Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak koledzy radzili tak i ja Ci poradzę abyś sprzedał 580GTX bo fajną kwotę dostaniesz i kup high-end obecnej generacji. SLI tych kart nie ma sensu ze względu na zbyt wysokie koszty takiej operacji. Miałem jeszcze kilka miesięcy temu 8800GTX i nie powiem frajda z posiadania dwóch kart w kompie jest przednia, ale z tą wydajnością różnie bywało. Niekiedy lepiej niż na GTX285, a innym razem gorzej niż na pojedynczej karcie i trzeba było wyłączać SLI w sterownikach.

Edytowane przez Lewy648

OK 7970 jest szybszy w grach od GTX 580 3 GB o jakieś 10 czy 15 klatek nie o taki wzrost wydajności mi chodzi .Mam ten monitor: iiyama ProLite G2773HS jest to monitor 120 Hz , także szukam czegoś co da mi 80 czy 90 % wzrost wydajności (dlatego myślałem o SLI) najlepszy był by GTX 690 ale niestety kosztuje 4 kola za sztuke takze odpada

jak byli byście tak dobrzy to dajcie jakieś propozycje w okolicy 2 tyś. czy 2.5 tyś. tak żeby np.BF3 śmigał w FULL HD w ustawieniach ULTRA w około 90 czy 100 klatkach :) jeśli to jest mozliwe w tej cenie.

Mój GTX 580 w zależności od planszy wyświetla 45 do 60 fps w BF3 choć z tym bywa różnie gram w BF3 od premiery i uważam że gra przez pierwsze pól roku chodziła szybciej o jakies 10 klatek niz choćby jest to dziś wygrałem jakieś 680 czy 690 godzin w multi i da się to niestety zauważyć i chyba nikomu nie muszę tłumaczyć że nie jest przyjemne uczucie gdy kiedyś grało się w 60 fps dzis w 50 czy 50 a dzis 40 dla mnie jest to DUŻA różnica... no i co najważniejsze najlepiej samemu przetestowac chocby FRAPSEM jak komu gra działa bo uważam że nie wszystkie testy są robione Dokładnie choćby czytam że na GTX 580 z 1.5 GB BF3 ŚMIGA średnio w 75 fps a minimalnie w 61 co jest w praktyce fikcja przy ustawieniach ULTRA W FULL HD :) a pisze ze gra testowana w FULL HD I CYTUJE W MAKS DETALACH a maks detale to dla mnie ustawienia ultra właczony v syns i cała reszta ustawien na ultra takze ciezko sie domyśleć o co chodzi autorowi testów czy dla niego max to ustawienia bardzo wysokie czy ustawienia ultra....z jego wyników wychodzi mi że to pierwsze czyli ustawienia "bardzo wysokie"

jak byli byście tak dobrzy to dajcie jakieś propozycje w okolicy 2 tyś. czy 2.5 tyś. tak żeby np.BF3 śmigał w FULL HD w ustawieniach ULTRA w około 90 czy 100 klatkach :) jeśli to jest mozliwe w tej cenie.

Jedynie gtx 690 będzie osiągał tyle fps'ów.

http://www.purepc.pl...atinum?page=0,4

Po oc Radeon będzie zapewniał lepszy komfort w battlefield 3.

Radeon Matrix (oc)- 79,3 średni fps, 76 minimalny fps

Nvidia 580 sli- 80,8 średni fps, 67 minimalny fps

Edytowane przez Řafaello1305989298

Dzieki Rafaello o coś takiego mi chodziło fajne zestawienie BF3 nie był tu najbardziej udanym przykładem co do osiągniecia przedziału miedzy 80 a 100 klatek no nic zostawie BF3 w spokoju bo te 90 klatek w BF to hardkor dla wiekszości kart na rynku skupie sie na czymś mniej sprzetożernym

choć pomyliłem sie chyba co do radka 7970 że jest szybszy realnie w grach o 10 czy15 fps

w tej wersji:Asus Radeon 7970 Matrix Platinum wygląda teoretycznie bardzo dobrze i kosztuje 2 tyś.

choć jak ogładałem filmiki na you tube typu 7970 vs gtx 580 3 gb to wyniki różnią sie znacznie w zależności jakiego benchmarku używamy czy 3d mark 11 czy 3d mark vantage nawet nie wiem czym sie różnia te wersje programów od siebie stąd nie wiem skąd te róznice niby minimalne w 3d mark 11 wlsanie ok 10 czy max 15 fps czy juz bardzo duze w przypadku wersji vantage dochodzace do 30 czy 40 fps

szkoda że nie mam samemu możliwości przetestowania 3 czy 4 kart osobiście wtedy sam zobaczył bym na własne oczy co naprawde potrafi 7970 w stosunku do gtx 580 3 gb no i róznice pomiedzy "zwykłym" 7970 a wersją 7970 Matrix Platinum od Asusa.... :D

Jedynie gtx 690 będzie osiągał tyle fps'ów.

http://www.purepc.pl...atinum?page=0,4

Po oc Radeon będzie zapewniał lepszy komfort w battlefield 3.

Radeon Matrix (oc)- 79,3 średni fps, 76 minimalny fps

Nvidia 580 sli- 80,8 średni fps, 67 minimalny fps

możesz mi podać linka do strony z której wziołes te dane ???

hmmm 580 w SLI tylko 80 fps liczyłem na jakieś 90 czy nawet 100 ....80 fps w SLI to totalna porażka :(

Edytowane przez Hery85

Rafaello HMMM a jaka jest różnica pomiedzy 2 pierwszymi kartami nazywają się tak samo Asus HD 7970 Matrix Platinum 3 GB tyle że ten szybszy ma pod spodem w nawiasie(1250/1820)???

no i rzeczywiście masz racje że Radek bedzie dawaj wiekszy komfort w BF3 niż SLI gtx 580(nie wspominając już o kosztach SLI),jestem teraz zaskoczony że jeden Radek jest szybszy niż SLI 580.:/

Choć chyba najlepszym(najbardziej przyszłościowym) wyjściem bedzie poczekać i kupić coś nowego w 2013 roku ,a jakie konkretnie modele (z jakim oznaczeniem masz na myśli, gdzie można to sprawdzić jakie karty wyjdą za 3 czy 4 miesiące?)

choc tak już podsumowując był bym bardzo zadowolony z wydajności prawie 80 fps w bf3 na ULTRA w full hd bo to oznacza że większość innych gier mniej wymagających powinny działać w 100 fps a to do tej inyamy 120 Hz w zupełności by mi to wystarczyło

zresztą nie zakładam abym widział dużą różnice pomiedzy 90 a 120 fps na monitorze,bo przecież te 80 czy 90 klatek w Bf3 to juz full wypas:)

Jaka jest w konću różnica pomiedzy 2 kartami nazywaja sie tak samo czy to bład w grafice ?

czy jest to ta sam karta tyle ze ta na 1 miejscu jest po oc ???

Ten 7970 matrix to ma moc. Seria 7xxx są to mocne karty . Jeżeli wolisz NV możesz przemyśleć też http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-n680gtx-lightning-assassins-creed-iii-pc-489487/

Ludzkie oko dostrzega 60 kl/s

Ludzkie oko dostrzega jedynie DO 30 klatek na sekundę , ale dostrzega też czas pomiędzy klatkami , dlatego wydaje się że się tnie.

Ja np widzę różnice między 60 a 120 . Chociaż i tak 60fps mi do szczęścia wystarczy :)

Tez myślałem o tym MSI 680 ale muszę jeszcze porównać mojego GTX 580 3 GB z tym MSI i Radkiem 7970 chodzi mi o duży wzrost wydajności 80 czy 90 % no i jeszcze kolejna opcja czy czekać 3 czy 4 miechy i kupić jakąś nowość.....mam teraz troche do myślenia

ale jedno już chyba wiem na pewno SLI z GTX 580 odpada (raz koszty GTX 580 3 GB kosztuje tyle samo co GTX 680 MSI , a po drugie WYDAJNOŚĆ z tego co wyczytałem i obejrzałem widze że bez problemu można kupić nową kartę która bedzie nawet minimalnie szybsza niz SLI GTX 580

pozostało analizować słupki i tabelki z ilościa fps i wybrać coś odpowiedniego do monitora 120 Hz

Wielkie dzieki za posty niektóre były bardzo pomocne a największą nauką z nich jest to że wiecej wcale nie znaczy lepiej ;)

Żyłem w świadomości że SLI to SLI bezkompromisowa opcja a tu okazuje się że wcale tak to do końca nie jest,temat jest bardziej skomplikowany niż myślałem :)

Jak ktoś ma jeszcze jakąś propozycje oprócz GTX 680 MSI i Asus 7970 Matrix Platinum to z chęcią się przyjrze i będę główkował dalej jaką karte wybrać :)