arekinho 3 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Witam Posiadam w.w procesor z boxowym chlodzeniem na plycie glownej asus p8p67-evo. Na auto tuning plyta kreci go do 4.4 ale temperatury podczas obciażenia osiagaja ok 82 stopni... a na normal bez podkrecania ok 53 chyba. wiec musze kupic jakies chlodzenie.. pytanie jakie?? duzo ludzi chwali hr-02 macho rev 2. co mozna poza tym moze cos tanszego?? albo zalman performa jest za 120 ale niby glosny... Pozatym chodzi mi o to czy nie bedzie problemow z jego zamontowaniem gdyz blisko sa ramy a dokladnie xms 3 Prosze o porady Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Bierz macho i nie żałuj kasy, bo ci to bokiem wyjdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 a jak wyglada sprawa z pasta? i czy faktycznie spadnie temperatura?? bo jezeli o 5 stopni to troche szkoda mi wywalac 200 zl + pasta i poprostu zostawic procek na stocku... Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Mój i5 2500k na macho i paście MX-2 ma przy taktowaniu 4,5GHza 60 stopni po godzinie OCCT (choć jak będzie u Ciebie będzie głównie zależeć od napięcia jakie potrzebne Ci będzie do uzyskania tego taktowania). A to wszystko sto razy ciszej niż na chłodzeniu boxowym. Temperatura spadnie więc wyraźnie. Warto. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Nie ma co tyłka szkłem podcierać. Tak jak mówią koledzy, warto w to zainwestować - cisza to jedno, a niższe temperatury sprzyjają żywotności sprzętu. Macho, ewentualnie SPC Fortis i jakaś dobra pasta, chociażby wspominana MX-2 którą można dostać za ~15zł. Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 a jak sie do tego ma HR-02 Macho Black White ?bo macho rev 2 moge miec najtaniej z odbiorem osobistym za 188 a ten wlasnie black white za 185 zl. co w nich za roznica i ktory lepszy? pozatym jest pasta w zestawie czy nie? bo niektorzy pisza ze jest a niektorzy nic. ta co niby czasem jest to Chill Factor... jak sie ta pasta sprawuje? ewentualnie jaka kupic? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 ta co niby czasem jest to Chill Factor... jak sie ta pasta sprawuje? ewentualnie jaka kupic?Ta pasta to średniak, weź AC MX-2 lub Zalman ZM-STG2. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ręki sobie uciąć nie dam, ale wszystko wskazuje na to, że BlackWhite to tylko kosmetyczna różnica w kolorystyce i nic więcej. Pastę tam dają w zestawie, ale jaką dokładnie to nie wiem. Z polecanych past, Arctic MX-2 Arctic MX-4 Arctic Silver 5 Zalman STG-2 ze wskazaniem na pogrubione. Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) a ten fortis polecony przez sid vicious?? jest jakby nie patrzec 60 zl tanszy.. wiec czy jest sens doplacac?? przesiadka z boxa napewno bedzie odczuwalna i dla mnie i dla procesora.. a ja powyzej 4.4 krecil go nie bede.. reasumujac czy jest poprostu sens doplacic do tego macho....? http://chlodzenie.net/reviews/thermalright-hr-02-macho-vs-zalman-cnps20lq/8/ niby jest 7 stopni roznicy podczas obciazenia na korzysc macho Edytowane 24 Października 2012 przez arekinho Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 7 stopni no i większa kultura pracy. Jak dla mnie warto, 60zł się odrobi, a w komputerze na kilka lat będzie siedzieć odczuwalnie lepszy sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
creatinfreak 48 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Sam się o tym przekonałem i powiem Ci,że na 3 rzeczach w komputerze się nie oszczędza : obudowa,zasilacz i chłodzenie. Bo te rzeczy można mieć przez lata i kolejne platformy. Dlatego radzę dołożyć do macho Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 ok zamowilem macho v2. Dzieki za pomoc i opinie. Powiedzcie mi jeszcze ile tej pasty? 4 g wystarczy? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Tak, ale 4g masz za 13zł, a 15zł masz 8g. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18776 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Powiedzcie mi jeszcze ile tej pasty? 4 g wystarczy? Wystarczy na co najmniej kilka aplikacji. Nałóż jak najcieńszą równą warstwę na CPU przykręć chłodzenie i do boju OC Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Tak się zastanawiam, jaką arekinho ma obudowę... A tu klops i się okaże że macho nie wejdzie (odpukać)... Cytuj Link to post Share on other sites
mulator 3173 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Noctua NH-D14 Cytuj Link to post Share on other sites
arekinho 3 Napisano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Panowie ten macho v2 spisuje sie rewlacyjnie:) podczas obciazenia na szybkosci 4400 osiaga maksymalnie 52 stopnie:) Pozatym jest zupelnie nieslyszalny bo wentylatorek sie ledwo kreci:) takze jestem jak najbardziej zadowolony:) a do obudowy sie nie zmiescil bo mam takiego pajaczka;d Cytuj Link to post Share on other sites
Skeletor 1688 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Mówiłem. Kupowanie noktuśki jest kompletnie nieopłacalne, miłego użytkowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts