Skocz do zawartości

Corsair Obsidion 800D - jakie najlepsze wentyle ?

Recommended Posts

OBUDOWA:

Corsair Obsidian 800D+ Sata 6GB +USB 3.0 Upgrade Kits

+4 szt Noiseblocker PRO PL2 (gora+zagroda)

+3szt Noiseblocker Pro Pk2 (Tyl+dyski+przegroda z zasilaczem)

Czy znacie jakies lepsze mozliwe wentylatory do tej obudowy zapewniajace lepsza wydajnosc, nizsze temp w budzie?

Powyzsze to konfig pewnego usera tej budy ktory ja modowal, jak to pisal, sa znacznie lepsze od tych farbycznych i ciche.

Pytam, czy jest cos lepszego, prosze o argumentacje.

Pozdro.

Edytowane przez wojewodzkiidol0

Ja wiem ze sa,

Wydaje się, że wiesz też dużo innych rzeczy.. przede wszystkim jak być aroganckim w stosunku do osób, które prosisz o pomoc.

Nie masz poczucia humoru i jesteś leniwy. Zamiast czekać na gotowca wystarczy w internecie wpisać "test wentylatorów" i danych będziesz miał więcej niż będziesz w stanie przeanalizować.

http://infobit.pl/kategoria/hardware/wielki-test-120-i-140-milimetrowych-wentylatorow

Proszę, link do świeżutkiego testu (z wrześnie 2012), a w nim kilkadziesiąt wentylatorów przetestowanych pod kątem głośności i wydajności

Ja proponuję Corsair AF120 Quiet Edition

http://www.agito.pl/corsair-af120-quiet-edition-120mm-82-593488.html

Na 950 obrotów istotnie cichszy i wydajniejszy niż Noiseblocker na 1200 RPM

Udanej lektury

• Popieram 1

Znalazlem najwydajniejszy na swiecie wentylator 120mm: http://www.image.mic...9sg1224g101.pdf

Sanyo Denki San Ace, wymiary: 120x120x38mm, tutaj moje pytania:

1. Czy tak samo sie pomieszcza one w budzie jak gorsze odpowiedniki z polskiego testu 120x120x25mm?

2. Jak widac na zdjeciu sa 3 rodzaje tego wentyla, ktory bedzie najlepszy, ten z najmniejszym poborem pradu : 9SG1212G101 ?

3. Napiecie startowe co to takiego jest, mam do wyboru w tych topowych wentylach 12/24/48, rozumiem ze wybierac 12- najmniej ciagnie pradu?

4. Wentyle 140mm tej firmy maja wymiary 140x140x38 i 140x140x51 ktora opcje wybrac zeby zmiescila sie w tej budzie w miejscach na wentyle?

Nie daruje sobie, bo jest cos takiego jak regulacja obrotow, przy 1000RPM nie sa suszarkami. Kiedy gram nakladam Sennheisery 600 i nie interesuje mnie jak glosno beda walic wentyle.

Potrafi ktos odpowiedziec na powyzsze pytania, szukam najwydajniejszych na swiecie wentyli 120mm i 140mm. Jezeli ktos posiada taka wiedze to prosze o odpowiedzi na moje powyzsze pytania.

Dodatkowo taka mala odskocznia: Corsair Oblidian 800D pomiesci

Phanteks PH-TC14PEz trzecim dodatkowym wentylem 140mm(zaczepki sa nawet na niego w zestawie) no i na tyle obudowy zaraz przy 3 wentylu znalazlby sie grubszy od standardowych wentyl 140x140x38lub51.

Dodatkowo http://www.katalog.micros.com.pl/Wentylatory_i_oslony-Oslony_Wentylatorow-090065,1,20,pl

oslony na wentylatory czy sa wskazane, jesli tak, to ktore z powyzszych beda najlepsze

pozdro

Znalazlem najwydajniejszy na swiecie wentylator 120mm:

Nie daruje sobie, bo jest cos takiego jak regulacja obrotow, przy 1000RPM nie sa suszarkami.

Masz w nosie porady t.luk, który w tym temacie ma sporą wiedzę, a z testu który ja Ci wysłałem wyciągnąłeś jedynie wniosek, że wentylator na szczycie tabeli musi być najlepszy.

W jakim celu zadajesz pytania na forum, skoro wszystko wiesz lepiej, jeśli szukasz potwierdzenia dla własnych idei to ich pewnie nie znajdziesz bo w Naszym przekonaniu są nieracjonalne, przynajmniej w oparciu o dane, które przedstawiasz.

Gdybyś pokusił się o wyjaśnienie, czemu akurat w Twojej obudowie ma być przewiew porównywalny z huraganem, może byłoby Nam łatwiej Ci doradzić.

Jeśli za cel masz obniżenie temperatury wewnątrz obudowy to warto wiedzieć, że nie da się osiągnąć niższej temperatury od otoczenia. Do tego żeby ta temp. była zbliżona do temp. w pokoju, wystarczą Ci wentylatory które proponowaliśmy wcześniej.

rozumiem ze wybierac 12- najmniej ciagnie pradu?

Nie.

Nigdzie nie jest napisane, że te wentylatory mają różny pobór prądu, co więcej, mają taki sam.

Moc tych wentylatorów to 48 W i pod maksymalnym obciążeniem będą pobierały tyle niezależnie od tego jakim napięciem będziesz je zasilał. Jeśli zmniejszysz napięcie powiedzmy z 48V do 12V zwyczajnie zwiększy się wtedy opór elektryczny i wzrośnie natężenie, ostatecznie wentylator i tak pobierze z sieci w przybliżeniu 48 W.

Nie jest również powiedziane, że te wentylatory zniosą prawidłowo obniżenie napięcia do wartości przy której obroty spadną do 1000 RPM i może się okazać, że nawet sprawdzając pocztę będziesz musiał używać tych Sennheiserów

Nie zapomnij tych słuchawek kupić również pozostałym domownikom i sąsiadom.

Posłuchaj sobie jak te wentylatory wyją

Edytowane przez Cleaner_1980

Lamptron FC2 Fan Controller

https://www.cooling...._category=31_33

Ten ma 45W na kanał, od bólu powinien wystarczyć. Szukaj takiego, który będzie dawał 50W

..może właściwie powinienem pisać "bulu" żeby nie narazić się Prezydentowi :)

Dodatkowo taka mala odskocznia: Corsair Oblidian 800D pomiesci

Phanteks PH-TC14PEz trzecim dodatkowym wentylem 140mm(zaczepki sa nawet na niego w zestawie) no i na tyle obudowy zaraz przy 3 wentylu znalazlby sie grubszy od standardowych wentyl 140x140x38lub51.

Jak pomieścił u mnie Thermalright Silver Arrow SB-E to i z Phanteksem nie powinno być problemów :)

http://img696.imageshack.us/img696/3508/26588000.jpg

Z tego co widzę w opisie tych wentylatorów są również dostępne fabrycznie regulatory do nich.

Jednak biorąc po uwagę specyfikację tych urządzeń to podejrzewam, że regulować napięcie można tylko w zakresie 10,2-13,8 V

Cleaner_1980 co mam przez to rozumiec. Moge kupic jakis inny, lepszy panel, czy tez da rade jednak nimi krecic od 1000RPM np na 4000RPM. Czytalem anglojezyczne fora i ludzie jakos przestawiali, no ale ja nie jestem fachowcem i chcialbym to robic jednym kliknieciem... ?

znalazlem najwydajniejsze na swiecie 140x140x38 wentyle, takie 3 kupie, tyle ze nie wiem tez co u nich z tym napieciem...

delta FFB1448UHE 5500RPM / 367CFM

?

@up

Podałem Ci panel, który powinien uciągnąć tego San Ace, poza tym ludzie robią samodzielnie regulatory, co Tobie jak mniemam nie grozi.

znalazlem najwydajniejsze na swiecie 140x140x38 wentyle, takie 3 kupie, tyle ze nie wiem tez co u nich z tym napieciem... delta FFB1448UHE 5500RPM / 367CFM

Wciąż nie napisałeś do czego zmierzasz? Za chwilę pewnie znajdziesz jeszcze wydajniejsze wentylatory, bo są i takie co kręcą się 10000 razy na minutę.

Przy tej Delcie będziesz musiał siedzieć na obudowie PC bo Ci będzie ją przesuwało. Nie do końca jest to żart, jeśli obudowa powiedzmy ma kółka i stoi na gołej podłodze blisko ściany.

Istotniejsze jest jednak to, że ten wentylator pobiera prawie 90W i jest zasilany napięciem 48V, jeśli nie jest sprzedawany w zestawie z transformatorem to go nawet nie uruchomisz z zasilacza komputerowego. Poza tym nie znam fabrycznych regulatorów PC, które obsługiwałyby takie zakresy prądu. To już są rozwiązania przemysłowe.

Zapytam z ciekawości jaki zasilacz przewidziałeś do tego komputera?

Czy możesz zdradzić resztę konfiguracji?

Link do strony Delta

http://www.delta.com.tw/product/cp/dcfans/dcfans_main.asp

Na dziej dzisiejszy tak (musze poszukac lepszego panelu sterujacego wentylami, czy ten podany przez ciebie musza te pokretla swiecic na niebiesko? Dodatkowo nowe wentyle 140x140x38 musze wybrac bo ten jak widac sie nie nadaje ktory podalem-sam udowodniles.

PROCESOR:

PŁYTA GŁÓWNA:

WENTYLATOR:Phanteks PH-TC14PE_BK + PHANTEKS PH-F140TS_BK

PANEL STERUJĄCY:FC2 Fan Controller

SPRAY: Motip Bumper Spray black - 400ml

PASTA TERMOPRZEWODZĄCA: Prolimatech PK-1 NANO

PAMIĘĆ RAM:Samsung Green DDR3 4x4GB 1600MHZ 1.35V

DYSK TWARDY:Samsung SSD 840 Pro 256GB

DRUGI DYSK TWARDY:Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

TRZECI DYSK TWARDY:Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

KARTA GRAFICZNA:

OBUDOWACorsair Obsidian 800D+Sata 6GB+USB 3.0 Upgrade Kits+4 szt San Ace 9SG1212G101

(gora+zagroda) +3szt (Tyl+dyski+przegroda z zasilaczem)

ZASILACZ:Seasonic Platinum 1000W

NAPĘD DVD:Plextor PX-891SA SATA Black

MONITOR: HP ZR30w

KLAWIATURARazer BlackWidow Ultimate Stealth 2013

MYSZ:Logitech G700

PODKŁADKA POD MYSZ:SeelSeries Expcerience I-2 (black)

PAD:Xbox 360 (przewodowy; + XBCD) (black)

KAMERA INTERNETOWA: Microsoft LifeCam Studio

URZĄDZENIE WIELOFUNKCYJNE:

PENDRIVE:Kingston USB 3.0 DTU30G2/32GB

LISTWA ZASILAJĄCA:2x Ever Premium Plus 1.5m (7 gniazd)

Bo CPU/GPU/MOBO jest najmniej waznym elementem. Co generacje sie zmienia, co rok traci duzo na wartosci. Natomiast pozostale komponenty i za pare lat nadal beda high endowe przy czym nie beda tracic na wartosci.

Co do chlodzenia CPU, to powietrzne bo nie umiem zrobic LC i nie mam znajomych ktorzy by to potrafili, dodatkowo nie chce pakowac z 2-3tys zl, skoro wiatraki +noctua wyniesie mnie z 25% tej ceny.

Cleaner, potrafilbys znalesc jakis lepszy panel, obecnie jestem w NL i mam slabego neta tutaj, ciezko mi sie serfuje.

Co do pozostalych komponentow, bede celowal w procek 6 rdzeniowy (chce odpalac wiele klientow do jednej gry jednoczesnie) mobo: nie wiem, GPU: 690 gtx lub sli 780 gtx z haswellem.

pozdro

Znalazlem 140x140x38 idealny bedzie.

http://www.image.mic...w1412h101-u.pdf - on pobiera z ~50W na maks obciazeniu, zgadza sie?

Teraz tylko trzeba znalesc lepszy panel sterujacy wentylami.

• 1 miesiąc temu...

Nie chce tworzyć niepotrzebnych tematów więc zapytam tutaj. Widział ktoś w PL do kupienia taką płytkę?

http://www.corsair.c...pgrade-kit.html

Znalazłem tutaj

http://profi24.pl/pl...ml?partner=1988

Poza tym Corsair podaje jako oficjalnych dystrybutorów

Komputronik.pl

arest.pl

sirius.pl

Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do komputronika i zapytał czy mogą zamówić taką część

Jeśli nie mogą, pozostaje Ci sprowadzenie na własną rękę

http://www.alternate...TA6KIT/860800/?

• Popieram 1

Dzięki, chyba zamówie w tym drugim sklepie co podałeś bo mają tam wszystko :)

Edit:

Albo i nie bo końcowa cena robi się lekko mówiąc zbyt wysoka, sama cena płytki to 41,49zł a z kosztem przesyłki 129,49zł xD

Edytowane przez rafal12322