Fikuzi 2439 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Do tego rzecz jasna chłodzenie na cepa co by można dziada pogonić Są jakieś informacje na temat przybliżonego okresu wydania modeli niereferencyjnych ? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 z ciekawosci powgrywalem wszystkie biosy z 280x do mojego 7970 od szafirka, jednak na ani jednym biosie karta nie pokazala obrazu :< Wystarczyło zmienić złącze dvi Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Tak trochę z boku. Mam jakieś pytania co do głośności karty. Zapewne trzymana na płycie bez obudowy jak w trakcie redakcyjnych testów jest głośna. Ale.... Smoczysko :-) trzymane w obudowie pod stołem w spoczynku jest ciche, w trakcie gry chodzą głośniki lub mam słuchawki na uszach. Realnie nie jest to problem, a jeżeli ktoś myśli o głośnych wiatrakach to zapraszam do posłuchania odgłosów mojego chłodzenia Corsair h100i. Wszystko po wyżej tzw. trybu cichego jest nie do wytrzymania. Tak to wygląda z mojej pozycji. Chłodzenia nie zmieniam przynajmniej do czasu całkowitego zwodowania kompa, ale to było w planach bez względu na rodzaj grafiki jaki bym posiadał. Edytowane 8 Listopada 2013 przez gshepherd Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Wymień sobie na nim wentylatory. \Wytapane z Xperia T// Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) @upTak muszę zrobić. Bo to co jest na tym corsarzu woła a właściwie wyje do nieba o pomstę :-)Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące hbao+. Do tej pory siedziałem przez wiele lat na nv więc pewne rzeczy dotycząceradków są mi nie znane.Ten tryb miał być aktywny chyba tylko na nv ? W nowym splinterze oraz cod ghosts jest aktywny na radku.Nie wiem czy to naprawdę na nim działa. Może ktoś mnie oświecić w tej kwestii ? Edytowane 8 Listopada 2013 przez dodo24x Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Myślę, że to będzie raczej tak jak z tressfx od amd. Działa na sprzęcie konkurencji tylko będzie powodować troszkę większy spadek fps po włączeniu, to jest oparte tylko na dx11. Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 W informacjach handlowych szczególnie dotyczących nowych gier podawane jest to jako coś ekskluzywnego dla kart Nvidii. Nie robiłem testów jaki jest spadek wydajności na AMD z tą opcją. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Drajwersy!! http://www2.ati.com/drivers/beta/amd_catalyst_13.11_betav9.2.exe Napisane z Xperia Z Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Przegięli http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-driver-fix,3666.html Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Co przegieli bo nie znam angielskiego Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Wykresy mówią wszystko prasa dostała lepsze niż są w sprzedaży. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 tzn. jeżeli miałbyś referenta od AMD to myślę że nie było by problemu Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ale jaja, różnice są dość spore jak na "identyczne" karty. Cytuj Link to post Share on other sites
Kelman 5 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Cała winowajcą tutaj jest chłodzenie, które jest za słabe. Na kartach niereferencyjnych nie będzie różnic. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Cała winowajcą tutaj jest chłodzenie, które jest za słabe To by oznaczało że maja ludzi za frajerów jesli uwasz że nikt by nie zauważył na pierwszy rzut oka różnic miedzy chłodzeniem dla prasy a chłodzeniem dostępnym w sklepie .Raczej wzmocniona sekcja lub i wyseleksconowane chipy R9 290x. A ja cały czas próbuje przerobić moją HD7970 na w pełni sprawny R9 280X . Niestety próby kończą sie niepowodzeniem Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 U mnie giguś trzyma takty. Przynajmniej tak twierdzi gpu-z na drugim monitorze. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Miałeś czas, żeby posprawdzać temperatury w grach i smarkach ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kelman 5 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) To by oznaczało że maja ludzi za frajerów jesli uwasz że nikt by nie zauważył na pierwszy rzut oka różnic miedzy chłodzeniem dla prasy a chłodzeniem dostępnym w sklepie .Raczej wzmocniona sekcja lub i wyseleksconowane chipy R9 290x. A ja cały czas próbuje przerobić moją HD7970 na w pełni sprawny R9 280X . Niestety próby kończą sie niepowodzeniem Po co tworzyć chłodzenie referencyjne dla tych kart, jak i tak rynek zdominują niereferencyjne karty, ogólnie referencyjne karty mogłyby w ogóle nie istnieć, bo nie spełniają swojej roli, a ich ceny są śmiesznie wysokie. Ja mam podziw, że te karty wytrzymują takie temperatury, to świadczy o dobrej jakości wykonania karty, a żeby w pełni tą kartę wykorzystać, trzeba mieć lepsze chłodzenie. Na takim MK-26 ta karta ma maks 56 C w stresie po OC, a ile będą miały niereferencyjne karty zobaczymy. EDIT: Gelid też sobie radzi 52C http://forum.guru3d.com/showthread.php?t=383277 Edytowane 8 Listopada 2013 przez Kelman Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Miałeś czas, żeby posprawdzać temperatury w grach i smarkach ? Własnie to robię. Temperatury w bf4 oraz cod ghosts. od 87-92 przy nie ruszaniu wiatraka. Nie wiem czemu ale samo aktywowanie opcji overdrive w sterownikach (bez ruszania taktów) daje do 2 stopnie więcej. Co do referencyjnego chłodzenia .... Icy Vision V2 i jest ok :-) http://forum.guru3d.com/showthread.php?t=383277 Nim zaczniecie psioczyć na sam układ przeczytajcie ten wątek. To nie gpu ale chłodzonko od amd. Niestety ale to co jest na gtx 780 jest dużo lepszym chłodzeniem Edytowane 8 Listopada 2013 przez gshepherd Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Tu r9 290 z wymienionym chłodzeniem. (z cyklu: "zrób to sam") Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Nie spodziewałem się takiej różnicy. Wszystko wskazuje na to, że autorskie wersje powinny mieć temperatury i głośność na akceptowalnym poziomie, a wtedy R9 290 z pewnością będzie hitem. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 z pewnością będzie hitem. ale na razie jest shitem xD Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Ale nawet teraz można kupić np Accelero Xtreme III i z pomocą młotka, szlifierki dostosować do 290. Efekt jest jak widzisz bardzo przyjemny 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość ripjaw Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) nie-referenty pewnie będą droższe o +300 zł. zapewne gigabyte wypuści najtańszą wersje która tradycyjnie będzie awaryjna i będa piszczeć cewki ja się wyleczyłem z referencyjnych Radków od 7970, przy otwartej obudobwie można było zwariować, chyba że ktoś zakłada blok wodny. Edytowane 8 Listopada 2013 przez ripjaw Cytuj Link to post Share on other sites
Kelman 5 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 nie-referenty pewnie będą droższe o +300 zł. zapewne gigabyte wypuści najtańszą wersje która tradycyjnie będzie awaryjna i będa piszczeć cewki ja się wyleczyłem z referencyjnych Radków od 7970, przy otwartej obudobwie można było zwariować, chyba że ktoś zakłada blok wodny. Ceny będą identyczne, więc się o to nie martw. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts