Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

Ostatnio pytałem Was o kręcenie Waszych R9 270X i podawaliście całkiem niezłe wyniki. U mnie tak jak już pisałem fabrycznie karta ma 1070/1400 - wszelkie próby kończyły się fiaskiem po podniesieniu zegara do 1120. Sięgnąłem po Sapphire Trixx i ustawiłem od razu napięcie 1,3V i karta leci na 1170 bez problemów w grach. Problem polega tylko na tym że Sapphire Trixx i MSI AB włączone razem muszą się w jakiś sposób gryźć ponieważ na MSI OSD taktowanie karty obojętnie jak ustawię wariuje i skacze od np. 1170 do 1020 zaś zużycie karty od 100% do 64% i na tak cały niemal, co skutkuje w grach delikatnymi szarpnięciami, przycinkami. Identyczny problem miałem z poprzednią 7850 w której poprzez MSI nie dało się podbić napięcia, zaś przy włączeniu Sapphire Trixx robiły się jazdy z kartą w postaci wariowania taktowania a nawet artefaktami przy domyślnych ustawieniach. Zarówno wtedy jak i teraz dopiero po uruchomieniu kompa od nowa, MSI OSD pokazywał wszystko prawidłowo i zużycie karty jak i taktowania było w pełni stabilne.

Moje pytanie brzmi jak jeszcze można zmienić napięcie na karcie albo jakim programem - wszelkie próby ustawień w MSI AB i zmiany w cfg nie dają jakichkolwiek rezultatów. Na zagranicznych forach można wypróbować MSI AB Beta -tyle że nie ma gwarancji że odblokowanie napięć zadziała, zaś u mnie Beta w ogóle nie chce zadziałać i muszę wracać do wersji 2.3.1. Sapphire Trixx daje wiadomo możliwość zmiany napięć, taktowań tyle że nie daje możliwości monitoringu co wypacza moim zdaniem sens porównań wydajności przy OC. Jakim jeszcze programem można osiągnąć odblokowanie karty i pełny jej monitoring - czy jest to w ogóle możliwe?    

@Warren1987:

Co to za problem podkręcać kartę w Trixx i mierzyć wydajność FRAPSem?

Log z zapisem parametrów karty po OC jest dostępny w GPU-z.

Wiem, że pod względem komfortu nie jest to najlepsze wyjście, ale... trzeba sobie radzić :D

Co to za problem podkręcać kartę w Trixx i mierzyć wydajność FRAPSem? Log z zapisem parametrów karty po OC jest dostępny w GPU-z.   Wiem, że pod względem komfortu nie jest to najlepsze wyjście, ale... trzeba sobie radzić

Wiem że jest to rozwiązanie ale jak dla mnie tylko połowiczne :P 

Ostatnio pytałem Was o kręcenie Waszych R9 270X i podawaliście całkiem niezłe wyniki. U mnie tak jak już pisałem fabrycznie karta ma 1070/1400 - wszelkie próby kończyły się fiaskiem po podniesieniu zegara do 1120. Sięgnąłem po Sapphire Trixx i ustawiłem od razu napięcie 1,3V i karta leci na 1170 bez problemów w grach. Problem polega tylko na tym że Sapphire Trixx i MSI AB włączone razem muszą się w jakiś sposób gryźć ponieważ na MSI OSD taktowanie karty obojętnie jak ustawię wariuje i skacze od np. 1170 do 1020 zaś zużycie karty od 100% do 64% i na tak cały niemal, co skutkuje w grach delikatnymi szarpnięciami, przycinkami. Identyczny problem miałem z poprzednią 7850 w której poprzez MSI nie dało się podbić napięcia, zaś przy włączeniu Sapphire Trixx robiły się jazdy z kartą w postaci wariowania taktowania a nawet artefaktami przy domyślnych ustawieniach. Zarówno wtedy jak i teraz dopiero po uruchomieniu kompa od nowa, MSI OSD pokazywał wszystko prawidłowo i zużycie karty jak i taktowania było w pełni stabilne.

Moje pytanie brzmi jak jeszcze można zmienić napięcie na karcie albo jakim programem - wszelkie próby ustawień w MSI AB i zmiany w cfg nie dają jakichkolwiek rezultatów. Na zagranicznych forach można wypróbować MSI AB Beta -tyle że nie ma gwarancji że odblokowanie napięć zadziała, zaś u mnie Beta w ogóle nie chce zadziałać i muszę wracać do wersji 2.3.1. Sapphire Trixx daje wiadomo możliwość zmiany napięć, taktowań tyle że nie daje możliwości monitoringu co wypacza moim zdaniem sens porównań wydajności przy OC. Jakim jeszcze programem można osiągnąć odblokowanie karty i pełny jej monitoring - czy jest to w ogóle możliwe?    

mam tak samo jak ty ;p i po zmianie napięć tak samo karta mi wariowała, choć nie ustawiałem tak wysokich jak ty.

Edytowane przez mazmazik

Tak więc u mnie w Sapphire Trixx na 1,3 V maksymalne stabilne taktowanie wynosi 1170 MHz na rdzeniu i 1500 MHz pamięci. W każdym bądź razie nie wyrzuciło mnie ani razu w Crysis 2, 3 i Far Cry 3, które są wrażliwe na OC. Inna sprawa która mnie zastanawia to to że podkręcenie mojego Sapphira daje znikomy efekt. Przykład - w Far Cry 3 - 1070/1400 - 45 FPS, 1170/1400 - 45/46, 1170/1500 - 46 - tak więc przyrost wynosi 1 FPS. W Crysis 2 i 3 sytuacja niemalże identyczna - przyrost wynosi 1,5 - 2 FPSy, przy czym 1 klatkę więcej daje o dziwo podniesienie taktów pamięci. Ciekawa rzecz dzieje się gdy obniżę taktowania rdzenia z 1070 na 1020 - wtedy od razu i w każdej grze 2 klatki lecą w dół. Hmm, wygląda na to że moja R9 270X jest już na tyle podkręcona fabrycznie że na dalsze próby kręcenia jest niewrażliwa. Pamiętam że jak poprzedniego Sapphire 7850 kręciłem z 860 na 1050 w MSI AB to przyrost klatek był od 5 do 8 w porywach. Matematycznie rzecz biorąc skoro w 7850 podniesienie taktów na rdzeniu o 200 MHz dawało 5-8 FPSów to podniesienie w R9 270X taktów o te 100 MHz powinno mi dać z 4-5 FPSy - tymczasem ledwo 2 udało się osiagnąć. 

Jak to wygląda u Was w sensie faktycznego przyrostu klatek? Też tak słabo? 

Właśnie nie - 60 stopni max bez zmiany napięcia, po zmianie napięcia na max udało się nawet 1160 MHz - co ponoć i tak nie jest sporo bowiem byli tacy co kręcili na 1200 MHz i więcej. Ten nowy R9 270X niestety jest cieplejszy od 7850 - tutaj na stocku temperatury przy profilach w MSI i Sapphire Trixx skaczą do 65 stopni bez większych oporów. Zastanawiałem się nad zmianą pasty w tej karcie ale póki obawiam się - nigdy tego nie robiłem, nie wiem czy gwarancja nie przepada i nie wiem czy da to faktyczny efekt żeby obniżyć temperaturę chociaż o te 5 stopni. 

Waren, skonczyl ci sie power limit i karta zrzuca zegary. Jesli masz tak przy power tune na max w prawo to pozostaje jedynie edycja biosu. Nie jest to trudne ani niebezpieczne, ale byc moze sekcja zasilania na karcie nie wytrzymywac po prostu 1.3v i dlatego max power limit jest ustawiony tak nisko. Sprawdz jeszcze temperatury wg. gpu-z na vrm, jesli masz o ponad 20C wyzsze niz na gpu to odpusc sobie podbijanie napiecia do 1.3v, mozliwe ze karta ma nie chlodzona sekcje zasilania. Sapphire throttluje jesli przekroczysz power limit lub dobijesz do 105c na vrm, ale jak bedziesz mial ponad 90C to karta moze pasc w dosc krotkim czasie. Nie wiem jak to wyglada na 270x ale na 7870 w zaleznosci od rewizji bylo roznie jesli chodzi o temperatury na sekcji zasilania. Sapphire maja standardowo dosc nisko ustawiony max power limit w porownaniu np. z radeonami od gigabyta. Nawet 7950 vapor-x mial 190w i zrzucal takty nawet przy 1.25v na odpowiednio wysokim takcie (1200+ MHz).

Jak podkrecisz gpu i pamieci o 10% to ma byc wzrost o 10% w testach graficznych, jesli jest znacznie mniejszy to cos jest nie tak. Swoja droga 1200 MHz dla 7870 to nie jest jakis ekstremalny wynik, czesc kart zrobi tyle przy 1.25v. 270x sa z zalozenie tansze i nizej pozycjonowana wiec juz jakosc nie koniecznie bedzie taka sama...

Edytowane przez lebenschmerz

Nic nie pisałem o korzystaniu z zakładki Power Limit więc nie wiem skąd taka sugestia? Power Limit niestety ale jest opcją wirtualną jak dla mnie która może i zwiększa limit poboru ale nie ma większego wpływu na kręcenie od napięcia. Dowód - Radek 7770, 7850 i teraz R9 270X - w przypadku wszystkich kart nigdy nie odczułem jakiegokolwiek wpływu na stabilność podniesionego taktowania w odróżnieniu od podniesionego napięcia które je gwarantowało. W Radeonie 7770 sprawdzałem to tak skrupulatnie że bardziej już chyba nie można. Powtarzam - w mojej opinii to jest opcja wirtualna. 

Nie ma mowy o jakimkolwiek zrzucaniu taktów - na 1,3V takty trzymały się perfekcyjnie (sprawdzane w GPU-Z) a problem z skokami występował tylko przy włączonym MSI AB i Sapphire Trixx które się gryzą i wypaczają monitoring.

Piszesz coś o temperaturach 105C VRAMu i 90C na rdzeniu - mój sprzęt nawet podczas testów nie przekracza 70C bo taką mam regułę, więc temperatury nie mają żadnego znaczenia

Chciałbym ale nie do końca rozumiem sens Twojej wypowiedzi i co ona ma wspólnego z małym przyrostem klatek na moim R9 270X ;]

Power Limit różnie działa na różnych kartach. Na moim HD7950 od Gigabyte dla przykładu ustawiony na 0% powoduje częste balansowanie między standardowym taktem, a ustawionymi taktowaniami OC. Po ustawieniu 20% - przy obciążonej karcie cały czas najwyższe taktowania.

Na R9 270X od Gigabyte które też mam działa to już inaczej - praktycznie nie ma znaczenia jaki power limit ustawię - takty zawsze się zgadzają z tym co ustawię.

Co do OC, to nie ma sensu walczyć jakoś strasznie o dodatkowe megaherce, 270X jest już wyżyłowany na starcie i nie należy nastawiać się na wysoki przyrost wydajności.

Witam,

Jestem posiadaczem MSI R9 270 Gaming. Karta całkiem fajna ale ma swoje ograniczenia.

Podkręca się bez problemu do 1100 i chodzi stabilnie a temperatury po 55`c max.

Pytanie czy opłaca się robić crossfire 2x R9 270 bądź 270 / 7870? Czy to ma jakikolwiek sens? Teoretycznie jaki mógłby być zysk wydajności?

Karty są w miarę świeże i cieżko znaleźć konkretną informację na ten temat.

Co do sprzetu to: I5 4570,H87M-G43(2xpci 16/16) i zasilacz 530w Thermaltake.

Generalnie po ostatnich badaniach, analizach dotyczących programu FCAT wyszło dosyć wyraźnie na ja jaw że cały ten crossfire nie jest wolny od wad, wiele gier wciąż nie potrafi wykorzystywać pełnej mocy dwóch kart, są problemy ze skalowaniem, sterownikami itp itd. Crossfire może Ci zafundować więcej problemów niż oczekiwanych korzyści. 

@Funkie

Tutaj testowałem R9 270X w crossfire, przy 270 powinno być bardzo podobnie. Ogólnie to im nowsza gra, zwłaszcza na DX11 tym CrossFire działa lepiej i lepiej się skaluje. 

Z racji wysokich cen R9 280X, CF z dwóch 270 może mieć uzasadnienie. Wydajnościowo będzie na pewno zauważalnie lepiej, a cenowo podobnie. Karty MSI Gaming nadają się całkiem nieźle do konfiguracji multi-gpu(warto zainstalować nawiewający wentylator z boku) - lepiej aniżeli WF3X od Gigabyte.

Co do problemów z CF, to AMD całkiem niedawno wydało w najnowszych betach "AMD CrossFire frame pacing", który ma znacznie redukować ewentualne mikrozacięcia i zmniejszać różnice w czasie generowania klatek. Dzięki temu także mierząca za pomocą FCAT widać poprawę, aczkolwiek to dalej bety, jak wyjdzie stabilne wydanie zapewne będzie jeszcze lepiej.

Edytowane przez gregotsw

Ok przetestuje to rozwiazanie z 2xR9 270:) Chyba że spadną mocno ceny 280x.

Czy dla mantle karta z serii 7000 niepowinna  obsługiwać GCN ? Wydaje mi się że jednak to jest bardzo istotne aby mantle wogóle zadziałało.

Tam gdzie ograniczeniem jest procesor mantle powinno dać niezły skok wyjadności.

Średnia FPS powinna podskoczyć.

Trzeba wziąść pod uwagę że obecnie Mantle jest na bardzo wczesnym etapie rozwoju.

Opłacalne jest teraz zainwestowanie w lepszą kartę powiedzmy r9 270. W zestawieniu średni procesor + karta AMD r9/7000 + mantle da nam lepszą wydajność w grach (obsługujących mantle) niż taki sam procesor + karta o podobnych parametrach od zielonych.

Testowane na BF4.

Edytowane przez Funkie