Skocz do zawartości

Zestaw Komputerowy AMD

Recommended Posts

Witam, czy ten zestaw jest dobry i będzie miał dobrą wydajność ?

Procesor: AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz

Chłodzenie procesora: SilentiumPC Fortis HE1225

Płyta Główna: ASUS M4A89GTD PRO/USB3

Ram: Corsair Vengeance 2 x 4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD7750 1024MB DDR5

Dysk: Western Digital WD5000AAKS 500GB wersja Blue

I teraz kwestia zasilacza. Myślałem nad: Aerocool VP-550 ale nie jestem pewien czy jest wystarczająco mocny. Chciałem kupić zasilacz tak do max 250 zł, ponieważ mam bardzo ograniczony budżet.

Z góry dzięki, Pozdrawiam.

Dobrze koledzy podpowiadają.

Zasilacz weź XFX Core 550 lub OCZ ZS 550.

A kartę graficzną też można by było wziąć nieco lepszą.

Powiedz jak stoisz z budżetem to pomyślimy jak wycisnąć z zestawu jak najwięcej :)

Edit.

Chociaż jak planujesz w przyszłości zmieniać to jeden pies.

Co do ramu - pamiętaj żeby wziąć Vengeance Low Profile - standardowe Vengeance chyba nie zmieszczą się pod chłodzenie.

Edytowane przez sid vicious

To tak czy inaczej weź takie:

http://www.corsair.com/memory-by-product-family/vengeance/vengeance-low-profile-8gb-dual-channel-ddr3-memory-kit-cml8gx3m2a1600c9.html

Cenowo ani jakościowo się nie różnią, ale mają niższy radiator - szukaj dopisku lp/low profile.

Ewentualnie tak jak wspominałem, Kingston Hyperx grey - w żadnym z obu przypadków nie będzie problemu z wciśnięciem ich pod cooler.

A takie pytanie kontrolne na koniec, do czego ma służyć ten zestaw?

Przemyślany ten AMD? Jaki budżet, bo może lepiej pójść w Intele.

Na Intel to nie mam pieniędzy a komputer miałby służyć do pogrania w jakieś gry lub renderowania filmów. Nie muszę grać na ultra detalach, wystarczy by mi szły dość płynnie na niskich/średnich ( przynajmniej te najnowsze ). Z tego co wiem to z tego procesora na tej płycie można wyciągnąć dużo m.in stabilne 6 rdzeni i taktowanie 4 GHz. A teraz co do ramów zastanawiam się na tymi ale powie mi ktoś czym się różnią oprócz koloru, i czy będą dobre do tego zestawu ?

http://www.morele.net/pamiec-corsair-cml4gx3m2a1600c9-405584/

czy

http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profileddr3-2x2gb-1600mhz-pc3-12800-dual-channel-xmp-heatsink-cl9-retail-cml4gx3m2a1600c9b-406404/

W Phenomie 965 nie ma ukrytych żadnych dodatkowych rdzeni. Druga osoba, która w krótkim czasie myli ten procek z 960T :)

Szkoda, że tę grafikę już masz ale nawet na niej ten zestaw wiele nowych gier pociągnie i na wysokich ustawieniach graficznych, szczególnie jeśli nie grałbyś w FullHD.

Ciekawi mnie jeszcze czy płytę głowną też już masz czy ją kupujesz. A jeśli to drugie to gdzie i za ile? :)

Tak miałem kupić 2 x 4 gb ale narazie starczy mi 2 x 2gb później dokupie drugie tyle ze względu na pieniądze. A co do procesora to zawiodłem się bo byłem pewny ze ma ukryte rdzenie. A teraz nie jestem pewny czy kupić akurat ta płytę główną. Miałem zamawiać na allegro za około 400 zł. Jaka polecacie płytę do 400 zł na której można dość dobrze podkręcić procesor i będzie kontatybilna z pozostałymi podzespołami ?

Wezmę Gigabyte GA-970A-UD3 ponieważ od GA-990XA-UD3 różni się tylko większą ilością złączy PCI-E a i tak nie mam zamiaru korzystać z CrossFire. Także decyzja zapadła na takie części:

Procesor: AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz

Chłodzenie procesora: SilentiumPC Fortis HE1225

Płyta Główna: Gigabyte GA-970A-UD3

Ram: Corsair Vengeance Low ProfileDDR3, (2x2GB,1600MHz(PC3-12800),Dual Channel,XMP,Heatsink) CL9, Retail

Zasilacz: XFX Core 550W

Jak coś to ewentualnie możecie mi jeszcze coś doradzić :)

Dzięki wszystkim :D