kubas246 135 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Witam, mam następujący dylemat, co brać: FX-8350 czy i5 3570k. Procesor ma służyć do gier. Obecnie i5 jest lepszy ale gdy więcej gier (jak Max Payne 3) zacznie wykorzystywać, więcej niż 4 rdzenie to co wtedy? Który lepszy i bardziej przyszłościowy? Cytuj Link to post Share on other sites
Ostrowin 30 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) 4 rdzeniowe procki weszły do sprzedaży 4 lata temu a tak dużo gier jeszcze z nich nie korzysta. Brał bym w ciemno intela. Zresztą tu masz test http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/amd-vishera/strona/18518.html I buldek nie ma 8 rdzeni fizycznych i było to już wiele razy wałkowane. Edytowane 24 Października 2012 przez Ostrowin Cytuj Link to post Share on other sites
Tridefy 229 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Zrobili duży krok ale nadal lepiej Intel sobie radzi z grami , 3570k bedzie lepszy . Zanim gry bedą używać "8 rdzeni" to 8350 będzie za słaby do nich Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Intel 3570K jest bardzo dobry teraz jest się nad czym zastanowić bo amd wypuściło naprawdę dobry procek który dobrze sprawdza się w grach , a jeszcze lepiej w programach ,właśnie przeglądałem testy z nowych gier i muszę przyznać sami zobaczcie http://www.pureoverc...rmula-z-rog/19/ Edytowane 24 Października 2012 przez Igoruss ORTOGRAFIA Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Intel. Poza tym moduł w AMD nie równa się rdzeń. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Jak do gier to oczywiście, że intel i w tym temacie chyba długo sie nic nie zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
ipkis 25 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Witam, mam następujący dylemat, co brać: FX-8350 czy i5 3570k. Procesor ma służyć do gier. Obecnie i5 jest lepszy ale gdy więcej gier (jak Max Payne 3) zacznie wykorzystywać, więcej niż 4 rdzenie to co wtedy? Który lepszy i bardziej przyszłościowy? AMD -> 8 słabszych rdzeni (modułów), bo kiedyś mogą się przydać Intel -> tylko 4 ale mocniejsze rdzenie Jeśli zdecydujesz się na AMD to kupisz procesor który będzie słabszy we wszystkich obecnych grach z myślą, że kiedyś będzie lepszy Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 AMD -> 8 słabszych rdzeni (modułów), bo kiedyś mogą się przydać Intel -> tylko 4 ale mocniejsze rdzenie Jeśli zdecydujesz się na AMD to kupisz procesor który będzie słabszy we wszystkich obecnych grach z myślą, że kiedyś będzie lepszy Dlaczego słabszy ? własnie w nowych grach jest zdecydowanie szybszy sam zobacz http://www.pureoverclock.com/Review-detail/combo-review-amd-vishera-fx-8350-asus-crosshair-v-formula-z-rog/19/ Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) wiadomo że intel, polecam ci, a kiedyś amd heh to morze jest szerokie i głębokie dziś intel Edytowane 24 Października 2012 przez wiwat Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Im więcej testów przeglądam tym bardziej nie wiem co robić. W niektórych testach IB np. w BF3 minimalnie wygrywa, w innym jest remis a w teście podrzuconym przez rebertgr1 to już Vishera ma sporą przewagę. Sam nie wiem co brać. Aha, no i wiem, że Vishera nie ma prawdziwych 8 rdzeni. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx8350_vishera_vs_core_i5_test_cpu_do_1000_zl?page=0,6 poczekajmy na wiecej testow z innych zrodel Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Przydałby się testy w Max Payne 3, Battlefield 3, Shogun 2 na stronie jakiegoś dobrego polskiego serwisu (benchmark.pl mógłby uzupełnić test...) Cytuj Link to post Share on other sites
arekdbz 13 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dlaczego słabszy ? własnie w nowych grach jest zdecydowanie szybszy sam zobacz http://www.pureoverclock.com/Review-detail/combo-review-amd-vishera-fx-8350-asus-crosshair-v-formula-z-rog/19/ Ten test jest całkowicie zmyślony od początku do końca... Tu masz prawdziwe testy: http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_fx8350_vishera_vs_core_i5_test_cpu_do_1000_zl?page=0,0 Jak widać w grach nadal lepszy jest i5. Również testy na zagranicznych portalach pokazują, że wzrost wydajności względem buldka sięga 10-20%. Ciągle za mało aby dorównać i5. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 W sumie możesz wybrać intela core i5 3570K to dobry sprawdzony procek na pewno nie będziesz zawiedziony co do najnowszego procka amd to warto trochę zaczekać trochę jestem zdziwiony że jest aż taka duża rozbieżność wydajności między testami ale coś czuje że będzie bardzo dobrze [ słyszałem że w nowym x boxie będą podzespoły od amd] Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Dlaczego słabszy ? własnie w nowych grach jest zdecydowanie szybszy sam zobacz http://www.pureoverc...rmula-z-rog/19/ Ten "test" to chyba ktoś z PR AMD pisał... Edytowane 24 Października 2012 przez tomcug 1 Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Moż Ten "test" to chyba ktoś z PR AMD pisał... Może ale tego się pewnie nie dowiemy ,ale trochę mnie dziwi że na benchmarku i pure pc nie dali testów z BF3 crysis 2 shogun 2 czy max payne 3 zawsze były a tym razem nie ma trochę to dziwne nie sądzicie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Ostrowin 30 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Moż Może ale tego się pewnie nie dowiemy ,ale trochę mnie dziwi że na benchmarku i pure pc nie dali testów z BF3 crysis 2 shogun 2 czy max payne 3 zawsze były a tym razem nie ma trochę to dziwne nie sądzicie ? Bardzo dziwne, śmierdzi mi ta premiera na kilometr, dlatego czekam na testy na PCLabie i wtedy się okaże jak to na prawdę jest. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Fajnie by było przy okazji testów nowych kart graficznych aby były robione również na tym procku amd fx 8350 a nie tylko na intelu Cytuj Link to post Share on other sites
Ostrowin 30 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Fajnie by było przy okazji testów nowych kart graficznych aby były robione również na tym procku amd fx 8350 a nie tylko na intelu Na pewno było by fajnie tylko to 2 razy więcej roboty więc można zapomnieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Nowaj czy ty robisz tam gdzie tomcug i adonim ? Znowu wprowadzasz ludzi w błąd. Gdzie w mojej wypowiedzi widzisz błąd ? Jeśli uważasz, że moduł AMD = rdzeń, to polecam wizytę u specjalisty. Wytlumacz swoje zdanie :-) Wystarczy umiejętność czytania i wyciągania krytycznych wniosków, o którą ciężko posądzać kogoś o takim nicku. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Procesory Steamroller na AM3+ mają pojawić się w 2014 (rok po normalnej premierze). Nie mam płyty ani na Intela ani na AMD. Do Haswella też czekać nie bardzo mogę (na obecnym komputerze nawet nie dam rady użytkować komfortowo Worda czy PowerPointa. Edytowane 24 Października 2012 przez kubas246 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Haha kolejny temat, który dostarczył mi sporo rozrywki Co do meritum sprawy, najlepiej by było gdyby autor podał przybliżony budżet i wtedy można pomyśleć o czymś konkretnym. Osobiście brał bym AMD choćby tylko dlatego żeby sprawdzić samodzielnie jak Sie spisuje ten procesor. PS Na dzień dzisiejszy do gier tylko intel Edytowane 24 Października 2012 przez Bakak Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2012 (edytowane) @Bakak Mam do wydania około 1200zł, dlatego i5 3570k + ASRock Z77 Extreme4 wydawało mi się dobrym rozwiązaniem (dopóki nie ukazały się testy Vishery, bo teraz mam wątpliwości). Edytowane 24 Października 2012 przez kubas246 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 @Bakak Mam do wydania około 1200zł, dlatego i5 3570k + ASRock Z77 Extreme4 wydawało mi się dobrym rozwiązaniem (dopóki nie ukazały się testy Vishery, bo teraz mam wątpliwości). Przy tyk pieniądzach spokojnie możesz kupić jedno albo drugie, jeśli chcesz iść w gry to na dziś dzień intel lepiej się w nich spisuje, ale AMD będzie od niego wydajniejszy w renderingu, grafice ogólnie zastosowaniach profesjonalnych, zaś w grach nieco słabszy, ale napewno nie polegnie z kretesem. Najlepiej by było gdybyś poczekał jeszcze z tydzień, w sieci pojawi się masa testów tych procków. Wtedy podejmiesz decyzje Cytuj Link to post Share on other sites
gruby123 12 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 prawda taka w grach nie zoabczysz wysokiej roznicy miedzy i5 a np amd vishera wiec po co przepłacać moim zdaniem testy mowia same zasiebie nowy procek amd daje rade a jest tanszy kasa zostanie wydajnosc nie bedzie mniejsza od i5 mysle z zaoszczedzonego kasy doloz do grafiki i git Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts