Creidd 0 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nawet jeśli mówimy tutaj o kupnie uszkodzonej karty za kwotę stanowiącą 20 kilka % wartości takiej karty (sprawnej) ?Drogi, czyli ile ? Cytuj Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Co to za karta? Gwarancji rozumiem już nie ma? Cytuj Link to post Share on other sites
Creidd 0 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Gwarancji nie ma.Radeon 260X. Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Jest mała szansa że karta przegrzewa się, źle zamocowane chłodzenie. Musiał byś spytać o temperaturę pod obciążeniem. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
Creidd 0 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nie może sprawdzić temp., bo jak sam napisał, zainstalował GPUTweak i komputer mu się zwiesza tak, że pomaga tylko postawienie systemu od nowa :E Zaproponowałem, żeby zainstalował GPU-Z, MSI Afterburner, cokolwiek, ale bał się, że będzie to samo, a ma dość trochę danych, których nie chce stracić. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Gdyby to była kartą za 1000pln to można by zaryzykować ale 260x to za tania karta by bawić się w jej naprawę. A czemu nie ma już gwarancji?? Cytuj Link to post Share on other sites
Creidd 0 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Też tak pomyślałem, ale z drugiej strony żaden ze mnie znawca, wiec wolałem się poradzić :-) Mówi, że kupił od osoby prywatnej i nie dostał ani paragonu ani faktury. Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 ASIC 74% moim zdaniem mało wnosi to do potencjału OC. Cytuj Link to post Share on other sites
Buryxon 80 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 No wlasnie opinie są podzielone, niektorzy powiadają że cos w tym jest Cytuj Link to post Share on other sites
saganov 10 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie może sprawdzić temp., bo jak sam napisał, zainstalował GPUTweak i komputer mu się zwiesza tak, że pomaga tylko postawienie systemu od nowa :E Zaproponowałem, żeby zainstalował GPU-Z, MSI Afterburner, cokolwiek, ale bał się, że będzie to samo, a ma dość trochę danych, których nie chce stracić. Odpuść sobie. Niestety w naszym kraju w dziale uszkodzone na aledrogo ludzie wypisują cuda. Bawiłem się swego czasu w reballing amatorski (hot air) X360. Najpierw synowi, potem znajomym. Generalnie szło dobrze. Jak zacząłem kupować z allegro z cytatami typu "nie mam jak sprawdzić, nie mam zasilacza", "dostałem w rozliczeniu sprzedaje jako uszkodzone" czy "wczoraj jeszcze grałem" to się przekonałem jak ludzie potrafią kłamać żeby cokolwiek sprzedać. Laminaty popalone (wczesniej grzane zbyt wysoka temperaturą), czasem brak jakichś elementów, generalnie przeorane na maxa. Na 10 jakie kupiłem może 1 był od kogoś uczciwego, komu się naprawdę zepsuł i bez problemu reball wyszedł. Znajomym którym robiłem też bezproblemowo chodzą do dziś. Morał z tego taki, trzymaj się z dala od uszkodzonej elektroniki, chyba że bierzesz to od kogoś znajomego/zaufanego wtedy można zaryzykować. Cytuj Link to post Share on other sites
Creidd 0 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Odpuść sobie. Niestety w naszym kraju w dziale uszkodzone na aledrogo ludzie wypisują cuda. Bawiłem się swego czasu w reballing amatorski (hot air) X360. Najpierw synowi, potem znajomym. Generalnie szło dobrze. Jak zacząłem kupować z allegro z cytatami typu "nie mam jak sprawdzić, nie mam zasilacza", "dostałem w rozliczeniu sprzedaje jako uszkodzone" czy "wczoraj jeszcze grałem" to się przekonałem jak ludzie potrafią kłamać żeby cokolwiek sprzedać. Laminaty popalone (wczesniej grzane zbyt wysoka temperaturą), czasem brak jakichś elementów, generalnie przeorane na maxa. Na 10 jakie kupiłem może 1 był od kogoś uczciwego, komu się naprawdę zepsuł i bez problemu reball wyszedł. Znajomym którym robiłem też bezproblemowo chodzą do dziś. Morał z tego taki, trzymaj się z dala od uszkodzonej elektroniki, chyba że bierzesz to od kogoś znajomego/zaufanego wtedy można zaryzykować. Chyba tak właśnie zrobię. Dzięki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Ja ASIC 70.3%. Cytuj Link to post Share on other sites
Buryxon 80 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 W sumie co z tego ze mam wysoki ASIC jak i tak temp. mi nie pozwalaja na nic wiecej :< Cytuj Link to post Share on other sites
Wolnyfull 77 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Co to jest ASIC ? co ma on do OC ? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 http://lmgtfy.com/?q=asic+quality Ja po większym zgłębieniu tematu doszedłem do wniosku, że to nic konkretnego. Ktoś wymyślił, że większy asic quality = większy potencjał oc, ale jak zgłębisz temat, to zauważysz iż karty mające mniejszy ten parametr podkręciły się bardziej niż karty z większym parametrem zatem on nic konkretnego w tym przypadku nie mówi. Może statystycznie karty z większym A.Q. trochę częściej podkręcają się trochę powyżej przeciętnej, ale to dalej loteria. Cytuj Link to post Share on other sites
Creidd 0 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 "Pociągnę" jeszcze chwilę ten temat z uszkodzonym radeonem, jeśli można. Co może być nie tak, jeśli w sumie karta rzuca tymi paskami tylko przy starcie systemu ? Potem po jakimś czasie komputer zalicza zwis i trzeba restartować. To samo z grami, programami. Wtedy już nie ma tych pasków, tylko zwis, czarny ekran i trzeba restartować ? Filmik z rozruchu systemu: Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) To mogą być zarówno zimne luty jak i uszkodzony rdzeń czy pamięci. Są takie metody naprawy: -reflow - (tylko na zimne luty) podgrzanie układu, roztopienie cyny które z powrotem przywróci zerwane połączenia cyny między elementem (rdzeń lub pamięć) a płytką. Koszt to około 100zł, może nie przynieść efektu a jak pomoże to na stosunkowo niedługo i usterka prędzej czy później powróci (loteria). -reballing - (j.w.) wymiana kulek cyny między elementem a płytką, większe szanse powodzenia i dużo mniejsze szanse na powrót usterki ale koszty olbrzymie i mało który serwis świadczy taką usługę "na prawdę" (mimo iż wiele pisze, że to robią), wymaga bardzo drogiego sprzętu stąd wysoka cena jak już znajdziesz, pewnie przekroczy wartość tej karty graficznej nowej w sklepie. -wymiana uszkodzonego układu - (rdzenia lub pamięci) chyba nikt tego u nas nie robi bo to już kompletnie nie ma sensu i jest nieopłacalne, wiąże się z reballingiem. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Rdzeń jest cały? Tzw. nigdzie nie jest ukruszony?Do usunięcia Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez filo301 Cytuj Link to post Share on other sites
Creidd 0 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dzięki Panowie. Jeszcze bardziej upewniliście mnie, że zabawa w takie coś, to zły pomysł. A myślałem, że "nowe fakty" rzucą pozytywny cień na tą sprawę, ehh.. Dzięki jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Wiecie coś może o nowych sterownikach do kart and? Premiera Gta 5 tuż tuż. Nv już zapowiedziała ze wyda w najbliższym czasie . Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Jasne, oni już zadbają żeby wydajność zmusiła Cię do kupienia nowej karty dla poprawienia komfortu grania w gtaV Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Aktualnie mam r9 290 więc, na nic lepszego nie wymiennie od AMD chyba, że mówimy o r9 290x lub r9 295 ale nie widzę sensu wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 To jest ten zamiennik r9 270 ? http://www.techpowerup.com/gpudb/2679/radeon-r9-270-1024sp.html Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Wg parametrów nieco gorsza niż referencyjna R9 270. Cytuj Link to post Share on other sites
LeWaR 0 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam, znajomy szuka karty graficznej, znalazłem dla niego kartę Asus Radeon R9 290 OC DirectCU II 4GB, pytanie jednak czy jego zasilacz podoła tej karcie. W obudowie siedzi Chieftec ctg 600 - 80p. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts