Skocz do zawartości

Jaka płyta pod AM3+

Recommended Posts

Witam. Z wielkim smutkiem zdiagnozowałem u siebie, że niestety pada mi Asus crosshair III formula (mimo, że była w przecudownym serwisie asusa). Co prawda za 2 miesiące miałem kupować i5 2500k i płytę z z77, a teraz niestety jeszcze nie mam na to funduszy. Nie ma też takiej możliwości abym przez 2 miesiące był bez komputera. A więc jedyna opcja jaka mi pozostaje to kupić mobo pod am3+ a później kupić niby konkurenta dla i5 3570k czyli FX-8350 lub FX-8320. No i jako, że ostatnio AMD nie jest zbyt popularny to nie za bardzo się orientuję w mobo am3+. Liczę na wasze propozycje w tej sprawie oraz chłodzenia na am3+. Z góry dzięki za podpowiedzi. Budżet na płytę i chłodzenie do 600 zł.

Chłodzenie - Thermaltake Contac 29

AM3+ - zastanów się, czy FM1/Llano nie byłby lepszym pomysłem na przeczekanie.

AMD Athlon II X4 631 to świetny procek(4xcore), a koszt ok 230zł. Do tego płyta ASUS (Gigabyte odradzam ze względu na małą liczbę connectorów USB na płycie).

Jak bedziesz miał więcej kasy, to sprzedaj cały zestaw i kup intela. FX'y to wyrzucanie kasy w błoto.

Autor- Jesli masz uzywac kompa przez 2 miechy na tym konfigu co podales, nie ma sensu, lepiej kupic cos tanszego i przetrwac te 2 miesiace a potm kupic 2500k, zaoszczędzisz kase :P

Co do mobo-

Gigabyte GA-970A-UD3

Też polecam GA-970A-UD3. Co do procków Vishera poczekamy, zobaczymy jak to z nimi będzie. Wszystkim konsumentom powinno zależeć żeby były jak najwydajniesze i jeszcze stosunkowo niewiele kosztowały :) Pierwsze testy chyba już niedługo, o ile to nie plotki, że niektóre serwisy swoje modele już dostały...

20% większa wydajnosc ktora jest gwarantowana wystarczy do pokonania intela w kazdym programie

Nie wystarczy. Na razie AMD musi poprawić wydajność pojedynczych wątków aby dogonić.... Phenoma II. SB/IB to już całkiem inna liga do której AMD być może dołączy po premierze Steamroller'a. Jeśli nie to pozostanie im robienie procesorów low-end i konkurowanie tylko ceną.

Osobiście mam nadzieje, że fx-8350 będzie chociaż tak wydajny jak 2500k i nic więcej mi nie trzeba. Chciałbym do tego thermalrigt hr-02 macho black white ale czy nie będzie wadzić o ramy np. na takim asus m5a99x evo ?

Walka się toczy pomiędzy:

1. http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-990fxa-ud3-amd-990fx-socket-am3-pciedzwglansata3usb3raidddr3,23123.html

2.http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-990fxa-d3-amd-990fx-socket-am3-pciedzwglansata3usb3raidddr3,23080.html

3.http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asus-m5a99x-evo-amd-990x-socket-am3-pciedzwglansata3usb3raidddr3,23421.html

Ostatecznie jednak zdecydowałem się zacisnąć pasa i kupić Asrocka p67 pro3 b3 i 2500k zamiast mobo am3+ i czekać na vishere. A crossfire nie zrobię i tak, ponieważ posiadam GTX 670 w3 gigabyta. Tylko mam problem bo mój napęd optyczny jest na IDE/ATA a z tego co widzę to teraz mobo poniżej 500 zł to coś nie koniecznie mają to złącze na wyposażeniu. Nie wiem jakie to trzeba zastosować przejściówki.