Skocz do zawartości

plyta msi czy gigabyte - którą wybrać?

Recommended Posts

Po pierwsze - pod jaki procesor (lub choćby socket)?

Po drugie - czy MSI czy Gigabyte czy AsRock czy inna (np Sapphire) - jakość i 'lepszość' zależy od konkretnego modelu / sztuki a nie od firmy, bo te (uogólniając) robią podobnej jakości płyty.

Płyty z chipsetem Z77 są przeznaczone dla procesorów do podkręcania a więc tych z literką "k" w nazwie - np i5-2500k czy i7-3550k. Pozwalają tez na wykorzystanie grafiki zintegrowanej z procesorem (iGPU). Jeśli zamierzasz wymienić procesor na taki, to zakup warty jest rozważenia - niemniej owy Gigabyte nie nadaje się ze względu na fatalną sekcję zasilania, niechłodzone 4+1 fazy nie pozwolą na odpowiednie podkręcenie procesora. Lepszym wyborem będzie już ta podlinkowana MSI Z77-G43 ale to tez żadna rewelacja.

Jeśli zamierzasz używać oddzielnej karty graficznej - rezygnujesz z iGPU - to lepszym wyborem (bo przyszłościowym) będzie płyta z chipsetem P67, która pozwoli na podkręcanie procesora z "k" w nazwie (odblokowany mnożnik) - polecana jest ta http://www.proline.p...ASROCK P67 PRO3 jednak w tym sklepie niedostępna i bardzo droga - kup gdzie indziej. Przypomnę tu (dla niektórych to wada ale dla większości - nie), że nie pozwala ona na używanie iGPU.

• Popieram 1

Igorrodz zaproponuj płytę do sporego OC taką która da radę 'na dłużej'. Najczęściej proponują mi MSI Z77 G43 ale to budżetowa płyta -sekcja zasilania. Będę chciał używać i5-kę na 4,5-4,6 i chyba vcore auto.

Wziąłbym na P67 np. Asusa Pro ale chciałbym użyć iGPU a znowu dobre płyty z Z77 ze 2x droższe np. GA - UD5H.

Wyposażenie nie istotne, nic oprócz monitora do grafiki nie będę podłączał, pare wyjść usb to chyba wszystkie mają.

Piotr.

Igorrodz zaproponuj płytę do sporego OC taką która da radę 'na dłużej'.

Nie podałeś kwoty do wydania zatem w tej cenie można polecić coś za 500zł ale i za 900zł :P Generalnie jednak wybór, który podał przedmówca będzie bardzo dobrym za około 500zł. Można tu jeszcze wybrać na przykład MSI Z68A-GD55, MSI Z68A-GD65. Jeśli możesz coś dołożyć to płyta AsRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3 wygląda na rozsądny wybór sam bym ją wybrał, gdybym kupował Sandy bądź Ivy).
  • 2 lata później...

Witam wszystkich użytkowników forum . Ponieważ mam podobny problem , chciałbym się podłączyć .

Mianowicie, wybrałem sobie płytę pod proc I3-4170 , link do płyty http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h97m-g43-h97-sata3-m-2-usb-3-0-1150-matx-h97m-g43-640735/ .

Ale kolega informatyk zbił mnie trochę z tropu, ponieważ on uważa że Gigabyte robi lepsze płyty od MSI .

Znalazłem płytę Gigabyte - http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h97m-d3h-h97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-matx-ga-h97m-d3h-640927/ .

I teraz którą wybrać ? Komputer będzie przeznaczony przede wszystkim do domu czyli do wszystkiego.

Z góry dziękuję za pomoc .

Laki