Skocz do zawartości

Wymiana starego intela na amd

Recommended Posts

Mam starego intela e8400 kręconego z ddr2 i radeonem 4890.

Nie mam za dużo pieniędzy do wydania i chcę kupić teraz coś na amd. Proszę nie doradzać mi intela ponieważ nie stać mnie na procesory z litera k. Podobno stare phenomy w windows 8 to będzie kaszanka ze względu na stary zestaw instrukcji. Ma ktoś jakieś propozycje komputera na 8120 i 8150 ?

Stare części odpadają muszę mieć wszystko na fakturze. Nie jestem bogaczem i coś będę musiał kupić na raty. Proszę więc z góry o nie podawanie mi przykładów jakiś staroci z allegro. Nie chcę ich.

mam do wydania 3000. to kwota na płyte, procesor, pamieci, karte graficzną.

Lepiej po prostu podaj, ile możesz dać pieniędzy. Może da radę w budżecie kupić np. Intela i3.

Czytaj ze zrozumieniem. Napisał przecie 3k zł:

mam do wydania 3000. to kwota na płyte, procesor, pamieci, karte graficzną.

za 3000zł ludzie składają całe komputery z i5 na pokładzie. Jeżeli tylko to co podałeś musisz kupić to zdecydowanie to:

i5 3570 bez "k"

ASrock B75 pro 3

Kingston hyperX genesis grey 2x4GB 1600MHz

gtx 670/HD7970 (W wersji WF3 od gigusia)

Jeżeli jednak nie chcesz intela to ja nic nie poradzę bo na AMD się kompletnie nie znam:p

Chyba, że chcesz podkręcać to coś takiego:

I5 2500k

asrock p67 pro3

kongston hyperX genesis grey 2x4GB 1600MHz

GTX 670/HD7970

za 3000 zł masz spokojnie procka z literką "k"

CPU : Intel Core I5 2500K 3,3 Ghz

Chłodzenie CPU : Silentium PC Fortis

Płyta główna : Asrock P67 Pro3

RAM : Goodram 2x4GB DDR3 1333 mhz CL9

Karta Graficzna : HD 6850/HD6870/GTX 560/GTX 560ti

Dysk Twardy : WD Caviar Blue WD5000AAKX 500GB

Nagrywarka DVD : Pierwsza lepsza

Obudowa : SillentiumPC Brutus 410

Zasilacz : XFX Core 550W

Gość usunięty

Z tego co wiem to Win 8 ma lepiej odczytywać i wykorzystywać ośmiordzeniowość oraz moduły Buldożerów. Ale jak dotąd nigdzie nie było informacji o rewelacyjnej wydajności w grach na tym systemie - tym bardziej, iż nie znam żadnej, która korzysta z więcej niż czterech. Tu faktycznie zestaw na i5 (Sandy bądź Ivy) będzie bardzo dobrym rozwiązaniem - zdecydowanie wydajniejszym niż najwydajniejszy Buldożer FX.

Intel wedlug testow na zagranicznych portalach wcale nie jest taki lepszy. intel ma drogie plyty . czytalem mase opini o fxe np w komputroniku i wszyscy co go kupili sa zadowoleni. nie wierze w jakies zbiorowe hipnozy i tezy stawiane przez ludzi co nie mieli go w reku. recenzje na polskich portalach sa tendencyjne, robione za kase intela. redaktor dostanie na wieczne oddanie jakis sprzet i trzepie potem glupoty. zwykli uzytkownicy za zagluszani jak by mieli inne sprzety a ich opinia byla wzieta z glowy.

nie kupie zadnego i5 bo jest to procesor za drogi do swoich mozliwosci. gorszy w testach od fxa. poprosilem o zdjecia sprzetu takiego jednego adonima to pokazal mi zdjecia grafik, a procesor gdzie ?

podobno mial, go**o mial a nie procesor. nagle dali mu trzymac drogie grafiki za 1800 zl a zabrali procesory za 400 i 600 zl ?

to wszystko bajdeloty i nie prawdy.

• Popieram 2

Intel wedlug testow na zagranicznych portalach wcale nie jest taki lepszy. intel ma drogie plyty . czytalem mase opini o fxe np w komputroniku i wszyscy co go kupili sa zadowoleni. nie wierze w jakies zbiorowe hipnozy i tezy stawiane przez ludzi co nie mieli go w reku. recenzje na polskich portalach sa tendencyjne, robione za kase intela. redaktor dostanie na wieczne oddanie jakis sprzet i trzepie potem glupoty. zwykli uzytkownicy za zagluszani jak by mieli inne sprzety a ich opinia byla wzieta z glowy. nie kupie zadnego i5 bo jest to procesor za drogi do swoich mozliwosci. gorszy w testach od fxa. poprosilem o zdjecia sprzetu takiego jednego adonima to pokazal mi zdjecia grafik, a procesor gdzie ? podobno mial, go**o mial a nie procesor. nagle dali mu trzymac drogie grafiki za 1800 zl a zabrali procesory za 400 i 600 zl ? to wszystko bajdeloty i nie prawdy.

Facet, nie masz pojęcia, o czym piszesz. Tym bardziej zdajesz się być nieświadomy realiów, w jakich pracują redakcje. Testy nie kłamią, typowy Intel w podobnych pieniadzach kasuje Crapdożera w każdym aspekcie.

Intel wedlug testow na zagranicznych portalach wcale nie jest taki lepszy. intel ma drogie plyty . czytalem mase opini o fxe np w komputroniku i wszyscy co go kupili sa zadowoleni. nie wierze w jakies zbiorowe hipnozy i tezy stawiane przez ludzi co nie mieli go w reku. recenzje na polskich portalach sa tendencyjne, robione za kase intela. redaktor dostanie na wieczne oddanie jakis sprzet i trzepie potem glupoty. zwykli uzytkownicy za zagluszani jak by mieli inne sprzety a ich opinia byla wzieta z glowy.

nie kupie zadnego i5 bo jest to procesor za drogi do swoich mozliwosci. gorszy w testach od fxa. poprosilem o zdjecia sprzetu takiego jednego adonima to pokazal mi zdjecia grafik, a procesor gdzie ?

podobno mial, go**o mial a nie procesor. nagle dali mu trzymac drogie grafiki za 1800 zl a zabrali procesory za 400 i 600 zl ?

to wszystko bajdeloty i nie prawdy.

Poszukaj sobie testów FX'a w najnowszym counter-strike. Dostaje mocne baty nawet od pentiuma, a i5 przegania go prawie o 200%. FX8 to dużo raczej loteria, bo na intelu wszystko dobrze działa.

Facet, nie masz pojęcia, o czym piszesz. Tym bardziej zdajesz się być nieświadomy realiów, w jakich pracują redakcje. Testy nie kłamią, typowy Intel w podobnych pieniadzach kasuje Crapdożera w każdym aspekcie.

Jak ty jestes redaktor to jestes lansownik intela. Nie masz pojecia o czym piszesz tylko drukujesz zachodnie wycinki.

Patrzylem na to co wkeljasz i powiem ci jedno wielka sciema. Ty nawet 1/10 tych cpu nie miales w reku.

tamten co mial dac te zdjecia jakos cicho siedzi.

To samo ty. Nie wierze ci twoje wykresiki z glowki sa inne niz na renomowanych serwisach.

Daj zdjecia tego swojego warszatatu co testujesz bobasku.

• Popieram 2

Jak ty jestes redaktor to jestes lansownik intela. Nie masz pojecia o czym piszesz tylko drukujesz zachodnie wycinki. Patrzylem na to co wkeljasz i powiem ci jedno wielka sciema. Ty nawet 1/10 tych cpu nie miales w reku. tamten co mial dac te zdjecia jakos cicho siedzi. To samo ty. Nie wierze ci twoje wykresiki z glowki sa inne niz na renomowanych serwisach. Daj zdjecia tego swojego warszatatu co testujesz bobasku.

Twój nick pokazuje, że jesteś, jak to ująłeś "lansownikiem" FX'ów.

Edytowane przez Kaziu546
  • Popieram 2

W ogóle dziwię się Tobie Tomku, że chce Ci się niedowiarkom udowadniać, że FX jest słabszy. Po co, skoro to już w samym założeniu jest bez sensu. Fanboy nie rozumie zwykle prostego tekstu, a jak jeszcze wpleciesz w to trochę emocji, to tym bardziej nie zrozumie. Pewnie, że masz rację, ale tego takim ludziom nie udowodnisz nawet najlepiej przeprowadzonymi testami, bo większość nie potrafi ich zrozumieć, a co dopiero zrobić. Pan FxPower najwidoczniej żył przez ostatnie kilka lat w lesie, że nie może uwierzyć, że jesteś redaktorem i może nawet lepiej go w tej materii nie uświadamiać - tak potrolluje jedynie tutaj, w drugim przypadku zacznie uprawiać tę trudną sztukę pod Twoimi artykułami.

W ogóle dziwię się Tobie Tomku, że chce Ci się niedowiarkom udowadniać, że FX jest słabszy. Po co, skoro to już w samym założeniu jest bez sensu. Fanboy nie rozumie zwykle prostego tekstu, a jak jeszcze wpleciesz w to trochę emocji, to tym bardziej nie zrozumie. Pewnie, że masz rację, ale tego takim ludziom nie udowodnisz nawet najlepiej przeprowadzonymi testami, bo większość nie potrafi ich zrozumieć, a co dopiero zrobić. Pan FxPower najwidoczniej żył przez ostatnie kilka lat w lesie, że nie może uwierzyć, że jesteś redaktorem i może nawet lepiej go w tej materii nie uświadamiać - tak potrolluje jedynie tutaj, w drugim przypadku zacznie uprawiać tę trudną sztukę pod Twoimi artykułami.

redaktorem ? czego ?

drugi tez adonim, jakiś redaktor miał być, chyba gazetki ściennej w gimnazjum.

sypali jakimis tekstami o tym jakie proce oni nie testuja a nie maja ani jednego.

zal sciska czlowieka za pewna strone. redaktorzy to sa w innych serwisach gdzie dziwnie

fx wypada bardzo dobrze w grach. a tutaj jakies samozwancze pajace wklejaja swoje wypociny i jeszcze

czlowieka brazaja, bo ja mocium panie mam wierzyc i wynawac co tam jeden z drugim naplodzil.

Daj jedno zdjecie tego sprzetu co podobno testowales jeden z drugim, fachowcy z koziej ....

jeszcze jeden z drugim krzyczy na czlowieka jak im prawde pisze.

• Popieram 2

redaktorem ? czego ? drugi tez adonim, jakiś redaktor miał być, chyba gazetki ściennej w gimnazjum. sypali jakimis tekstami o tym jakie proce oni nie testuja a nie maja ani jednego. zal sciska czlowieka za pewna strone. redaktorzy to sa w innych serwisach gdzie dziwnie fx wypada bardzo dobrze w grach. a tutaj jakies samozwancze pajace wklejaja swoje wypociny i jeszcze czlowieka brazaja, bo ja mocium panie mam wierzyc i wynawac co tam jeden z drugim naplodzil. Daj jedno zdjecie tego sprzetu co podobno testowales jeden z drugim, fachowcy z koziej .... jeszcze jeden z drugim krzyczy na czlowieka jak im prawde pisze.

Twoja "prawda" nie jest poparta żadnym, sensownym dowodem, więc jak tu wierzyć, patrząc na Twoją kulturę wypowiedzi, pisownię, jak i sam nick, który "ocieka" fanbojstwem FX'ów.

• Popieram 1

Twoja "prawda" nie jest poparta żadnym, sensownym dowodem, więc jak tu wierzyć, patrząc na Twoją kulturę wypowiedzi, pisownię, jak i sam nick, który "ocieka" fanbojstwem FX'ów.

Kazik popieram cię w 100 % :) Edytowane przez adam9871
  • Popieram 1

Jasne, a swistak siedzi i gra na i5... Nie wiem jaki mam w tym interes ? Nie mam fx-a i nie wiem czy bedzie mnie na niego stac.

a taki niby redaktorek bierze kupe kasy, albo sprzet od producenta za okreslona recenzje.

tak sie sklada ze nie musze nikomu nic udowadniac wystarczy przeczytac prawdziwe testy w powaznych stronach www.

taki samozwanczy redaktorek co nie mial w reku 1/10 tych procesorow co je wymienia bo nawet zdjec nie zrobil a takie zdjecia sa

na waszystkich stronach jak robia testy.

on moze pisac do gazetki sciennej w podstawowej szkole, taka to prawda i taki poziom jego testowania.

jak widzisz poza ofiara co wkleja jakies zdjecia grfik zaden z nich nie moze sie pochwalic zdjeciami tego co testowal

nawet cholernik nie zachowal dla potomnych tego co mial w lapach. bujda na resorach i taka prawda

• Popieram 1

ak sie sklada ze nie musze nikomu nic udowadniac wystarczy przeczytac prawdziwe testy w powaznych stronach www.

To podaj wreszcie linki do tych testów, a nie pitolisz i ględzisz to samo.

Jeśli nie chcesz wierzyć testom to posłuchaj ludzi, którzy przesiedli się z phenom'ów na fx'y, naprawdę nie odczuli dużego kopa w wydajności jeśli chodzi o gry...

jeśli chodzi o FX to niestety prawda taka że gorzej wypadają w grach choć byś się starał, i mają problemy z nowymi grami i nie tylko z nowym CS, potwierdzenia jest dużo, wystarczy przejrzeć testy (nie tylko na polskich portalach) spytać się ludzi, FX to nie jest procesor do gier.

Niestety, podobnie jak w przypadku gry Counter-Strike: Global Offensive AMD FX-8150 okazuje się wyraźnie wolniejszy od rywali spod znaku Intela. Zresztą nie tylko od nich, bo od starszego Phenoma również (jego wyniki można znaleźć na następnej stronie).

cytat z pclaba

dalej możesz się upierać przy swoim panie fxpower ale to nie zmieni tego jak jest .

Jeśli autor chce buldka na pokładzie, to chociaż niech poczeka do premiery vishery(chociaż też nie wiadomo dokładnie, jak mocny będzie przyrost wydajności) . Bo na obecną chwile do gier z AMD only p2 lub droższy i znacznie wydajniejszy i5.

Edytowane przez siwers90

FxPower, nie wiem czemu się upierasz, ja zdecydowanie wole AMD od Intela, ale trzeba być obiektywnym, Fx'y to nieudane procesory, oczywiście to nie oznacza, że nie zagrasz na nich w żadną grę. Sam mam Fx-6100 + HD6870 i można na tym zagrać, z tym, że ja mam mały monitor i nie gram w fullhd. Na Twoim miejscu mając 3k złożyłbym intela. Natomiast jak bardzo się upierasz na AMD, to może poczekaj na nowe procki od nich. Jeżeli jednak się upierasz to moja propozycja to:

Mobo: Gigabyte ga-990XA ud3

procek: amd fx 8150

grafika: sapphire HD7870

Dysk: WD 1TB

pamiec: kingston 2x4gb 1600mhz

zasilacz: OCZ 600W

buda: spc brutus 410

Razem wynosi ok 3k, ceny brałem z morele.net. Zawsze możesz przyoszczędzić na grafice wybierając np. 7850

• Popieram 1

@FxPower

Chyba umiesz używać wyszukiwarki, to powiedz mi jaki jest problem w sprawdzeniu, czy oni rzeczywiście są redaktorami. Wszyscy to tutaj wiedzą oprócz Ciebie. Co do robienia zdjęć platform - procesorów od AMD czy Intela się (zwykle) nie otrzymuje na zawsze, więc powiedz mi proszę, jak mają porobić te foty. Sam nie masz FX, a najgłośniej krzyczysz, że wszyscy kłamią, a Ty masz rację. No nie masz racji, bo Bulldozery to bardzo nierówne procesory, a gry to bynajmniej nie jest ich mocna strona. Inna sprawa, że widziałem wykresy, które wrzucali z Crysis no i co prawda są one zgodne z prawdą, z tym, że wiadomo co lubi ta gra i jak (nie)działa z modułami. Z tym, że Ty nie masz żadnej wiedzy na temat testowania sprzętu, a z tej dwójki przynajmniej tomcug ma.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...