jaceksz82 5 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam serdecznie, W związku z tym iż jestem tu nowy to na początek chciałem wszystkich przywitać. A teraz do rzeczy. Po kilku latach obcowania jedynie z laptopami stwierdziłem, że złożę sobie również komputer stacjonarny. Pierwszym elementem, który chcę nabyć jest obudowa i dlatego proszę o podpowiedź, którą wybrać. Moje preferencje to wyjście USB 3.0 z przodu, dosyć grube blachy, w miarę cicha i ze spokojnym designem. Bez pytania brałbym Fractala Design Core 300, lecz niestety nie posiada on wyjścia USB 3.0. Po przejrzeniu oferty wstępnie wybrałem następujące modele: 1. Corsair Carbide 300R 2. Antec Gamer Three Hundred Two USB 3.0 3. NZXT Tempest 210 Midi-Tower Black Zupełnie nie mam pojęcia którą wybrać a im więcej czytam to robi mi się jeszcze większy mętlik w głowie. A czy w podanej granicy cenowej występuje na rynku obudowa z otwieraną przednią maskownicą? Coś na wzór Fractali R2, R3? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Jacek Cytuj Link to post Share on other sites
Silver Fox 1687 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Z tych to bym brał korsarza lub NZXT, w tej cenie masz też Fractala Core 3000, a troszke drożej Fractala r3 Cytuj Link to post Share on other sites
jaceksz82 5 Napisano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Martwi mnie w korsarzu fakt, że nie ma gumowych stopek pod zasilacz. A to, że jest taka dziurawa nie będzie problemem? Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Martwi mnie w korsarzu fakt, że nie ma gumowych stopek pod zasilacz. A to, że jest taka dziurawa nie będzie problemem? A jaki problem ma to stwarzać? Martwisz się o cyrkulację powietrza? Cytuj Link to post Share on other sites
jaceksz82 5 Napisano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2012 A jaki problem ma to stwarzać? Martwisz się o cyrkulację powietrza? Jeżeli chodzi o brak stopek pod zasilacz to obawiam się, że mogą pojawiać się drgania natomiast dziurawa obudowa kojarzy mi się z dużą ilością kurzu. Sam nie wiem... możliwe, że się mylę. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Corsair Carbide 300R to "obudowa-sitko" gdzie producent zbyt mocno zaoszczędził na filtrach przeciwkurzowych (tak, są one potrzebne). Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Do 300zł to z drzwiczkami i USB 3.0 to jest np Cooler Master Silencio 550 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Cooler_Master_Silencio_550_-_minimalistyczny_design_i_cisza-3852.html Cytuj Link to post Share on other sites
jaceksz82 5 Napisano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Do 300zł to z drzwiczkami i USB 3.0 to jest np Cooler Master Silencio 550 http://www.benchmark...cisza-3852.html Bardzo fajna. Same plusy: cicha, dobrze wyposażona i z otwieranym panelem. Jedyny minus to ten panel w wersji piano black. Zmieści tam się grafa Gigabyte GF 660ti? AR Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) Zmieści tam się grafa Gigabyte GF 660ti? Bez demontażu górnego koszyka na HDD wchodza karty o długości 28cm - spokojnie Gigabyte GTX660Ti (26,6cm) zmieści się po demontażu koszyka - 40cm Kolejna za 300zł z drzwiczkami i USB 3.0 NZXT H2 Midi Black http://www.saturion.pl/product/120700/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/NZXT_H2_Midi_Black_bez_zasilacza.html Edytowane 25 Września 2012 przez wrzesi0 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Jeśli komputer ma być rozsądnie wyciszony a obudowa ma być w miarę pojemna, to tylko Define R3. Cytuj Link to post Share on other sites
jaceksz82 5 Napisano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Stwierdziłem, że chyba wydam nieco więcej na tą obudowę i wybrałem takie dwa modele: 1. Fractal Design Arc Midi - tej nie trzeba reklamować, wiem, że to świetny produkt, 2. NZXT H2 Midi - o tej natomiast nie wiem nic, ale ma super design i można ją dostać za niewiele ponad 300 zł, co o niej sądzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeveking 58 Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Bierz Fractala, sprawdzona obudowa, nie ma co ryzykować z tym NZXT. Wygląd to nie wszystko, liczy się solidność wykonania, wyciszenie, wygoda i wiele więcej - a to wszystko ma Fractal Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 2. NZXT H2 Midi - o tej natomiast nie wiem nic, ale ma super design i można ją dostać za niewiele ponad 300 zł, co o niej sądzicie? NZXT H2 to kicz jakich mało Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) NZXT H2 to kicz jakich mało aż trudno gościa słuchać - "stęka jak pijany" co innego twierdzą zacniejsze serwisy http://www.techpowerup.com/reviews/NZXT/H2/6.html http://www.silentpcreview.com/article1188-page8.html http://www.overclockersclub.com/reviews/nzxt_h2_classic/6.htm http://www.bit-tech.net/hardware/cases/2011/05/03/nzxt-h2-review/3 http://pcfoster.pl/artykul/nzxt-h2-–-recenzja-obudowy/730-6.html co nie zmienia faktu że R3 jest lepsza Edytowane 27 Września 2012 przez wrzesi0 Cytuj Link to post Share on other sites
kasper64 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Też mama problem z wyborem obudowy więc może, przyklejając się do dyskusji, coś doradzicie. Założenia: - kwota ok 250 zł - płyta ATX z wewnętrznym USB3 - bez zabawy w podkręcanie i wodne chłodzenie - dysk SSD - 2 HDD - zabezpieczona przed kurzem lub mała ilość dziurek, solidna, bez drzwiczek (t.luk - twoje podejście do filtrów - jestem za) może taki NZXT 210 elite byłby OK (filtry?) Edytowane 27 Września 2012 przez kasper64 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 aż trudno gościa słuchać - "stęka jak pijany"No fakt, trzeba się do niego przyzwyczaić ale robi całkiem fajne video recki - zabezpieczona przed kurzem lub mała ilość dziurek, solidna, bez drzwiczekJakby co mam na sprzedaż swojego używanego Define R2. Widać na nim ślady używania i ma usuniętą cześć koszyka na dyski (wodowałem kiedyś w niej kompa) ale poza tym stoi tylko w szafie i tylko zajmuje zajmuje mi miejsce (t.luk - twoje podejście do filtrów - jestem za)Takie podejście mam od dawien dawna bo zbyt wiele obudów "przebiło mi się" po domu i nie lubię jak mi się komp za szybko kurzy Śmieszy mnie tylko czasem podejście co niektórych trolli / marketingowców, którzy próbują wmawiać ludziom, że wystarczy tylko w domu sprzątać Cytuj Link to post Share on other sites
kasper64 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 A co byś polecił z nowych "domków"? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 t.luk - twoje podejście do filtrów - jestem za Sprawdza się w praktyce - po dozbrojeniu mojego Zalmana w filtry zdecydowanie rzadziej muszę używać sprężonego powietrza Cytuj Link to post Share on other sites
kasper64 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Czyli Zalman z9 U3 byłby dobrą propozycją za ok 230 zł? (brak filtra tylko na topie obudowy) Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Czyli Zalman z9 U3 byłby dobrą propozycją za ok 230 zł? (brak filtra tylko na topie obudowy) Dokładnie to dwóch, bo u góry poza fabrycznym wentylatorem jest miejsce na jeszcze jeden. Ja ze swojego Z9 Plus jestem wyjątkowo zadowolony. Nic nie trzeszczy, zero wibracji, sporo miejsca na kable i przede wszystkim w miarę stonowany, ale jednocześnie dosyć nowoczesny wygląd. Osobiście nie przepadam za "Transformersami" w stylu Z11. Cytuj Link to post Share on other sites
kasper64 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jak poradziłeś sobie z zewnętrznym złączem USB3 na przednim panelu? Podłączyłeś z tyłu czy jakiś adapter na płytę? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Z9 Plus, podobnie jak i moje mobo, nie ma USB3. Cytuj Link to post Share on other sites
kasper64 0 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 No fakt mój błąd Cytuj Link to post Share on other sites
jaceksz82 5 Napisano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2012 A więc dzisiaj zamówiłem obudowę. Szukałem do kwoty 270 zł, a skończyło się na nieco większej gdyż zamówiłem Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Perl. Co sądzicie o takim wyborze? Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Bardzo dobry wybór. Ciężko o lepszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts