Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

Już coraz bliżej, w sumie nawet lepiej bo kto o zdrowych zmysłach kupi tę kartę w ciemno tylko dlatego, że ma mieć premierę z BF4.

Pewnie 24 Zobaczymy dopiero testy, sklepach raczej nie będą tak szybko dostępne. W połowie Listopada wchodzi GTX 780Ti, takiej jesieni nie pamiętam ;)

http://videocardz.com/images/2013/10/AMD-R9-290-series-launch-dates.jpg

@UP

Jak dla mnie żałosne jest to co wyprawia AMD! Najpierw przesunęli nałożone embargo a teraz nieco wolniejsza karta z tej samej karty ma mieć premierę tydzień po tej szybszej? Albo uzysk niesprawnych GPU z 290X jest zbyt niski i AMD nie ma wystarczającej ilości karta, albo właśnie sam nie wiem co..... :D

Skoro NV zapowiedziała 780Ti, czyli odpowiedź na kartę, która jeszcze nie miała premiery, to znaczy, że 290 i 290X mogą jednak trochę namieszać, a AMD zwyczajnie robi wokół nich sztuczny szum. Marketing. Nic więcej.

Czy będą podobne wydajnościowo to nie wiem, Nvidia ma asa w rękawie w postaci Titana, wystarczy że obniży jego cenę do poziomu R9 290X i mają problem z głowy. Z drugiej strony topowa karta AMD ma być bardziej wydajna od Titana więc sam już nie wiem co o tym myśleć. Jutro około 6 rano Purepc.pl ma opublikować test R9 290x.

To zdrowa konkurencja i walka cenowa na której w końcu zyskuje potencjalny nabywca. Nvidia i tak wiele zyskała wykonując dwa kroki do przodu przed AMD wypuszczając serię 7XX prawie pół roku wcześniej niż konkurencyjne produkty czerwonych, jej akcje wzrosły o prawie 20% a AMD spadły (ale od jutra mają szanse wzrosnąć i wzrosną jeszcze przez inwestycje poczynione wraz z rozwojem nowych konsol).

A że tak zapytam z ciekawości... masz jakiś pomysł jak poradzić sobie z tym problemem?
Bo nie rozumiem takiego narzekania... rzucić pierwszym lepszym hasłem z zajęć z mikroekonomii i heja! Taki ze mnie ekonomista!
Nic na to nie poradzisz, raczej nic nie zmienisz (raczej, bo kto wie kim Pan jesteś) :)
Swego czasu pamiętam, że Red Bull też był monopolistą na rynku napoi energetycznych (przynajmniej w Polsce), a teraz proszę co się dzieje... wiem, że trudno porównać te dwa światy, lecz nic na to nie poradzimy, więc nawet nie warto się spierać, a trzeba czekać i mieć nadzieję, że może coś się zmieni. Jest jak jest, wszyscy i tak kupują Intel'e, lecz jest to wina AMD. Nabywcy mają wybór i podejmują decyzję na podstawie testów wydajności itd/ceny. I nie ma nic w tym złego. Narzekać można zacząć wtedy, gdy AMD w ogóle zabraknie.
Pozdrawiam,
Karol.

Edytowane przez Karol1701
  • Popieram 1

Skoro NV zapowiedziała 780Ti, czyli odpowiedź na kartę, która jeszcze nie miała premiery, to znaczy, że 290 i 290X mogą jednak trochę namieszać, a AMD zwyczajnie robi wokół nich sztuczny szum. Marketing. Nic więcej.

Dobre myślenie ;)

Jutro będzie ciekawie. 

Hah, zdrowa konkurencja... :rotfl:  nie mam słów.

A kto z Intelem zdrowo konkuruje?   :rotfl:

Dobrze, że w wędlinie masz swoją zdrową konkurencję, bo by Ci to zdrowie na kiblu wyszło.  ^^

Jeśli jest zgodna z obowiązującym prawem, to taka konkurencja jest zdrowa, zobaczysz to za miesiąc kiedy cena GTX 780 spadnie o około 400-500zł i zyskasz na tym Ty jako potencjalny klient.

Z Intelem nie ma kto konkurować ze względów technologicznych, AMD nie jest na dzień dzisiejszy w stanie wykonać procesora który mógłby się niebezpiecznie zbliżyć wydajnością w grach do Intela.

Nie wiem do czego było to nawiązanie do wędlin, brak bardziej sprecyzowanych argumentów ?

• Popieram 1