mentos2509 0 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Zmieniłem prawie wszystkie podzespoly jedynie zostawilem sobie dysk i zasilacz. Po złożeniu nowego komputera ( ze starymi dwoma komponentami ) system dostaje bluescreena przy ekranie butowania. Prosze o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Musisz sformatowac dysk i na nowo system postawic. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 płytę główną zmieniłeś? Format. Jeżeli będzie to samo, to musisz podać kod błędu. nie chce mi się..., poświęcę się jeden jedyny raz. System mikroshitu jest podpisywany pod płytę główną. Jeżeli ją zmienisz mogą być takie cyrki, bo walidacja systemu się zkrzaczy i td. Naturalne. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Jeśli nie zrobiłeś formatu to go zrób. Jaki zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Stawiamy system na nowo. Cytuj Link to post Share on other sites
tofix 65 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) a) jaki system i b) jaki sprzęt i jakie zmiany z całym szacunkiem Koledzy... ale bzdury pleciecie. po wymianie platformy jeżeli system nie wstał, a Kolega mentos2509 nie ma ochoty formatować dysku, na 99% wystarczy z płyty instalacyjnej (zgodnej) wykonać drugie "R" (a.k.a. "napraw system" ) i doinstalować później niezbędne stery (oczywiście przy odpowiednich założeniach - jaki windows, sprawna sprzętowo platforma...). jeżeli ją zmienisz mogą być takie cyrki, bo walidacja systemu się zkrzaczy i td. Naturalne.z całym szacunkiem - nieprawda - problem może wynikać z różnych źródeł (np. chipset przy przejściu ati-intel-nvidia, zbyt duża zmiana której kernel nie uniesie... a kiedy składa się kernel? hm?)... ale... "walidacja systemu się zkrzaczy" ? - nie kierujmy ludzi na błędne tory, nie mając nic konstruktywnego do powiedzenia, milczymy. Koledze polecam doczytanie o tzw. "walidacji" (no i zależy co Kolega rozumie przez "walidacja" np. WGA - zależy o której windzie mówimy - nie ma zupełnie nic wspólnego z uruchamianiem systemu). Edytowane 30 Września 2012 przez tofix Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Ty też pleciesz... Cytuj Link to post Share on other sites
tofix 65 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Ty też pleciesz... wyjaśnij... podaj argumenty... wiedzę... doświadczenie... cokolwiek cokolwiek jest lepsze niż szczekanie ... jeżeli sądzisz że jest inaczej, podaj argumenty... to lepsze niż szczekanie dla szczekania. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Skąd wiesz że autorowi nie chce się zrobić formatu? Skąd wiesz że autor nie zrobił formatu? Skąd wiesz że to nie zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
x.m.l 8 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Za przeproszeniem: doopa z formatem. Może miałem farta, ale pod win7 x64 wielokrotnie zmieniałem chipsety. Zawsze ruszał, prosił o nowe stery - nigdy nie formatowałem. Z aktywacją udało się 4 razy: amd785>z77>h61>inne z77. Nie wiem, może miałem szczęście. Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rx 90 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 up: Dowaiłeś 1.Jak mu się nie chce robić formatu? - Niech nie robi! 2.Nie zrobił bo uruchomił komputer zaraz po złożeniu. 3.Dlaczego akurat zasilacz? Skąd Ci to do głowy przyszło? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Bo niewiem jaki ma Cytuj Link to post Share on other sites
tofix 65 Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Bo niewiem jaki ma no tak, to od razu stawia zasilacz w kręgu podejrzeń ale moment... moment... nie wiem też jaki ma ram, płytę, proc, dysk i grafę - może to one wszystkie na raz? a tak na serio - auto opisał w pierwszym poście - komp sypie bluuescreenem przy starcie systemu po zmianie platformy - bardzo typowe dla xp, ale zdarza się również (choć rzadziej) viście i siódemce. w swoim poście podałem tylko metodę jak postawić ten sam system na nogi nie robiąc formata, przetestowaną wiele, wiele, wiele set razy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
arekdbz 13 Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Prawdopodobnie problemem jest domyślnie ustawiający się tryb AHCI w BIOS/ UEFI. Sam przez to przeszedłem tydzień temu po zmianie sprzętu. System był instalowany w trybie IDE a wtedy Ci się nie zbootuje. Trzeba przestawić na tryb IDE i po blue screenach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts