efishu 0 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym poznać zasadę jaką kierują się ludzie obeznani w temacie podzespołów komputerowych podczas wymiany części swojego komputera, aby zmaksymalizować wydajność komputera wymieniając części które stanowią "wąskie gardło" układu. W pewnym artykule przeczytałem, że najłatwiejszą metodą jest test za pomocą programu PCmark lub test wydajności w systemach M$ windows vista/7. Zrobiłem test programem PCMark 7, ale niestety, nadal nie wiem gdzie jest wąskie gardło mojego komputera. Wyniki przedstawiają się następująco: RESULT DETAILS News: Important note about LucidLogix Virtu MVP and 3DMark. Read more... SCORE Version: 1.0.4.0 SystemInfo Version: 4.0 15.09.12 20:31:10 Id: 441409 SCORING LOWER THAN YOU SHOULD? Viruses may affect your benchmark score. Make sure your system is clean with Bitdefender QuickScan. It's free and only takes seconds. Scan my system SCORE 920 PCMarks Add to compare Name Description GRAPHICS CARD Graphics Card NVIDIA GeForce GT 240 VendorGainward GmbH# of cards1SLI / CrossFire Off Memory512 MBCore clock550 MHzMemory clock900 MHzDriver nameDriver version8.17.12.9610Driver statusFM Approved PROCESSOR Processor AMD Athlon 64 X2 Processor 5000+ Processor clock1004 MHzPhysical / logical processors1 / 2# of cores2 GENERAL Operating system32-bit Windows 7 (6.1.7601)MotherboardMSI MS-7369Memory2048 MBModule 11024 MB Apacer Technology 7 @ 400 MHzModule 21024 MB Apacer Technology 7 @ 400 MHzHard drive model160GB ST3160815AS ATA Device Czy można wyczytać gdzie znajduje się wąskie gardło? Edytowane 29 Września 2012 przez efishu Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Po prostu podaj pełną specyfikację Procesor jest stary i już słaby, płyta główna nie obsłuży nic lepszego. Wobec czego zarówno one jak i ram są do wymiany. Grafika to nowy "cienias" (nawet stare 9600GT jest mocniejsze ), więc do bardziej wymagających gier trzeba coś innego. Jeśli wymieniać to wszystko na raz Edytowane 29 Września 2012 przez walker15130 Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 bez przesady, tu nie ma co szukac waskieho gardla.. Cytuj Link to post Share on other sites
efishu 0 Napisano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Będę wiedział już co zrobić z moim komputerem Pytanie o wyszukiwanie wąskiego gardła w różnych konfiguracjach nadal pozostaje aktualne. Nie znalazłem w internecie artykułu, który w jasny i prosty sposób tłumaczyłby jak je znaleźć. Czy znajdzie się ktoś chętny żeby uzupełnić tą wiedzę? edit. Udało mi się znaleźć rozwiązanie dla użytkowników Linuxa http://www.continuum.com.pl/index.php/unixlinux/unixlinux-vmstat.html Co do Windowsa, jak na razie wciąż niedostatek. Edytowane 29 Września 2012 przez efishu Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rx 90 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 I don't want to live on this planet anymore . Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) "Wąskie gardło" to nie jest rzecz łatwa do zdefiniowania. Problem polega na różnym stopniu wykorzystania sprzętu przez różne aplikacje. Na zagranicznym serwerze porównywano dwa różne procesory i trzy różne karty graficzne. W tych grach, które oni badali okazało się, że lepiej rozdzielić pieniądze na najlepszą grafikę, na jaką Cię stać i słabszy procesor, niż oszczędzić na grafice i dołożyć do CPU. Ale w programach do konwersji wideo raczej moc GPU się nie przyda (trzeba mieć program wykorzystujący CUDA albo jakieś API do obliczeń równoległych). Zresztą, takie zabawy jak szukanie wąskiego gardła nie mają sensu, bo nie ma badań "matrycowych" - każdy CPU z każdym GPU dla każdej gry. Wtedy byłoby wiadomo, jakie jest ograniczenie procesora (ilość klatek dla najszybszej grafiki), a jakie karty (z najlepszym CPU). W sumie, trzeba by zobaczyć testy gier, których używasz na Twojej grafice i sprawdzić, czy przy tej rozdzielczości, którą masz, ilość klatek jest dużo mniejsza, niż ta w teście - wtedy za słaby procesor, albo podobna. Wtedy albo jest dobrze, albo karta do wymiany (jeśli klatek jest za mało do sprawnej gry). Edytowane 29 Września 2012 przez mw1975 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Przychylam się do zdania kolegi @mw1975. Ciężko jest określić wąskie gardło. W Twoim przypadku mam y do czynienia z dość leciwym komputerem i w nowych produkcjach wszystko będzie ograniczać wydajność. Osobiście na Twoim miejscu zaryzykował bym kupno nowej grafiki, Coś pokroju Radeona 7750 lub starszego odpowiednika 6750 ewentualnie 5770, są jeszcze GFy GTS450 lub GTX 550/560 powinieneś zauważyć dość duży przyrost wydajności w grach i benchmarkach, ale z tym CPU nie spodziewaj się cudów 2 Cytuj Link to post Share on other sites
efishu 0 Napisano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Dzięki za konkretne odpowiedzi, myślę że pomogliście nie tylko mnie, ale również każdemu kto wpisze w google "jak znaleźć wąskie gardło...", na pochwałę zasługuje również język przystępny nie tylko dla geeków, ale też dla zwykłych śmiertelników. Nie sprecyzowałem również do czego chcę używać tego komputera, a to byłoby chyba pytanie kluczowe. Postanowiłem wymienić procesor na lepszy, ponieważ zamierzam zająć się obróbką grafiki/wideo. pozdrawiam i dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 29 Września 2012 Udostępnij Napisano 29 Września 2012 W przypadku twojego procesora jest nawet wskazane aby go podkręcić. Jeśli zachowa się pewien umiar nie ryzykujesz uszkodzeniem procesora. Podaj dokładna specyfikacje kompa, to się zobaczy co można zdziałać Cytuj Link to post Share on other sites
marcin0218 3 Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Szukanie wąskiego gardła nie ma sensu bo zawsze coś będzie ograniczać cos i nego ale teoretycznie bo w praktyce nawet tego nie zauwazysz. Trzeba kierowac sie poprostu rekomendowanymi wymaganiami gier i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts