Skocz do zawartości

TV LED czy Plazma do 2500zł

Recommended Posts

Posiadam u siebie w domu Panasonic TX-P42G30 od listopada 2011. Bardzo długo sie zastanawiałem nad wyborem TV, kilka ładnych tygodni mi zajeło łażenie po sklepach, czytanie opinii typu plazma vs LED, byłem na różnych forach. Na koniec wybór padł na tego właśnie Panasonica i powiem tyle że w życiu bym nie zamienił tego TV na żaden inny. Jakość obrazu jest świetna, filmy w FullHD powalają na tym sprzęcie.

Posiadam u siebie w domu Panasonic TX-P42G30 od listopada 2011. Bardzo długo sie zastanawiałem nad wyborem TV, kilka ładnych tygodni mi zajeło łażenie po sklepach, czytanie opinii typu plazma vs LED, byłem na różnych forach. Na koniec wybór padł na tego właśnie Panasonica i powiem tyle że w życiu bym nie zamienił tego TV na żaden inny. Jakość obrazu jest świetna, filmy w FullHD powalają na tym sprzęcie.

Musze to potwierdzić także posiadam telewizor z serii TX i w życiu bym nie zmienił na żadnego LCD czy LED w obecnej chwili obraz powala jakością. Grałem na nim i nie występowało żadne smużenie jak na innego typu telewizorach. Jedyny minus to troszkę wiekszy pobór prądu i akurat w moim model USB nie ma ale i tak podłanczam lapka pod HDMI zawsze więc problemu nie ma.

krzysiek, TX-P42G30 to plazma, a na plazmach smuzenie nie wystepuje tak samo jak nie wystepuje na monitorach CRT wiec pisanie "Grałem na nim i nie występowało żadne smużenie jak na innego typu telewizorach" jest pozbawione sensu.

Plazmy sie wypalaja czy sie to komus podoba czy nie i dlatego jak ktos nie chce pamietac ze "juz 3 godziny gram w crysis'a - musze zmienic gre albo poogladac teraz 2 godziny filmy bo sie wypali" to niech kupi LEDa i tyle.

Plazmy safajne, ale trzeba miec dobre zaslony na oknach no i miec swiadomosc ze z czasem swieca coraz slabiej. Oraz ze transport tylko w pozycji stojacej, a nie na lezaco.

Co do wyboru TV to na pewno odpuscic sobie nalezy porownywanie TV w sklepie. To po prostu nie ma zadnego sensu. W sklepie mozna ocenic czy sie nam obudowa podoba i nic wiecej. Telewizory tam po pierwsze nie sa profesjonalnie skalibrowane, po drugie sa na tragicznych ustawieniach jasnosci i kolorow, a po trzecie sa oswietlone masa jarzeniowek co zmienia odbior obrazu. Jasniejszy wydaje sie lepszy co jest bzdura.

Ja mam Philipsa 46pfl5507k i jestem zadowolony. Choc obraz dopiero po kalibracji wyglada swietnie. Jeszcze tylko napisze by smialo wybierac wieksze TV niz mniejsze. Przy full HD 46 cali mozna ogladac chocby z 2m i jest dobrze.

• Popieram 2

Moim zdanie lepiej LED. Plazme kiedys mialem i nie bylem do konca przekonany co do tego rodzaju telewizora. Jak juz wyzej napisano przy transporcie trzeba sie jak z jakjkiem obchodzic a pozatym z roku na rok widac ze telewizor ze tak powiem sie konczy:) LED pozostawi cie w blogiej nieswiadomosci do konca swego dzialania ale to tyko moje zdanie ja bym poleci cos takiego np http://www.nokaut.pl/telewizory-led/tv-led-lg-37ls570s.html sam mialem LG i uważam że są to naprawde calkiem porzadne TV zwlaszcza stosunek cena/jakosc

Pozdrawiam

krzysiek, TX-P42G30 to plazma, a na plazmach smuzenie nie wystepuje tak samo jak nie wystepuje na monitorach CRT wiec pisanie "Grałem na nim i nie występowało żadne smużenie jak na innego typu telewizorach" jest pozbawione sensu.

Plazmy sie wypalaja czy sie to komus podoba czy nie i dlatego jak ktos nie chce pamietac ze "juz 3 godziny gram w crysis'a - musze zmienic gre albo poogladac teraz 2 godziny filmy bo sie wypali" to niech kupi LEDa i tyle.

Plazmy safajne, ale trzeba miec dobre zaslony na oknach no i miec swiadomosc ze z czasem swieca coraz slabiej. Oraz ze transport tylko w pozycji stojacej, a nie na lezaco.

Co do wyboru TV to na pewno odpuscic sobie nalezy porownywanie TV w sklepie. To po prostu nie ma zadnego sensu. W sklepie mozna ocenic czy sie nam obudowa podoba i nic wiecej. Telewizory tam po pierwsze nie sa profesjonalnie skalibrowane, po drugie sa na tragicznych ustawieniach jasnosci i kolorow, a po trzecie sa oswietlone masa jarzeniowek co zmienia odbior obrazu. Jasniejszy wydaje sie lepszy co jest bzdura.

Ja mam Philipsa 46pfl5507k i jestem zadowolony. Choc obraz dopiero po kalibracji wyglada swietnie. Jeszcze tylko napisze by smialo wybierac wieksze TV niz mniejsze. Przy full HD 46 cali mozna ogladac chocby z 2m i jest dobrze.

Z tym smurzeniem to faktycznie palłem. A co do wypalania drogi kolego to tylko w starych modelach to było poszukaj sobie w necie to się dowiesz więcej o tym.

Pozdrawiam

Gość effendi360

Na razie rozważam zakup Panasonica TX-P42G30 jest za 2500zł.

I na tym ten temat powinien się zakończyć. Posiadam GT30 od stycznia i za wafla nie zamieniłbym go na leda/lcd.

Przy full HD 46 cali mozna ogladac chocby z 2m i jest dobrze.

Ale grać w gry, już nie bardzo.

@krzysiek098 Wypalanie nie wystepuje? Nie wierz w to. Plazmy sie mniej wypalaja niz kiedys, dluzej to trwa, ale wciaz sie wypalaja i wypalac sie beda. A jak tak bardzo jestes pewny tego ze sie nie wypala, to wlacz sobie np to: http://static3.blip.pl/user_generated/update_pictures/1333991_inmsg.jpg na tv i zostaw na 3 godziny. Lub nawet na dluzej, bo przeciez jak sie gra w gre albo oglada jeden program tv to mozna to robic chocby przez 6 godzin. Na 100% bedziesz mial duszki i powidoki. Troche moze pozniej znikna, ale nie wierze ze calkowicie.

@effendi360 Dlaczego nie bardzo?

trzeba miec dobre zaslony na oknach no i miec swiadomosc ze z czasem swieca coraz slabiej.

czasem używam żaluzji do oglądania, ale naprawdę musi ostro słońce walić żeby przeszkadzało.

a to że świecą coraz słabiej ? hmmm.... może za 5 lat coś będzie widoczne, ale chyba nie kupujemy tv na lat 20 ? ;)

u mnie Panasonic TX-P42X20E i jest dobrze....

Nie ma jak konkretna podpowiedź ;)

Ja w pracy męczę Soniaczowego EX720. Na popularnym serwisie aukcyjnym znajdziesz go za około 2700 (są tańsze i droższe rzecz jasna).

KDL-40EX720.Niestety ma 3D ale tego niestety nie unikniesz w dzisiejszych czasach. Wygląda spoko i do tego w pracy gadam przez Skype co ułatwia spotkania jak klient nie może dojechać. Na większym TV Skype wygląda na prawdę dobrze.

Do tego obraz jest dobrej jakości i cały TV ma stosunek jakość/cena na wysokim poziomie.

Używam (wręcz katuję) więc moge polecić z doświadczenia :).

@krzysiek098 Wypalanie nie wystepuje? Nie wierz w to. Plazmy sie mniej wypalaja niz kiedys, dluzej to trwa, ale wciaz sie wypalaja i wypalac sie beda. A jak tak bardzo jestes pewny tego ze sie nie wypala, to wlacz sobie np to: http://static3.blip.pl/user_generated/update_pictures/1333991_inmsg.jpg na tv i zostaw na 3 godziny. Lub nawet na dluzej, bo przeciez jak sie gra w gre albo oglada jeden program tv to mozna to robic chocby przez 6 godzin. Na 100% bedziesz mial duszki i powidoki. Troche moze pozniej znikna, ale nie wierze ze calkowicie.

Jedno zasadnicze czy ktoś normalny włącza jeden obrazek na 3 czy 6h?? A po za tym jak byś nie wiedział to te telewizory mają zabezpieczenie takie że jak nie klikniesz na pilot przez 150 czy 180 min to się wyłączają i nie ma problemu z żadnym wypalaniem. A co do oglądania czy grania obraz chyba jest dynamiczny (porusza się) to jak ma się wypalić?? Pomijam logo programu bo mi się jakoś nie wypaliło a posiadam tv już ponad rok i np. moja siostra potrafi oglądać przygłupawe seriale na polsacie przez cały dzień a gdzie logo zawsze jest nie widze żadnego wypalonego miejsca. Ja rozumię twe argumenty ale tak naprawde są nie słuszne bo tak się nie dzieje. I wnioskuje że nawet nie miałeś styczności np. w domu z tego typu telewizorem tylko z różnych artykułów to argumentujesz.

Pozdrawiam

Gość effendi360

Nie wiem jakie wy macie te plazmy, że macie jakieś powidoki bo ja grałem BITE 12 GODZIN w sobotę oraz BITE 12 GODZIN w niedzielę w Borderlands 2, gdzie HUD jest cały czas widoczny i jakoś nic mi się nie wypaliło.

@up dokładnie to samo. Chyba mówicie o jakiś plazmach sprzed 10 lat. Również posiadam plazmę i to z serii TH. Od paru lat zero problemów żadnego wypalania ( a jest włączony dłużej niż 4h/dzień). Stoi normalnie w jasnym salonie i żadnych okien nie muszę zasłaniać.

Jeśli chcesz mieć idealną czerń, zero smug i idealny obraz, a waga i pobór prądu Cię nie interesują to bierz tego Panasonica :D

EDIT: co do przekątnej tu masz konfigurator :Dhttp://www.centrumdobregoobrazu.pl/tv/

Edytowane przez dadulek

Dziękuję wszystkim, myślę, że już ustaliliśmy, że plazmy sie nie wypalają.

Tak jak napisałem wcześniej, tego Panasonica nie ma już na rynku w dobrej cenie (42 cali przynajmniej).

Jeśli ktoś ma dobre doświadczenia z innymi modelami, które pasują do tematu to zapraszam do podzielenia się opinią.

Pisanie ze plazmy sie nie wypalaja to jak pisanie ze TNki maja katy widzenia 178 stopni.

Pierwszy lepszy post z 2011 roku z innego forum:

mam smutne pytanie

na dość nowej (ok 6 miesięcy) plaźmie pojawiło mi się wypalone logo stacji

po telefonie do serwisu powiedzieli mi że to nie podlega gwarancji

zalecili wypalanie ale podobno to też nie da żadnej gwarancji

co mogę zrobić?

To ze ktos nie widzi powidokow nie znaczy ze ich nie ma. Widac je na jednolitych kolorystycznie planszach. W ekstremalnych przypadkach normalnie tez bedzie widac.

I skoro wypalanie nie wystepuje (jak mowicie) to dlaczego nie jest objete gwarancja? Otoz to. Nie mowcie ze go nie ma, bo ktos Wam uwierzy i bedzie wsciekly ze wywalil pieniadze w bloto. Problem jest i bedzie, ale jest mniejszy niz 10 lat temu. Niemniej jednak ciagle wystepuje. A moj test z wyswietlaniem obrazka wcale nie jest glupi. Nikt normalny tak nie oglada tv, ale skoro plazmowcy twierdza ze nic sie nie wypala to do boju, mozecie latwo to udowodnic, chyba ze mimo wszystko drzycie ze strachu o swoje plazmy.

@krzysiek098 A Ty nie mozesz pojac, ze jestem na bieazaco na forach HDTV gdzie ludzie pisza o nowych plazmach i wiem ze problem nadal wystepuje. No chyba ze oni wszyscy klamia.

Z innego forum:

Dla mnie te wszystkie tsksty o wypalaniu to jakaś bzdura. Sam użytkuje plazmę Panasa od ponad 3 lat, nigdy specjalnie nie zwracałem uwagi na kalibrowanie, docierania czy myślenie o tym jak tutaj zrobić, żeby nie było duchów. I mimo to duchów nie ma, a zdarzało się zaśnięcie przy planszy z logo na cały ekran. Po takich nockach coś tam widać, ale po pierwsze, po paru dniach to znika, po drugie nawet jesli się pojawia to naprawdę trzeba mocno szukać żeby to znaleźć. Jeśli ktoś jest estetą, zanim zaczyna oglądać tv to z lupą szuka duchów itd to może i ma problem, dla normalnego oglądacza problemu wypalania nie ma wg mnie i tyle.

Nawet maniacy plazm to przyznaja. A jak juz sie pojawi to miejcie nadzieje, ze zniknie. Po paru godzinach, dniach, moze miesiacach? Moze w koncu zniknie i przyzwyczaicie sie nie dostrzegac tego ledwo widocznego duszka. Edytowane przez verul

To zawsze znika. Mam swoją P42S10e od 3 lat, wyświeciła już u mnie 7500 godzin, zawsze działając pod komputerem. Mimo to nie mam nic wypalone, żadnych duchów. Jeśli łimy w grę przez kilka godzin pozostaje lekko widoczny hud, jednak całość zawsze znika po takim czasie oglądania czegoś innego jaki pierw wyświetlał się hud gry. Po za tym te ślady są tak delikatne, że widać je tylko na jednokolorowym tle.

Kolego autorze, szukaj czegokolwiek z "G" w nazwie. G30 G20, bądź GT jeśli znajdziesz w dobrej cenie. S są nieco gorsze pod względem obrazu (głównie mniej czarne), ale przy LEDach w tej samej cenie i tak wypadają lepiej, więc masz jeszcze S20 i S30 do wyboru.