bonuz 665 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam! Obecnie posiadam obudowę HAF X. Jestem z niej bardzo zadowolony. Wczoraj przypadkowo natrafiłem na HAF XB i od razu przyciągnęła moją uwagę. Myślę, że głównie dlatego, iż zawsze pragnąłem na swoim biurku ujrzeć obudowę typu "cube". Design wydaje się OK. Tak jak w mojej obudowie, ani nie przyciąga, ani nie odpycha. Dla mnie XB posiada kilka bardzo znaczących zalet. Pierwsza to przede wszystkim wydzielenie części obliczeniowej komputera. Druga to mnogość uchwytów dla pasków zaciskowych pomagających przy zarządzaniu kablami (zobaczcie na filmiku rozwiązanie z zasilaczem). Wszyscy dobrze wiemy, że kable trudno jest ładnie ułożyć (w HAF XB kable są czarne, a to duży plus!). Trzecią zaletą dla mnie jest niewątpliwie wentylator "przed" i "za" coolerem CPU. To MUSI wpłynąć na chłodzenie procesora. Ponieważ moje karty posiadają system chłodzenia rozpraszający ciepło, dobrą sprawą jest duży wentylator umieszczony u góry (jak wiadomo ciepłe powietrze unosi się). Najważniejszą zaletą tej obudowy jest dla mnie układ płyty głównej i kart rozszerzeń, mianowicie spoczywająca na plecach płyta główna nie jest odginana przez cooler CPU, zaś karty rozszerzeń opierają się na bokach znajdujących się w slotach PCI-E, więc nie dostają "garba". Warto wspomnieć, że taki "garb" działa destrukcyjnie na karty graficzne. Producenci niereferencyjnych kart z ciężkimi chłodzeniami zapominają o zwiększeniu sztywności płytek, a backplate'ów musimy szukać sami. System chłodzenia cieczą Ostatnią zaletą jest chyba szacowana cena tej obudowy. Niecałe 400 zł za przemyślaną, dobrze wykonaną konstrukcję to wg mnie bardzo dobra kwota. Co Wy o niej sądzicie? Zachęcam do luźnej wypowiedzi i do zapoznania się z tym filmem: Cytuj Link to post Share on other sites
Silver Fox 1687 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jak masz biurko na pół pokoju to bierz Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 @Silver Fox Posiadam dwa biurka: jedno do pracy z dokumentami o dł. 1m, oraz drugie na mój PC o dł. 2m. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Wilczyński 222 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Hmm, ciekawa obudowa. Trochę innowacyjna, ale w porządku. Nie powiedziałeś o żadnych wadach. Czy rzeczywiście obudowa ich nie posiada? ;D Cytuj Link to post Share on other sites
xensis 6 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 U mnie na biurku mam duzo miejsca (4m) więc o brak miejsca martwić się nie muszę. Zawsze ciekawiły mnie obudowy typu "Cube" i ta tak nawet najgorzej nie wygląda. napewno jest to świetne rozwiązanie dla tych którym znudził się już kształt "zwykłej" obudowy. IMO ja bym takiej obudowy nie kupił bo bardziej mi przypomina to drukarke z wbudowanym skanerem ale to tylko mój punkt widzenia . Ciekawe jak ma się kwestia chłodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Brzydal. Stalowy kosz na pranie. Haf błe. Nadal jestem za akwarium zalanym olejem! Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Nie powiedziałeś o żadnych wadach. Czy rzeczywiście obudowa ich nie posiada? ;DWadą może być chyba tylko design, ale dla mnie jest on w porządku. Ciekaw jestem edycji nVidia oraz AMD. Buda posiada też miejsca na chłodnice LC. Może nie jest to najlepsza obudowa do chłodzenia cieczą, ale jak za tą cenę oferuje dużo. Brzydal. Stalowy kosz na pranie. Haf błe. Nadal jestem za akwarium zalanym olejem!A ktoś znajdzie inną wadę niż wygląd? Sid niczym "Żona modna" uwielbia otaczać się pięknymi przedmiotami. Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Fajna, inna. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 http://hackedgadgets.com/wp-content/2/Mineral_Oil_Submerged_Computer_1.jpg Deklasuje hafbłe we wszystkich aspektach! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 @ UP I nawet nie trzeba się kurzu obawiać Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A według mnie bardzo fajna obudowa, chętnie bym zamienił moją na tego HAF-a. Na biurku mam wystarczająco miejsca aby ją zmieścić więc jej rozmiar też nie jest problemem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 sid, t.luk, jak Wam się tak podoba to akwarium, to może Wyście się z hobby pomylili? Sprzedajcie komputery, kupcie rybki! Cytuj Link to post Share on other sites
extremme 43 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 hmmm coś jak HdHafe Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 sid, t.luk, jak Wam się tak podoba to akwarium, to może Wyście się z hobby pomylili? Sprzedajcie komputery, kupcie rybki! Siostra ma rybki to wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts