phenoma. Póki co podbiłem tylko mnożnik na x19 w AMD OverDrive oraz ustawiłem na sztywno w biosie pamięci na 1600MHz i 1.65V i w hitmanowym benchmarku z 42 klatek zrobiło się prawie 50, więc jest lepiej. Będę musiał poczytać o podkręcaniu tej karty, ponieważ nawet najmniejsze przetaktowania kończą się komunikatem W7 o "zatrzymaniu pracy sterownika". Edytowane 26 Listopada 2012 przez Zenwalk Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) A co ty chciałeś jaką wydajność jak GTX480 i I5 człowieku obudź się stary proc i kiepawa karta. Czego ci ludzie sie spodziewają po low endzie?? Na dniach będę miał tą gierkę to napisz na pw powiem ci ile mam klatek na I5 i GTX260 na średnich detalach ale pewnie będę miał ze 20 wiecej od ciebie:) Dawaj na 20 mnoznik dojdziesz do wydajności I3 2100 Edytowane 26 Listopada 2012 przez Lordonos Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Lordonosa nie sluchaj bo po lekturze jego wypowiedzi rece opadaja.....inne czlonki tez... @autor tematu:powiem Ci ze jednak chyba cos jest nie tak,bo ja na moim kompie mam prawie 14tys pkt w 3DMark06 a moja karta jest zdecydowanie wolniejsza od Twojej... moze cos ze sterownikami nie tak? Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Zobaczymy jak będę miał ta grę bo ty jej pewnie nie masz więc skąd możesz wiedzieć jak to działa. Ja mam troche słabsza kartę od niego ale procesor szybszy więc okaże się jak będę miał tą grę. Jak też bedzie z 50 fps na średnich to znaczy że jest oki. Kartę mogłeś kupić już 7850 na zapas było by troche więcej klatek. Ja właśnie miałem brac 7770 ale kupiłem GTX260 wydajnośc troche gorsza ale 150zł w kieszeni. W lutym jak wyjdzie Crysis 3 to znowu ci się ten 7770 rozkraczy a 7850 już by sobie na średnich detalach poradził. Ja jestem oszczędny i kupie GTX470 i podkręcę karta bez porównania lepsza niż 7770. Kupiłeś po prostu szmelc już lepszy był by Radeon 6850 ma szynę 256 bit DDR5 Grasz w małej rozdzielczości w której 6850 pokona 7770 a GTX470 poprostu przejedzie po nim jak walec jeszcze z rdzeniem na 800mhz ustawionym to człowieku stary szmelc ale co potrafi. Edytowane 26 Listopada 2012 przez Lordonos Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 czegos nie lapiesz: mam ten sam proc co on,tyle samo RAMu i tez 1600MHz,roznimy sie tylko tym,ze on ma 3x szybsza karte ode mnie a ma tylko jakies 4tys pkt wiecej wiecej pkt w 3DMark06 !!znaczy chlopak cos musi miec namieszane bo powinien miec lepszy wynik! zaraz ogarne u siebie Vantage i zobaczymy jaki bedzie wynik Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Bo procesor blokuje ale nie ma sensu kupowac lepszego proca do tak kiepawej karty juz lepiej zmienić kartę i sie nie denerwować a jaką masz kartę że na phenomie masz 14 tyś pkt która żekomo jest 3x wolniejsza od Radeona 7770?? Człowieku ty po prostu bredzisz jak ja na Athlonie x4 i GTX460 miałem 15 tyś pkt więc on ma normalny wynik. Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) w vantage widze ze ma normalny wynik zaraz zrobie marka06 edit: http://imageshack.us/photo/my-images/822/beztytuukce.jpg/ tyle ze kilka programow w tle dzialalo i byla otwarta przegladarka z kilkunastoma zakladkami no i masz w marku dane kompa oraz dane karty w gpu-z bo widac nie chialo sie kliknac w moj profil i przeczytac... ergo:mozna?mozna..... a skoro na swoim mega athlonie x 4 i GF 460 miales 15k pkt to gratuluje blednej konfiguracji pozostalych komponentow oraz zle skonfigurowanego systemu i sterownikow.. ale spoko!jak masz pytania to pisz,z checia pomoge i wydajnosc bedzie ok! Edytowane 26 Listopada 2012 przez DoberMan Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Jakiej błędnej konfiguracji co ty człowieku znowu bredzisz. Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) czytaj ze zrozumieniem posty to moze uda Ci sie domyslec o co chodzilo!! poza tym jedna podpowiedz:460 jest o niebo wydajniejsza od 9800 takze Twoj wynik mozesz w kapcie schowac pozdrawiam ps.jesli juz przeczytales i zastanowiles sie,to przyszedl czas na to abys mogl zadawac pytania!co moge to pomoge i moze sie uda uzyskac u Ciebie przyzwoita wydajnosc.... Edytowane 26 Listopada 2012 przez DoberMan Link to post Share on other sites
TenNieOgarniety 19 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 @Lordonos Skąd Ty się tutaj w ogóle wziąłeś? Bo nie wiem kiedy ostatni raz o jakiś kartach czytałeś ale to nie powód żebyś ten dział zaśmiecał. Twojej historii jaki to jesteś oszczędny i wybrałeś gtx260 oszczędzając 150zł zamiast wybrać hd7770 który jest "gorszym gniotem niewartym swoich pieniędzy" to nie skomentuje Z dnia na dzień się pojawiasz, robisz ludziom wodę z mózgu. Spamujesz wszędzie żeby kupowali hd7850 nawet jeżeli nie mają na to funduszy. Nie bez powodów hd7770 to jedna z najwydajniejszych kart w swoim przedziale cenowym i jesteś nikim żeby to kwestionować. Irytuje mnie to że ludzie którzy wpadli tutaj po opinię "ekspertów" bo nic na ten temat nie wiedzą trafiają na Ciebie i później wychodzą z takimi błędnymi założeniami jakie Ty trzymasz w swojej biednej, małej, chorej główce. Podejrzewam że jesteś już na tyle dużym chłopcem że przestaniesz nękać ludzi swoimi urojeniami i po prostu dasz przez chwilę podoradzać komuś kto się na tym zna, przy tym pewnie sam się czegoś nauczysz. Jest też druga opcja w której zignorujesz moją poradę, obrazisz mnie i dalej będziesz doradział chociaż się jeszcze wiele musisz nauczyć, ktoś komu się wydawało że gtx660 ma szynę 256-bit powinienen odświeżyć informację. Tak czy owak jeżeli dalej będziesz wygadywał takie głupoty to mam przynajmniej nadzieję że moderatorzy Cię uspokoją 4 Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 http://gamegpu.ru/images/stories/Test_GPU/Action/Hitman%20Absolution/hitman%20proz%202.png Tak gra wyciska siódme poty z CPU. Jedynie jakieś OC może pomóc. Swoją drogą nie wiem, jakie masz wymagania, dla mnie FPSy w okolicach 35 wystarczą do komfortowego grania. Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 @Lordonos doradzanie zostaw fachowcom , brednie piszesz. , jak mozna porownywac gtx 260 do 7770 ? wydajnosc wydajnoscia , ile lat roznicy pomiedzy tymi kartami ? "Ja jestem oszczędny i kupie GTX470 i podkręcę karta bez porównania lepsza niż 7770. " jestes bardzo oszczędny i wszechstronny ! naprawde. Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 jak mozna porownywac gtx 260 do 7770 ? wydajnosc wydajnoscia , ile lat roznicy pomiedzy tymi kartami ? Bo on wszystko upraszcza porównując tylko część specyfikacji a pomijając zagłębianie się w szczegóły. Dla niego jak karta ma pamięci z szyną 256bit i 40ROP musi być wydajniejsza od takiej co ma 192bit i 32ROP nawet jeśli pierwsza jest z 2009r a druga z 2012. Tym sposobem można według jego tzw. "logiki" przyjąć że najwydajniejszą kartą na świecie jest GTX 295 z 56ROP 160TMU i magistralą 448bit. On po prostu nie jest w stanie pojąć że GTX 660 przebija ją wydajnością pomimo posiadania tylko 24ROP 80TMU i szynę 192bit. Podobne uproszczone rozumowanie on przedstawiał nie raz w dziale o procesorach tak że "ten typ tak ma" i jest to typ niereformowalny bo ban na pclab nie dał mu nic do myślenia. 2 Link to post Share on other sites
tomajpocketr1 17 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 tak juz bywa z niektorymi , zerwali się z choinki i wprowadzaja wbład innych . 5 razy czytalem to co napisal i sie upewniałem czy potrafie czytac. ale coz . autor uzyskał odpowiedz i wszystko juz chyba wie. Link to post Share on other sites
Recommended Posts