Skocz do zawartości

Problem z systemem po zmianie podzespołów.

Recommended Posts

płytę główną zmieniłeś? Format. Jeżeli będzie to samo, to musisz podać kod błędu.

nie chce mi się..., poświęcę się jeden jedyny raz.

System mikroshitu jest podpisywany pod płytę główną. Jeżeli ją zmienisz mogą być takie cyrki, bo walidacja systemu się zkrzaczy i td. Naturalne.

a) jaki system i b) jaki sprzęt i jakie zmiany

z całym szacunkiem Koledzy... ale bzdury pleciecie.

po wymianie platformy jeżeli system nie wstał, a Kolega mentos2509 nie ma ochoty formatować dysku, na 99% wystarczy z płyty instalacyjnej (zgodnej) wykonać drugie "R" (a.k.a. "napraw system" ) i doinstalować później niezbędne stery (oczywiście przy odpowiednich założeniach - jaki windows, sprawna sprzętowo platforma...).

jeżeli ją zmienisz mogą być takie cyrki, bo walidacja systemu się zkrzaczy i td. Naturalne.

z całym szacunkiem - nieprawda - problem może wynikać z różnych źródeł (np. chipset przy przejściu ati-intel-nvidia, zbyt duża zmiana której kernel nie uniesie... a kiedy składa się kernel? hm?)... ale... "walidacja systemu się zkrzaczy" ? - nie kierujmy ludzi na błędne tory, nie mając nic konstruktywnego do powiedzenia, milczymy. Koledze polecam doczytanie o tzw. "walidacji" (no i zależy co Kolega rozumie przez "walidacja" np. WGA - zależy o której windzie mówimy - nie ma zupełnie nic wspólnego z uruchamianiem systemu). Edytowane przez tofix

Za przeproszeniem: doopa z formatem. Może miałem farta, ale pod win7 x64 wielokrotnie zmieniałem chipsety. Zawsze ruszał, prosił o nowe stery - nigdy nie formatowałem.

Z aktywacją udało się 4 razy: amd785>z77>h61>inne z77.

Nie wiem, może miałem szczęście.

Bo niewiem jaki ma

no tak, to od razu stawia zasilacz w kręgu podejrzeń :)

ale moment... moment... nie wiem też jaki ma ram, płytę, proc, dysk i grafę - może to one wszystkie na raz?

a tak na serio - auto opisał w pierwszym poście - komp sypie bluuescreenem przy starcie systemu po zmianie platformy - bardzo typowe dla xp, ale zdarza się również (choć rzadziej) viście i siódemce. w swoim poście podałem tylko metodę jak postawić ten sam system na nogi nie robiąc formata, przetestowaną wiele, wiele, wiele set razy

• Popieram 1
  • 2 tygodnie później...