Skocz do zawartości

Bolączki związane z wyborem karty 500 zł - x zł

Recommended Posts

mam ziomka ktory sprzedaje 6850 za 450 zł, TDP 6850 jest takie samo jak 4850, wiec nie żre więcej prądu, jak coś mógłbym dać link do ogłoszenia lub podać mail, karta używana bodaj 5 miesięcy, full BOX plus gwarancja na 1,5 roku:) pozdrawiam

aha ten 6850 to gigabyte windforce, nie przekracza bodaj 60 stopni w stresie i jest mały:) wbrew Twojej opinii to zgrabna chłodna niedroga i wydajna karta warta zainteresowania:)

mam ziomka ktory sprzedaje 6850 za 450 zł, TDP 6850 jest takie samo jak 4850, wiec nie żre więcej prądu, jak coś mógłbym dać link do ogłoszenia lub podać mail, karta używana bodaj 5 miesięcy, full BOX plus gwarancja na 1,5 roku:) pozdrawiam

aha ten 6850 to gigabyte windforce, nie przekracza bodaj 60 stopni w stresie i jest mały:) wbrew Twojej opinii to zgrabna chłodna niedroga i wydajna karta warta zainteresowania:)

Oferta wydawać by się mogła kusząca, ale osobiście wolałbym dopłacić 50 zł (pewnie mniej, biorąc pod uwagę koszt przesyłki) i kupić na miejscu, w sklepie HD 7770. Różnica w wydajności jest niewielka, za to TDP to 127 vs 80 W, mniejszy proces, kilka centymetrów krótsza... ale i tak pewnie wybiorę nowego HD 7850 ;)

Po pierwsze to GTX 470 to wydatek rzędu 600 zł. Pobór mocy jest stanowczo za duży, o czym już pisałem. Po drugie, GTX 480 to już ponad 1100 zł! Nijak ma się to do ceny HD 7850 (~730 zł). Co więcej, wydajność jest gorsza od HD 7850 [http://www.benchmark...arator-gpu.html]. Poza tym zapotrzebowanie na prąd jest dwa razy większe. Twój post powinien być zminusowany... a przynajmniej powyższy fragment.

Zobaczmy, to takie zestawienie zbiorcze, moze dobor tytulow nie jest idealny ale za to zestawienie w prymitywnym, ale za to bardzo jasnym stylu;

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7850_HD_7870/26.html

Droga dalszej dedukcji na poziomie nauczania poczatkowego, mozna poszukac testow premierowych gtx570 i na ich postawie postawic teze, ze gtx480 jest co najmniej porownywalny (jesli nie szybszy) od gtx570. Po czym w sieci mamy dziesiatki recenzji premierowych 7850, a z kazdej z nich wynika, ze karta jest wolniejsza od gtx 570. Dla kogos kto interesuje sie sprzetem jest to oczywiste. Jesli oceniasz karty porownujac wydajnosc w 3d marku 11 to albo swiadomie sprzedajesz klamstwo albo na skutek braku wiedzy wprowadzasz ludzi w blad. Zreszta co tutaj duzo mowic, wydajnosc w 3d smarku rosnie wraz z optymalizacja kazdych kolejnych sterownikow.

(...) osobiście wolałbym dopłacić 50 zł (pewnie mniej, biorąc pod uwagę koszt przesyłki) i kupić na miejscu, w sklepie HD 7770. Różnica w wydajności jest niewielka, za to TDP to 127 vs 80 W (...)

To nie lepiej kupic Brazosa? Integra co prawda jeszcze wolniejsza, ale ma jeszcze nizsze tdp. Czyli wolniejsza ale i tak lepsza. Przykro mi jak ktos potrzebuje samochod, to polecajac mu skuter nie uszczesliwisz go na sile.

@Cyrix - nie będę wklejał qoute'a, wyszedłby za długi post.

Po ponownym przejrzeniu testów HD 7770 ze szczególnym zwróceniem uwagi na wyniki HD 6850 stwierdzam, że ma ona czasem zauważalnie wyższą wydajność (czasem 10, 20%). To mnie jednak nadal nie przekonuje. Ogółem na wykresie wrzuconym przez Ciebie jest to 2% (1280x1024, czyli zbliżona do 1440x900).

Twoja wzmianka o kupnie Brazosa jest trochę bezsensu. Gdyby HD 7770 był wolniejszy o co najmniej 30% w większości przypadków, kupno HD 6850 zaczęłoby mieć sens.

Jeśli zaś chodzi o GTX 480... OK, karta jest wydajniejsza o niecałe 10% od 7850. Ale TDP ma 100% większe. Nie widzę absolutnie żadnego sensu w jej kupnie. Zresztą spójrzmy na wykres Performance per watt. Komentarz zbędny.

I nie przytaczaj ponownie porównania do samochodu i skutera, bo to nijak ma się do porównywanych tu kart.

Sensowniejsze byłoby porównanie do wyboru między autem z silnikiem nowoczesnym, przykładowo 1.6 turbo 160 koni (HD 7770, HD 7850) oraz nieco starszym, 2.5 170 koni (HD 6850, GTX 480). Spalanie natomiast prezentuje się odpowiednio 6 i 10 litrów. Raczej bym się skłaniał ku 1.6 turbo (to również nie jest idealny przykład, bo strach o turbinę. Ale jakby wziąć stary hondowski silnik 1.6 160 koni... nie mniej to nie forum motoryzacyjne, ot mała dygresja).

Bartek Zak ludzkie oko widzi max 50-55fps, a to co czujesz to złudzenie.

Odsyłam do wiki EW książki

Oko ludzie w zależnosci od osoby widzi do 75 klatek na sekunde

dla tego ludzie po przesiadce z monitora 60 Hz na 120Hz widzą poprawę płynnosci

ale te 75 Hz to max i w praktyce to nie 120 Hz daje poprawe płynności tylko granica 75 Hz.

Cyrix akurat nvidia i pseudooptymilizacja sterowników żle mi się kojaży.Czytaj duża wydajność kiepska jakość obrazu

Chodzi o 3d marka czy gry? Miales wiele przykladow w historii i zycie ciagle ich dostarcza, ze po premierze gry problemy z uzyskaniem zadowalajacej wydajnosci jak na teoretyczne mozliwosci karty dotycza najczesciej AMD. Potem pojawia sie update Catalyst, pozniej wychodzi patch gry i dopiero wtedy wydajnosc jest zadowalajaca. Dotyczy to nie tylko malo popularnych i niszowych gier. Wiekszosc osob kupujac gpu wlasnie tego oczekuje, czyli mozliwosci bezproblemowej gry w ustawieniach automatycznych w kazda nowa gre jaka kupia, natomiast kupujac top dodatkowo w miare mozliwosci zawsze swietnej wydajnosci przy maksymalnych detalach.

Edytowane przez cyrix133.

7770 OC jest na poziomie stockowej 6850. Po OC 6850 zyskuje 10-20% zależnie od gry. Jednak jeżeli chodzi o pobór prądu to 7770 jest oczywiście bardziej oszczędna. Jeżeli chodzi o temperaturę to obie karty mają porównywalną. W tej chwili jednak brałbym 7850. Kosztuję porównywalnie co 6870 a ma znacznie lepszą wydajność.

Świetnie, że Twój kumpel gra na full detalach, ale co to właściwie znaczy? W jakiej rozdzielczości? Przy jakim "frameracie"? Jednym do gry wystarcza 30 fps, ja za płynne w grach akcji uznaję 60 (i jeśli jeszcze raz usłyszę, że oko ludzkie rozpoznaje maks 24 klatki, to chyba zrobię test, czy nie jestem mutantem, bo czuję różnicę miedzy 76 a 125, a już na pewno między 43 a 76).

a ja za plynnie uznaje tak powyzej 35 FPS i co ;) Zresztą stałe 60 FPS w B3 przy 1680 HIGH nie da karta za 400 złotych.

Po pierwsze to GTX 470 to wydatek rzędu 600 zł. Pobór mocy jest stanowczo za duży, o czym już pisałem.

Po drugie, GTX 480 to już ponad 1100 zł! Nijak ma się to do ceny HD 7850 (~730 zł). Co więcej, wydajność jest gorsza od HD 7850 [http://www.benchmark...arator-gpu.html]. Poza tym zapotrzebowanie na prąd jest dwa razy większe.

Twój post powinien być zminusowany... a przynajmniej powyższy fragment.

7850 szybsze od GTX 480 ? hmm, możliwe

http://pcfoster.pl/a...anie/934-1.html

tu robiłem (jeszcze wtedy dla pcfostera) porównanie do GTX 570 ale to w sumie to samo. Wnioski niech każdy wyciagnie sam.

Edytowane przez Adonim85

Każda firma ma swoje wady i zalety co nie podlega zaprzeczeniu . 480gtx fakt jest wydajniejszy od 7850(minimalna różnica) ale zbyt dużym kosztem (b.duże temp i spory pobór mocy) . 7850 jak dla mnie to za dużo już dla tego athlona(nie we wszystkich grach) , ale lepiej mieć na przyszłość kartę .

a ja za plynnie uznaje tak powyzej 35 FPS i co ;) Zresztą stałe 60 FPS w B3 przy 1680 HIGH nie da karta za 400 złotych. 7850 szybsze od GTX 480 ? hmm, możliwe http://pcfoster.pl/a...anie/934-1.html tu robiłem (jeszcze wtedy dla pcfostera) porównanie do GTX 570 ale to w sumie to samo. Wnioski niech każdy wyciagnie sam.

480gtx to nie to samo co 570gtx . Nie możesz mówić że to w sumie to samo jeśli ilość pamięci nawet się różni. Zreszta jest napisane że 570gtx jest wydajniejszy .

Każda firma ma swoje wady i zalety co nie podlega zaprzeczeniu . 480gtx fakt jest wydajniejszy od 7850(minimalna różnica) ale zbyt dużym kosztem (b.duże temp i spory pobór mocy) . 7850 jak dla mnie to za dużo już dla tego athlona(nie we wszystkich grach) , ale lepiej mieć na przyszłość kartę .

480gtx to nie to samo co 570gtx . Nie możesz mówić że to w sumie to samo jeśli ilość pamięci nawet się różni. Zreszta jest napisane że 570gtx jest wydajniejszy .

no jest ciutke wydajniejszy, nawet w tym tescie tak jest.

Chodzi o 3d marka czy gry? Miales wiele przykladow w historii i zycie ciagle ich dostarcza, ze po premierze gry problemy z uzyskaniem zadowalajacej wydajnosci jak na teoretyczne mozliwosci karty dotycza najczesciej AMD. Potem pojawia sie update Catalyst, pozniej wychodzi patch gry i dopiero wtedy wydajnosc jest zadowalajaca. Dotyczy to nie tylko malo popularnych i niszowych gier. Wiekszosc osob kupujac gpu wlasnie tego oczekuje, czyli mozliwosci bezproblemowej gry w ustawieniach automatycznych w kazda nowa gre jaka kupia, natomiast kupujac top dodatkowo w miare mozliwosci zawsze swietnej wydajnosci przy maksymalnych detalach.

Ja z wydajnością ati i jakimiś patchami (których nie instalowałem więc niewiem nawet o co chodzi) nigdy nie miałem.Wydajność zawsze w ati mnie zadawalała a jakość obrazu wręcz zachwycała , czego nie można powiedzieć o nvidi np w seri Fx aby dorównać radeonom nvidia zastosowała takie optymilizacje że połowa rzeczy na ekranie nie była wyświetlana a reszta jak by wpadł tam wybielacz i wszystko wypłowiałe.

a ja ciągle obstaje przy dobrym 6850:) do rozdzielczości 1444 to jest grafa na której bf 3 śmiga w ultra z opóźnionym AA 2x, w 40 fps, a 4x 35 fps, często grywałem z kumplem u niego w gta 4 na tej karcie i chodziło w max z suwakami na 50% (bo tylko giga pamięci) w 35 fps, rzadko były spadki, może tylko z helikoptera