mazi86 3 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Witam, ostatnio robiłem całkowity format komputera no i wiadomo instalacja windowsa ( orginał ) no i potem chciałem poinstalować gry jedna zainstalowana gram trybi ok, 2 gra zainstalowana i sie zaczeło ledwo sie gra włącza a tu nagle komp robi restart no to potem włanczam ta 1 gre i to samo i nie wiem co robić teraz z tym. Kto coś doradzi ? Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Nagraj MemTest na płytkę i przetestuj pamięć. Pokaż SMART dysku. Wywala BSOD czy tylko reset jest ? Może też zasilacz nawalać. Jaka marka ? Edit. To jest ten zestaw z sygnaturki ? Edytowane 1 Października 2012 przez vilgefortz_pl Cytuj Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 robi sie tylko restart. Tak to zestaw z sygnaturki. Ale kiedyś jak sobie dobrze przypominam miałem to samo i jakos komp przestał sie restartować tylko nie wiem co robiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
maryaChi 22 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 temperatury na CPU? Cytuj Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 na grafice patrząc przez Expertool jest GPU - 45 a CPU 31 Cytuj Link to post Share on other sites
maryaChi 22 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Wyglądają dobrze, zakładam, że jest to w idle. Spróbuj dla testu przystresować go jakimś OCCT. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a co to da? Cytuj Link to post Share on other sites
maryaChi 22 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Dziwne restarty kompa, które dotąd diagnozowałem były w 80% związane z nagrzewającym się CPU (kilkanaście przypadków). OCCT i stres potwierdza to lub wyklucza w mniej niż minutę. Edytowane 1 Października 2012 przez maryaChi Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Sprawdzałeś czy na płycie nie ma kartofli żadnych (spuchniętych kondensatorów) ? Cytuj Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 nie nic takiego na płycie nie ma. A ile trzeba czekac na przetestowanie w OCCT ? bo leci już u mnie 27 min Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 orginał włanczam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość sylwekmaku Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 jak nie CPU to może grzeje się GPU ? to może jeszcze taki trick.. jeśli to stary komp i mniej nowy też.. poluzuj lekko śrubki trzymające płyte główną tak żeby nie były za mocno zakręcone ale trzymały ją Cytuj Link to post Share on other sites
maryaChi 22 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Po 27 min OCCT nie ma zagrożenia, że to ciepło CPU. Kartę graficzną bym całkowicie wyłączył z podejrzanych. Może to być: - płyta główna - zasilacz - RAM Możesz również sprawdzić: prawy na mój komputer >> zarządzaj >> event viewer. W logu application albo system może być ukryta jakaś istotna informacja o problemie softwarowym. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 no komp jest w miare nowy na dobrym sprzęcie ale co tam a to z tymi śrubkami co da ? no informatykiem nie jestem ale jakoś nic do mnie przemawia to co pisze w tym zarządzaniu komputera Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Prawy przycisk myszy > Zarządzaj > Podgląd zdarzeń > Dzienniki systemu Windows > System Sprawdź czy czasami nie ma żadnych błędów (oznaczona na czerwono). Osobiście stawiam na (nieprzypadkowa kolejność): - zasilacz - płyta Jak możesz to sprawdź zasilacz, jak trzyma napięcia pod obciążeniem. Czy chipset na płycie nie jest gorący ? Dotknij ręką radiator i sprawdź. Sprawdzałeś ramy MemTestem ? Edytowane 1 Października 2012 przez vilgefortz_pl Cytuj Link to post Share on other sites
mazi86 3 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 witam mam do was pytanie i tu jest o zasilacz, na głównej stronie Bencharku jest poradnik jaki wybrać zasilacz i tam był odnosnik do strony be quiet no i tam włączyłem kalkulator i podało że najlepiej do mojego koma zamiast tego co mam " LC Power LC8650 Metatron Series SS V.2 650W" wybrać inny nawet 3 są podane : - PURE POWERL8 430W / CM - Pure PowerL7 530W - STRAIGHT POWERE9 400W i jest wskażnik wydajności i przy 1 jest 70% przy 2- 57% a przy 3- 76% I pytanie który wybrać? może dzięki temu jak wymienie zasilacz to komp przestanie robić restartów przy grach. Prosze o pilną odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts