Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

W życiu bym nie podłączył 7950 do tego "zasilacza", to coś jest tak kiepskiej jakości, że gdy ktoś mnie do napraw kompów wzywa i widzę, że właśnie tej firmy "zasilaczopodobnecoś" (głownie chodzi o feel i feel II) było użyte to wiem że na 90% jest on winowajcą nie uruchamiającego (lub częste zwiechy i inne wariacje) się komputera i jest cudem jak tylko zasilacz poszedł bo w zdecydowanej większości przypadków ciągnie on za sobą procesor i płytę główną. Dopiero wtedy się ludziom otwierają oczy jaki bubel im wcisnęli bo połowa kompa do wymiany a wystarczyło dopłacić te kilkadziesiąt PLN, a teraz trzeba gruby szmalec bulić.

Jak by nie patrzeć to zasilacz jest jak serce komputera i nie widzę żadnego uzasadnienia żeby na nim przyoszczędzić.

Jeden kumpel nawet twierdzi, że jak mu wymieniłem Feela (nie posłuchał mnie i składali mu "fachowcy", pewnie na magazynie zalegał szajs to wcisnęli) na XFX PRO 650W nawet gry zaczęły mu się mniej przycinać, nie wiem ile w tym prawdy ile placebo. Zwiększył mu się też potępiał procesora przy OC jak i samej karty (Feel zbyt dobrze nie trzyma napięć).

Sam kiedyś miałem Feela (byłem mniej doświadczony w tej materii) i jestem zaskoczony, że 5 lat wytrzymał ale pewnie długo by już nie pociągnął. 

Właściwie to serio chciałeś montować kartę za koło 700-750zł do zasilacza za jakieś powiedzmy cena złomu*waga (a lekkie są te gówna)?? 

Edytowane przez Arekabat

OGROMNA prośba do posiadaczy R7 260x:

Moglibyście (2-3 osoby chociaż) zrobić minimum jeden benchmark (chociażby 3DMark, test Fire Strike, http://www.techpowerup.com/downloads/2350/futuremark-3dmark-2013-v1-2-362/) i podać mi punkty wraz z specyfikacją komputera i wersją systemu?

Coś mi się dzieje z komputerem i szukam winnego.

Z góry ogromnie dziękuję.

PS. Może być też 3Dmark11.

Edytowane przez Freso

http://www.3dmark.com/search

Wybierz który benchmark chcesz, kliknij zakładkę Advanced search, wpisz GPU i CPU jakie ciebie interesuje.

Teraz wyświetli Ci dużo wyników, 

Number of GPUs - wybierz 1 oraz zaznacz Show only valid results

Jak klikniesz na jakimś wyniku details to zobaczysz na jakim systemie był osiągnięty wynik i przy jakim taktowaniu procesora.

Gość Niuniek7

Asus R9 270 jest wydajniejszy do HD7870 ??

Zazwyczaj to hd7870 jest wydajniejszy bo na stock ma najczęściej 1000mhz a r9 270 920-950mhz , sam układ to to samo .Często R9 270 ma lepsze pamieci ale to tez n ie regiła bo sa wyjatki .Oczywiście sa różne wersje z różnymi zegarami

Długo trzeba czekać zanim obniżki pojawią się w Polsce? Z miesiąc pewnie to będzie trwalo?

Zależy gdzie. Obstawiam, że jak światowa cena poleci w dół to morele będzie pierwsze z niższą ceną. A na reszcie sklepów to różnie, znając życie to wejdzie obniżka a sklepy zwyczajnie podniosą marżę i wyjdzie na to samo :P (tylko sklepy będą bogatsze).

Co do samej obniżki to cena dużo poszła w dół. Zastanawia mnie czy odbije się ona na cenie r9 270, bo jak na razie to 270x raczej traci przez bardziej opłacalne 270. 

edt. Ciekawe czy nV zejdzie z ceną :P

Edytowane przez artur1131x