Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, czy pogubiona informacja jest wlasciwa dla tego typu sprzedawanego przez Was oprogramowania? Taka informacja widnieje podczas przegladania portalu:

Microsoft Windows 8 PL OEM 64Bit

Wersja OEM do sprzedaży tylko z nowym komputerem. Nowy, ładny, intuicyjny i prosty w obsłudze interfejs. Interfejs dotykowy pozwala komunikować się z systemem Windows w zupełnie nowy sposób. (Wymaga komputera z obsługą wielodotyku).

Z tego co wiem, tak to nie wyglada, Microsoft zmienil licencje OEM, gdy kupuje sie Windows 8 PRO OEM na uzytek wlasny, ma sie prawo przenosic go miedzy komputerami, z tym ze moze byc zainstalowany tylko raz. Gdy kupuje sie go jako integralna czesc zestawu komputerowego lub laptopa wtedy nie mozna juz go odsprzedac lub odinstalowac i zainstalowac na innym komputerze.

A tak stanowi licencja:

http://personaluseli...US/default.aspx,

Can I transfer the software to another computer or user? You may transfer the software to another computer that belongs to you. You may also transfer the software (together with the license) to a computer owned by someone else if a) you are the first licensed user of the software and b) the new user agrees to the terms of this agreement. To make that transfer, you must transfer the original media, the certificate of authenticity, the product key and the proof of purchase directly to that other person, without retaining any copies of the software. You may use the backup copy we allow you to make or the media that the software came on to transfer the software. Anytime you transfer the software to a new computer, you must remove the software from the prior computer. You may not transfer the software to share licenses between computers. You may transfer Get Genuine Windows software, Pro Pack or Media Center Pack software only together with the licensed computer.

a tu z polskiej strony ms:

Czy Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer lub przypisać je do innego użytkownika? Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inny komputer, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile a) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz b) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy. Aby dokonać takiego przeniesienia, Licencjobiorca musi przenieść bezpośrednio na tę inną osobę oryginalny nośnik, certyfikat autentyczności, klucz produktu oraz dowód zakupu, a ponadto nie może zachować żadnych kopii oprogramowania. Na potrzeby przeniesienia oprogramowania Licencjobiorca może użyć dozwolonej przez Microsoft kopii zapasowej lub oryginalnego nośnika oprogramowania. W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowy komputer Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego komputera. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między komputerami. Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie Get Genuine Windows, Pro Pack lub Media Center Pack tylko razem z licencjonowanym komputerem.

Tutaj obszerniej jest to wyjasnione na portalu zdnet w jezyku angielskim

Edytowane przez CleaneR

Nie wiem jak z windows 8 ale z siódemką było tak, że po zainstalowaniu na PCcie/laptopie klucz przypisywał się do płyty głównej komputera i nie można było zainstalować systemu na innym sprzęcie. Chyba że się udokumentowało że płyta padła. W moim przypadku Microsoft nie zauważył że zmieniłem płytę na inną (praktycznie taka sama tylko z nowszym chipsetem) mogłem kontynuować licencję.

Po zmianie całej platformy stałem się nielegalnym użytkownikiem systemu i musiałem kupić nowy. BOX rozwiązuje problemy i sprawia że można instalować system ile razy chcesz na ilu chcesz komputerach ale tylko jedna kopia może być w danym czasie zainstalowana. W OEM takiej możliwości nie ma z tego co wiem.

Nie wiem jak z windows 8 ale z siódemką było tak, że po zainstalowaniu na PCcie/laptopie klucz przypisywał się do płyty głównej komputera i nie można było zainstalować systemu na innym sprzęcie...

Nie prawda, mogles zainstalowac ponownie i aktywowac system na dowolnej konfiguracji.

Po zmianie całej platformy stałem się nielegalnym użytkownikiem systemu i musiałem kupić nowy.

Nie prawda.

Gwoli scisloci, Windows w wersji OEM jest przede wszystkim “przywiązany” do konkretnego komputera. Z reguły możemy go odinstalowywać i ponownie instalować dowolną ilość razy. Jednak, gdy wykonamy tę czynność więcej niż 10 razy pojawi się konieczność aktywowania systemu za pośrednictwem telefonu – co jest pewnym utrudnieniem w stosunku do wygodnej aktywacji internetowej. Część osób zastanawia się, co w sytuacji, gdy pojawi się konieczność wymiany pamięci RAM – lub co gorsza – dysku, czy płyty głównej. Jednego możemy być pewni – będziemy musieli wykonać aktywację telefoniczną. Wszystko dlatego, że przy okazji pierwszej aktywacji systemu, na podstawie sprzętu został utworzony numer identyfikacyjny, który po wymianie nie zgadza się. W trakcie jeden rozmowy z call center Microsoftu, zapytałem o możliwość aktywacji systemu na komputerze z wymienioną płytą główną. W odpowiedzi usłyszałem, że taka możliwość istnieje, o ile system ma zostać aktywowany na tym samym komputerze, dla którego była przypisana licencja.

Edytowane przez Piotr

Wersja OEM musi byc używana z jednym i tym samym komputerem, owszem w przypadku awarii czy wymiany nawet płyty głównej nie tracimy licencji ale pozostałe komponenty w takiej sytuacji muszą być te same. Nie możemy instalować wersji OEM na całkiem nowej platformie bo jest to niezgodne z licencją. Konieczność aktywacji telefonicznej zdarza się w różnych sytuacjach, ja musiałem taką wykonać nawet po flashowaniu UEFI czy dodaniu (takich samych jak już zainstalowane) pamięci RAM.

Co do tej licencji Windows 8 to jest ona sprzeczna w treści sama w sobie, tylko chyba oficjalne stanowisko przedstawiciela mogłoby wyjaśnić sytuację.

Edytowane przez randallandhopkirk

randallandhopkirk czy kolega pokusil sie o przeczytanie linkow ktore podalem, chociazby to co wkleilem? bo powtarzam licencja OEM od 8-ki zostala zmieniona. Czemu za granica jest to jasne dla wszystkich?

You may transfer the software to another computer that belongs to you. … You may not transfer the software to share licenses between computers.

In other words, you can remove the Windows 8 upgrade from an original PC and then install it on another PC, assuming the new PC has a license that qualifies it for an upgrade. Likewise, you can completely remove the PUL System Builder software from a self-built PC, a VM, or a partition and then install it in a new physical or virtual PC.

There is no limit on the number of times you may do this type of transfer, providing you follow the rules I describe later in this section. That means hobbyists who like to tinker with PCs can relax. If you buy a System Builder copy, you can move (not share) that license from an old PC to a new one.

Edytowane przez CleaneR

Ale CleaneR zwróć uwagę że treści podane w linku na początku to są ogólne wtyczne dotyczące Windows 8 a nie konkretnie wersji OEM.

cytat ze strony Microsoftu w temacie FAQ Windows 8 OEM :

"Odp. Po zainstalowaniu licencji na oprogramowanie OEM na komputerze nie można jej zainstalować ponownie na innym komputerze ani przenieść na inny komputer. Jednak można przekazać innemu użytkownikowi końcowemu cały komputer wraz z prawami licencyjnymi do oprogramowania. W przypadku przekazywania komputera nowemu użytkownikowi należy dołączyć nośnik oprogramowania, podręczniki (o ile ma to zastosowanie) oraz etykietę Certyfikatu Autentyczności. Zaleca się także dołączenie oryginalnej faktury zakupu lub paragonu. Pierwotny użytkownik końcowy nie może zachować jakiejkolwiek kopii oprogramowania."

Tak więc nie ma możliwości instalacji na innym komputerze, to musi być jeden i ten sam komputer na którym system został zainstalowany pierwszy raz.

Zresztą to wynika z treści całej licencji a nie tylko cytowanego przez Ciebie fragmentu, tam jest wiele zastrzeżeń które uniemożliwiają transfer licencji na inny komputer.

Drogi kolego. Ja nie piszę tego bo tak mi się wydaje tylko dlatego że taką miałem sytuację. Telefony do Microsoftu, nawet działu technicznego po angielsku etc nic mi nie dały. Powiedzieli że nie mam możliwości użycia tego samego OEMu na nowej platformie i kropka.

Miałem 7-kę OEM i każdy ponownie wykonany telefon skutkował nową aktywacją. A komputery zmieniałem tego czasu "jak rękawiczki". Nie wiem o czym Ty piszesz...

Ale CleaneR zwróć uwagę że treści podane w linku na początku to są ogólne wtyczne dotyczące Windows 8 a nie konkretnie wersji OEM. cytat ze strony Microsoftu w temacie FAQ Windows 8 OEM : "Odp. Po zainstalowaniu licencji na oprogramowanie OEM na komputerze nie można jej zainstalować ponownie na innym komputerze ani przenieść na inny komputer. Jednak można przekazać innemu użytkownikowi końcowemu cały komputer wraz z prawami licencyjnymi do oprogramowania. W przypadku przekazywania komputera nowemu użytkownikowi należy dołączyć nośnik oprogramowania, podręczniki (o ile ma to zastosowanie) oraz etykietę Certyfikatu Autentyczności. Zaleca się także dołączenie oryginalnej faktury zakupu lub paragonu. Pierwotny użytkownik końcowy nie może zachować jakiejkolwiek kopii oprogramowania." Tak więc nie ma możliwości instalacji na innym komputerze, to musi być jeden i ten sam komputer na którym system został zainstalowany pierwszy raz. Zresztą to wynika z treści całej licencji a nie tylko cytowanego przez Ciebie fragmentu, tam jest wiele zastrzeżeń które uniemożliwiają transfer licencji na inny komputer.

Prosze zwrocic uwage ze watek jest o Windows 8 PRO OEM, nie czytalem licencji do Windows 8 OEM. W/g Microsoft zakupujac Windows 8 PRO OEM masz nawet prawo do instalacji wczesniejszych wersji systemu jak np 7 PRO zamiast 8 PRO. Przejrzalem ponownie cala licencje wlacznie z przeczytaniek kilku artukulow na portalach zagranicznych w kazdym jest wzmianka ze Microsoft zmienil typ licencji OEM i teraz uzytkownik prywatny ma prawo przenosic Windows 8 PRO na kolejny zbudowany przez siebie komputer z tym ze z poprzedniego musi go usunac. Nie jest juz dluzej wymagany zakup nowej licencji przy zbudowaniu nowego komputera. Nastepna sprawa, czy znalazles moze gdziekolwiek w ofercie Windows 8 PRO BOX? Nie dziwi Cie to, ze tego nie ma?

Can I transfer my copy of Windows 8 to another PC?

That depends.

If you buy a new PC with Windows 8 already installed, your OEM Windows license is permanently bound to that computer. The only way you can transfer the license to another person is to sell or give away the computer itself, with its copy of Windows.

If you purchase the software separately, in a package or as a download, the rules are much more liberal. Note that the text for the following rules is identical for retail upgrades and for System Builder software that you install on a PC you build yourself, or in a virtual machine, or on a separate partition.

In other words, you can remove the Windows 8 upgrade from an original PC and then install it on another PC, assuming the new PC has a license that qualifies it for an upgrade. Likewise, you can completely remove the PUL System Builder software from a self-built PC, a VM, or a partition and then install it in a new physical or virtual PC.

There is no limit on the number of times you may do this type of transfer, providing you follow the rules I describe later in this section. That means hobbyists who like to tinker with PCs can relax. If you buy a System Builder copy, you can move (not share) that license from an old PC to a new one.

Na koniec wspomne o wyroku Sadu w Niemczech z 2000 roku ktory postanowil, ze prawo amerykanskie nie jest wlasciwe na terenie Uni Europejskiej i kupujac nawet wersje OEM poprzednich Windows nie narusza sie jej licencji OEM ktora nie jest wlasciwa na terenie EU. Zatem masz prawo ja instalowac na nastepnym komputerze, odinstalowujac z poprzedniego, a nawet odprzedac i nie lamiesz licencji, poniewaz jest ona niezgodna z prawem EU.

A tu artykul na polskim portalu: http://pclab.pl/news51437.html

Portal prawny Rzeczpospolita: http://www.rp.pl/artykul/576551.html

Edytowane przez CleaneR

Chyba tylko oficjalne stanowisko przedstawicela Microsoftu mogłoby rozwiać wątpliwości bo sama umowa jest pełna wzajemnie wykluczających się treści i nie definuje jednoznacznie pewnych pojęć. Chociażby samo stwierdzenie "Wersja OEM do sprzedaży tylko z nowym komputerem." w świetle tej licencji jest kompletnie pozbawione sensu, bo sama licencja rzekomo zezwala na dowolny sposób zakupu systemu.

• 1 miesiąc temu...

A aktualizacja jest też wersją OEM?

Mając problem z zakupem aktualizacji do W8 przez net (asystent M$) wszedłem na czat żeby wyjaśnić problemy i gościu mi powiedział, że mogę kupić na siebie kolejną kopię ale żeby była w pełni legalna u kogoś innego to wystarczy napisać umowę kupna-sprzedaży.

Czyli teoretycznie mogę nakupować aktualizacji po 129,00 i później sprzedawać.