Grecki18 0 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witam, Mój problem dotyczy najprawdopodobniej płyty głównej (Asus p8p67 Deluxe rev. B3, EFI 3509- najnowszy), lecz nie jestem pewien w 100%. Podczas uruchamiania komputera, gdy mamy obrazek/logo EFI powinno następnie pojawić się logo naszego systemu a zamiast tego mam czarny ekran lub czarny ekran z migającą białą kreską w lewym górnym rogu ekranu. Ten proceder pojawia się również, gdy chce wejść do EFI. Komputer jest podkręcony, ale sprawdzałem bez OC i to samo. Wyjmowałem również pamięci i zamieniałem slotami, lecz bez rezultatu. CMOS też nie pomógł. Mam inną wersję EFI niż fabrycznie przyszedł bo zmieniłem raz i od tamtego momentu (jeśli dobrze pamiętam) pojawia się ten problem, więc wielokrotnie zmieniałem EFI łudząc się, że to jakiś problem poprzedniej wersji, której Asus nie jest w stanie naprawić. Ta usterka jest już od ponad pół roku bo metodą prób i błędów nic niestety nie osiągnąłem. Dużo czytałem w internecie, ale też nic nie znalazłem na ten temat. Ten error nie pojawia się za każdym razem, gdy chcę włączyć komputer, ale tak np. za 6-10. Jak się raz powtórzy to najlepiej wyłączyć komputer i odłączyć od zasilania by znów ten irytujący problem nie powtórzył się za chwilę. Powiem szczerze straciłem już cierpliwość, więc piszę do Was z prośba o pomoc bo może ktoś wie co to za cudo na kiju Tak czy owak posiadam jeszcze rok gwarancje, ale czy mi ją przyjmą? bo o tyle co pamiętam za zmianę EFI/biosu traci się ten dość istotny papierek... Po za tym co będzie jak uruchomią w serwisie z powiedzmy z 20 razy komputer i nie pojawi się ten problem (miewałem nie raz tak, że ta "usterka" przez 2 tygodnie dała mi spokój myśląc, że już nie pojawi się w moim życiu ). Pierwsze co pomyślą to, że nie jest winna temu płyta główna i odeślą ją pisząc by sprawdzić inne podzespoły. To moja 4 płyta od Asus'a i pierwszy raz taki problem zauważyłem. PS. Czy naprawdę wgranie EFI mogło spowodować taką usterkę płyty głównej? Bo aż mi się nie chce w to wierzyć. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
jacent 67 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 zmiana bios nie powoduje utraty gwarancji.A co do problemu-sprawdź w biosie opcje botowania-może masz ustawione pierwsze usb i próbuje botować z jakiegoś urządzenia podlączonego przez usb Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 To jest niestety problem sporej części płyt wyposażonych w UEFI bios, zwłaszcza Asusa - system nieprawidłowo rozpoznaje bootowalne urządzenia (przede wszystkim te na USB) i zawiesza się w czasie ich detekcji. Rozwiązaniem jest odłączenie urządzeń podłączonych na USB (zalecenie supportu Asusa) ale mozna też szukać wcześniejszej wersji biosu która będzie działać prawidłowo (sprawdziło się w moim przypadku). Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 @Jacent - W pierwszej kolejności botowania są ustawione dyski twarde w macierzy RAID0 a następnie jest czytnik DVD. @Randallandhopkirk - Niestety nie można wczytać EFI wstecz jak w przypadku Bios'u. Widziałem w internecie sposoby jak to zrobić, ale nie chcę ryzykować bo może płyta ulec awariom. To według Ciebie powinienem odłączyć wszystkie urządzenia na USB? To tak jakbym miał używać komputer bez myszki i klawiatury... P.S Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły niż wysłanie na gwarancję i modlenie się by ten problem tam się pojawił? Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 "To według Ciebie powinienem odłączyć wszystkie urządzenia na USB?" - przeczytaj jeszcze raz co napisałem ;-) A próbowałeś flashować z użyciem Bupdatera ? Nie powinno być żadnych problemów z powrotem do starszej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Rozumiem już A próbowałeś flashować z użyciem Bupdatera ? -Tzn? Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Na stronie Asusa jest specjalna aplikacja do flashowania pod DOS-em, osobiście jej używam. Jeżeli np. chcesz wgrać jeszcze raz tą samą wersję BIOS-u to musisz najpierw wgrać jakąkolwiek inną wersję (starszą lub nowszą) bo jeżeli flashujesz do wersji załóżmy X to możesz ja wgrać tylko raz. Ale po wcześniejszym wgraniu dowolnej innej wersji możesz jeszcze raz wgrać tą wersję X. Edytowane 14 Października 2012 przez randallandhopkirk Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Czy to masz na myśli? http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20110815053922523&board_id=1&model=P8P67+DELUXE&page=1&SLanguage=en-us Bo jeśli tak, to w momencie, gdy już otworzyłem AFUWINGUI to jak chcę otworzyć plik EFI wyskakuje mi komunikat " a1 - Error BIOS does not support ME Entire Firmware uptade" Edytowane 14 Października 2012 przez Grecki18 Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 W zakładce "Download" wybierasz "BIOS-Utilities" i pobiersz Bupdater_V130.zip. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Zrobiłem już downgrade EFI do wersji pierwotnej (rev.1503). Na razie płyta pracuje doskonale! Oby tak pozostało bo to chyba ostatni możliwy mi sposób na naprawienie tego error`u. Napiszę w przeciągu paru tygodni, czy rzeczywiście downgrade pomógł mi, czy nie. DOWNGRADE EFI: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20120803152302881&board_id=1&model=P8P67+DELUXE&page=1&SLanguage=en-us Pozdrawiam, Mateusz. Edytowane 14 Października 2012 przez Grecki18 Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam, Jednak downgrade pomógł mojej płycie głównej sposobem, który jest podany w linku. Przez ostatnie tygodnie nie wystąpił żaden z problemów przeze mnie omawianych. Dla tych co mają jakiekolwiek trudności z EFI po aktualizacji do nowszej wersji serdecznie polecam cofnąć się do pierwotnej edycji bo w innym wypadku stracicie tylko swój czas na diagnozowaniu i szukaniu danej usterki. P.S Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam, Mateusz, Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts