Skocz do zawartości

Hackintosh LC by yorgol

Recommended Posts

podkręciłem procesor do ponad 4.8 Ghz

wieszał się na 5Ghz działał na 4.9 ale dla bezpieczenstwa ustawiłem troche mniej.

Wstępne testy wskazują statbilność, nie wiedziec czemu mam wrażenie że są jakies mikroprzycięcia w systemie przez to podkręcenie, ale możliwe że się mi wydaje(czy to możliwe>) w systemie i tak procesor chodzi na 1.6Ghz bo zostawiłem dynamiczne taktowanie.

Czy jakiś expert OC mógłby zerknąć na te ustawienia i powiedzieć czy tak może zostać do codziennego użytku czy coś poprawiać?

http://imageshack.us/scaled/landing/23/121010213011.png

http://imageshack.us/scaled/landing/267/121010212433.png

http://imageshack.us/scaled/landing/39/121010212441.png

musiałem zmniejszyć mnożnik o jeden w dół na 46 bo w prime95 na torture test wywalilo mi blue screena

ps. i pytanie czy podkręcenie może skutkować przycięciami w systemie lub spadkiem wydajności( np ze względu na niesatbilność) czy to tylko moje subiektywne odczucie?

Ok jestem beznadziejnym over clockerem, znów się wyłożył tylko tym razem trochę później, przywróciłem seryjne ustawienia i wybrałem turbo mode(3.4Ghz automatycznie ustawiane przez płytę i chyba 4.3Ghz w turbo mode).

Wróćmy do problemu dysku, nikt nie ma pomyslu jak to rozwiązać i czy takie coś się nadaje do reklamacji?

Edytowane przez yorgol

to jest jakaś myśl, dam ten dysk jutro kumplowi zeby puscil na nim testy.

To skoro dysk ma innym kablu kompie będę sprawdzał dopiero jutro mam jeszcze pytanie : uważacie ze i5 2500k na 3.4ghz ( w turbo na 4.3) będzie ograniczał gtx 580 podkrecony do 900 mhz ? Tzn czy procesor będzie ograniczeniem dla karty ? BO waham sie czy warto próbować znowu podkrecac chociaż do tych 4.8

Edytowane przez yorgol

Zmieni co te 100 mhz ? Tylko mnoznik o jeden podnieść ?

Bo te 4.5 będzie i tak osiągane na turbo boost

procesor zostanie chyba na 4.8 Ghz i sztywnym napięciu 1.38 V

Na idle mam aż 40 stopni przez to napięcie na sztywno(było 30) a przy odpalonym prime95 mam ok 65 stopni po dluzszym czasie.

Edytowane przez yorgol

przy 4.8Ghz mogłem ustawić albo 1.38V na sztywno albo na offset co skutkowało 1.1V na idle ale pod prime95 do 1.4 a nawet 1.5 skakało.

teraz przy 4.5Ghz(45x100mhz) na offset mam w idle 1.05-1.15V a w stresie 1.35V

Czy takie napięcia są dobre? Jeśli wydajność rośnie liniowo z mhz to te 300 chyba prawie nic nie zmieniają a napięcia wydają się dużo niższe?i temperatura nie przekracza 60 stopni.

• 2 tygodnie później...

Mogę ale to nic specjalnego cała reszta poza jednostką centralną jest wysoce przeciętna, W przyszłości myślę nad kupieniem monitora 27 cali z quad hd + moje aktualne 21,5 full hd pionowo obok jako dodatkowy monitor ;)

A w bliskiej przyszłości kupie klawiature i mysz porządną to może wtedy wrzuce fotki tylko wciąż nie wiem na co się zdecydować.

no nie mam budżetu niby ale nie lubie wydawać pieniędzy na niepotrzebne mi rzeczy, rossądne wydaje mi się klawiatura do 400zł mysz do 200zł ale jeśli warto dolozyc to jest bo b. elastyczny budżet. Nie musi być to super gamingowe bo ja nie gram często, po prostu wygodne, mile widziane podświetlenie klawiszy, nie pogardze też regulacją głośności ale nie jest to konieczne.

Klawiatura musi byc przewodowa bo nie cierpie zmieniac bateri, mysz lepiej też jeśli będzie ale od biedy przeżyje bezprzewodową.

Najbardziej się waham czy zdecydować się na klawe membranową, mechaniczną czy zestaw od apple klawiatura + magic mouse(miałbym wtedy gesty na mac osx)

Magic mouse do mac osx jak najbardziej ma sens. Wygodniej się na tym pracuje. Jeśli zaś trzymasz się świata PCtów to absolutnie podpisuję się pod tym co napisał poprzednik. G500 to dla mnie cudo a klawiaturka jest bardzo wygodna. Obie możesz pooglądać u mnie w temacie z sygnatury.

Magic mouse do mac osx jak najbardziej ma sens. Wygodniej się na tym pracuje. Jeśli zaś trzymasz się świata PCtów to absolutnie podpisuję się pod tym co napisał poprzednik. G500 to dla mnie cudo a klawiaturka jest bardzo wygodna. Obie możesz pooglądać u mnie w temacie z sygnatury.

internet multimedia itp -mountain lion 80% czasu

gry,specjalistyczne programy - windows 20% czasu

Dlatego mam dylemat czy warto się pakowac w magic mouse :)

a jaką macie opinię o klawiaturach mechanicznych ? warto?

Nie wiem ale wiem, że gdybym potrafił postawić u siebie Maca i by to działało, to bym kupił Magic Mouse - nikt nie ma ze znajomych Maca, ale raz się gdzieś dorwałem i pięć minut kontaktu to niewiele, ale wrażenia jak najbardziej na plus - gdyby działało to pod Windowsem to bym już dawno kupił.