pzilk 11 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam, posiadam internet radiowy podłaczony kablem do TL-WR543G (zamiast antenki) i do tego podpięty laptop i PC po UTP. Chciałbym teraz założyć w domu wifi do laptopa, tel i TV. Chciałbym jak najwiekszy zasięg, bo router do tv bedzie miał do pokonania 3 sciany (jedna nośna, dość gruba). Jaki router wybrać? Czy DIR-635 to dobry router? Czy warto zrezygnować z obecnego routera i kupić z AP jedno użadzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
maryaChi 22 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 1) Wedle tego co mówi strona TPlink, twoje obecne urządzenie to 54Mbps Wireless AP/Client Router. Dlaczego więc nie spróbować na nim uruchomić WiFi? 2) Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "zamiast antenki". Co tam masz zamiast antenki? 3) Zasięg będzie zależał od paru czynników, niestety z tego co piszesz, 3 ściany, może być ciężko. Innej metody niż pomiary niestety raczej w tym przypadku nie ma, dlatego jeszcze raz, wypróbowałbym WiFi na obecnym urządzeniu. 4) Sam AP wiele nie da, bo internetu nie podzieli. Potrzebny Ci jeden ruter z wifi, lub jeden ruter i jeden AP. Cytuj Link to post Share on other sites
pzilk 11 Napisano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Chodziło mi o to że pod wejście od anteny mam podpięty talerz na dachu(kabel od talerza do routera ma 15m). Do nadajnika mam 2km. Skoro twierdzisz ze jest możliwość uruchomienia z tego routera wifi to jak to zrobić? Podłączając AP do tego co mam zadziała ale czy nie lepiej zamiast tego obecnego routera dać jeden z AP wbudowanym? Edytowane 23 Listopada 2012 przez pzilk Cytuj Link to post Share on other sites
nomosz 35 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Masz ten kabel wpiety do portu WAN czy wkrecony do "miejsca antenowego" jak idzie po ethernecie czyli kabel z wtykiem RJ-45 uruchomisz Wi-Fi jak masz kable wkrecony (RP-SMA koncoweczka) musisz nabyc AP albo router ale jak tylko do widfi i netka po domku wystarczy AP- bo tu router działa w trybie WISP czyli odbiera neta przez Wi-FI po drodze jest NAT i dalej rozyła internet tylko po LAN czyli tylko po kabelku Cytuj Link to post Share on other sites
pzilk 11 Napisano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 dokładnie tak mam (RP-SMA) i teraz zastanawiam się co dokupić. czy AP samo czy router z AP i wywalić to co mam. I czy np D-LINK DIR-635 wystarczyłby mi bez tego co teraz mam. Cytuj Link to post Share on other sites
nomosz 35 Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Musisz miec to i to nie wystarczy tylko PA albo tylko router. Jak ci sie podba DIR 635 to bier. Ja bym wizał RB 751 ale dla kazdego cos miłego. Plus D-Linka dosc łataw konfiguracja i port USB. Jakos to działa Cytuj Link to post Share on other sites
pzilk 11 Napisano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) chciałbym ale to nie ten przedział cenowy może polecacie coś do 100-150zł? Czy warto kupować używany sprzęt? Co myślicie o TL-MR3420 lub TP-LINK TL-WR1043ND? Edytowane 23 Listopada 2012 przez pzilk Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts