Skocz do zawartości

hd7870

Recommended Posts

Chyba nie wiesz co mówisz sam radka 7870 i phenoma x4 955be podkręconego na 4320mhz i radek 7870 jest wykorzystywany w większości gier na poziomie 70-95% a co dopiero na core i5 650 , przy tym prcoku radek 7870 będzie się nudził zwłaszcza w nowych grach zamiast 50 klatek będziesz miał np 22 marnotrawstwo kasy ten sam efekt osiągniesz na karcie o połowe tańszej np radeon 6850 lub gtx 460 które i tak są na wyrost do tego procka

Na przyszłość powiększ swoją wiedzę bo mijasz się z prawdą, tu masz przykładowo test userów na forum http://forum.benchma...tarcie-tytanow/

Edytowane przez Igoruss
  • Popieram 1

jak na procku 4 rzenie i hd7870 masz 22 to coś nie tak z systemem.Ja mam fx8120 na 4ghz i na hd78501ghz prawie wszystkie gry na 100% gpu.Mówie oczywiście detale high i 1680x1050

Wszystko jest dobrze miedzy radkiem 7870 a 7850 jest trochę różnicy zwłaszcza ze ja mam podkręconego gpu 1200mhz pamiec 5400mhz i tez zależy w jakie grasz gry np w bf3 lub shogun 2 czy max payne 3 karta się bardzo ładnie skaluje powyżej 95-99% rozdzielczość ful hd prawie max detale ale w innych grach nie niewykorzystujących więcej niz 2 rdzenie jest znacznie gorzej .

Jak mi nie wierzysz to poczytaj sobie fora dla tej karty nawet core i3 2120 który jest dużo wydajniejszy od starego core i5 650 jest wąskim gardłem ponieważ ma tylko 2 rdzenie

U mnie jedynie skyrim i to tylko miejscami spada zużycie gpu poniżej 99% ( podobno jest patch który rozkłada na wiecej ni

ale w innych grach nie niewykorzystujących więcej niz 2 rdzenie jest znacznie gorzej

z 2 rdzenie)

To tym bardziej procesor 4 czy 8 rdzeniowy nie będzie lepszy od 2 czy jak w tym przypadku 4 wątkowym ( o ile zegar równy)

• Popieram 1

ogranicza ja nawet moj i7 920 na stocku - dopiero po oc do 3,8 jest ok

fajnie to widac w 3dmarku vantage - pozniej dam Ci foty to zobaczysz

7870 to mocna karta i mysle ze fanie miec do niej co pokroju Sandy Bridge

Edytowane przez tommyt1983

To niech sobie zagra na tym procku i radeonie 7870 np w BF3 ,max payne 3 lub ,shogun 2 i inne nowe gry i zobaczy czy będzie grywalne w chociaż średnio wysokich detalach nie ma szans a jak by miał wydajniejszy procek chociaż phenoma x4 965 po niewielkim oc to spokojnie mógłby pograć w prawie max detalach . Zmierzam do tego że na procku core i5 650 i karcie za ok 500zł np radeon 6850 będzie miał prawie ta sama wydajność co na radeonie 7870 po prostu ten procek nie nadaje się do radka 7870 jest za słaby nawet wyniki w 3d markach będą słabsze jakieś 30-50% słabsze niż na np core i5 2400 i nic tego nie zmieni sam mam ta karte i znam dobrze jej wydajność

W BF3 z dwurdzeniowym prockiem nie ma szans na komfortową grę, ewentulanie tylko na najmniejszych serwerach. Spadki FPSów i tak będą występować tyle, że rzadziej.

Co do i5 650 i HD 7870 - zależy od gry, W większości gier te podzespoły powinny ze sobą dobrze wspólpracować. Wyjątkiem będzie tu wspomniany BF3, Prototype 2 i pewnie kilka innych gier łasych na procesor :) Jest ich jednak stosunkowo niewiele. Jeśli do tego procka miałbym kupować grafikę to raczej trochę tańszego HD 7850, "kilka" złotych zaoszczędzisz, a wyniki calej platformy będą pewnie niemal identyczne.

Jedyne co jest tutaj ograniczone, to toki Waszego rozumowania. Macie, czytajcie, bo na forach ludzie uwielbiają pisać o "ograniczaniu karty przez procesor", choć faktycznie ma to miejsce przy starych i gównianych procesorach:

http://en.inpai.com....#38;pageid=8147

- test z wykorzystaniem GTX590.

NAWET w BF3 gdzie jak każdy (chyba?) wie, 3-4 rdzenie to optimum i max, i3-530 ledwo ledwo ogranicza kartę - traci względem pełnowartościowych CPU niecałe 4FPS.

Faktycznie, procek będzie ograniczał kartę... %-) Weźcie wy się ogarnijcie, wyjdźcie w końcu z tego forumowego amoku i pisani przy każdej okazji, że procek będzie ograniczał kartę - najpierw poczytajcie test i nauczcie się czytać ze zrozumieniem, a najlepiej wyciągać wnioski...

EDYTA:

Jeszcze jedno, bo tego też chyba nie pojmujecie - pisanie, że "po podkręceniu procka w smarnku nagle wyniki mi podskoczył, co jest dowodem na to, że procek ograniczał kartę", to sranie po ścianie. No shit Sherlock, że po OC procka podskoczył Ci wynik ?! %-) A co, miał spaść ? OC procka podnosi wydajność - od tego chyba przecież jest. Pisanie, że po OC procka nagle wrósł mi FPS, więc procek musiał ograniczać kartę ma sens wtedy, gdy mamy faktycznie gó*****y procesor 1-2 rdzeniowy (w zależności też od tytułu) bez HT i większości używanych obecnie instrukcji. Co do reszty, polecam nieco bardziej poszperać i poczytać testy. Koniec mojego udziału w tej jałowej dyskusji.

Edytowane przez Ave20
  • Popieram 1

Nie no, ja nigdzie nie napisałem, że to super mocny procesor i nie ma sensu brać żadnego innego, tym bardziej chociażby pełnowartościowego 4'jajwoca.

Napisałem, by ludzie przestali skreślać procesory z powodu niskiego numerka w jego nazwie i braku ukochanego przez wszystkich "K" na końcu. Procesory 2C 2T potrafią sobie radzić nawet w wymagających grach. OWSZEM, multi jest bardziej wymagający, ale nie o tym tutaj rozmawiamy - rozmawiamy o chorych stereotypach krążących wokół mało doświadczonych użytkowników, którzy dodatkowo wprowadzają innych w błąd, a sami nie raczą sprawdzić jak jest naprawdę.

i5 650 to nie mega-super-wydajny procesor, ale spokojnie wystarcza do wszelakiej maści kart. GTX590 jest ograniczony minimalnie...A to przecież 2'procesorowy potworek znacznie wydajniejszy od HD7850. W porównaniu do znacznie droższych i5 czy i7 ten i5 650 wbrew wystawionych tutaj opinią nadaje się do gry na znacznie mocniejszych kartach niż HD7850...

Edytowane przez Ave20

Ave20 poczułem jakbyś część swojej wypowiedzi kierował do mnie (wraz z tymi nieprzyjemnymi zwrotami), tym bardziej, że swój post napisałeś bezpośrednio pod moim. A ja wyraźnie zaznaczyłem, że procek będzie dobrze współpracował z kartą pokroju HD 7850 w większości gier.

Wyjątkiem jest wspominany przez nas BF3 ale oczywiśce w trybie multplayer. Czy kogolwiek obchodzi wydajność kompa w tej grze w SP? Chyba jedynie bardzo malutki odsetek graczy. Tak więc podlinkowany przez Ciebie test oraz jego wyniki dla większości użytkowników nie mają żadnego znaczenia, co najwyżej wprowadzają ich w błąd. Żaden dwurdzeniowy procesor nie zapewni komfortowej gry w MP BF3.

Tak więc procesor będzie wąskim gardłem dla karty w przypadku jedynie kilku gier i ja to uczciwie napisałem. Podobnie jak to, że w większości spokojnie będzie dawał radę.

Napisałem, by ludzie przestali skreślać procesory z powodu niskiego numerka w jego nazwie i braku ukochanego przez wszystkich "K" na końcu.

A z tym się z Tobą zgadzam w całej rozciągłości bo też mnie irytuje wciskanie wszystkim procesorów z "K" jakby rzeczywiście dla wszystkich było to priorytetem... choć w wcale nie jest :)

Słuchaj, ale dlaczego Ty ciągle piszesz o tym multi ? Przecież ja nigdzie nie zaprzeczyłem, że multi jest nieco bardziej wymagający od singla, a co najważniejsze, JA NIE O TYM W TYM WĄTKU PISZĘ.

Ja piszę o kwestii ograniczania procków przez karty, a nie o wydajności kart w multi...To, że w multi daną kartę bardziej przydusi i pojawi się spadek FPS nijak ma się do udowadniania, że dany procek nie ogranicza bardzo wydajnej karty jaką jest GTX590...Co więcej - patrząc z perspektywy testu, lepiej jest, że konfigi były testowane w singlu, a nie w multi, bo wtedy karta osiąga wyższe FPS i łatwiej wykazać, że procek może ją ograniczyć. Karta ma większe pole popisu, może uzyskać więcej FPS, a więc lepiej zobrazuje to fakt, czy procek ją ogranicza czy nie - nie uważasz ? :)

Twój temat nadaje się do zupełnie innej dyskusji - drugi raz staram Ci się to uświadomić... ;)

Edytowane przez Ave20

sam doświadczyłem w grze skyrim jak proc może ograniczyć grafe, niestety skyrim ciągnie z 2 rdzeni, i są spadki fps do 25 w miastach, a zużycie grafy wtedy wynosi 30%, dopiero po OC do minimum 3,8 GhZ udaje się uzyskać 30 fps, jest to jedyna gra w której się z tym tak wyraźnie spotkałem, i powiem że już wiem czym to pachnie