PhoBia. 4 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam, przymierzam się do kupna nowego komputera, najprawdopodobniej pod koniec tego miesiąca. Złożyłem taki oto zestaw:http://img94.imageshack.us/img94/8181/komputert.jpg Przeznaczenie tego sprzętu, to w 90% gry. Czy ten system będzie wydajny, nie będzie żadnego dławienia, ze strony karty lub CPU? Dodam, że nie chcę wydawać więcej pieniedzy i interesuje mnie dokładnie ten zestaw. Przewiduje OC CPU (4,2-4,5GHz) i prawdopodobnie też GPU (~1000MHz). Zasilacz da radę? Czy będę w stanie pograć w takie tytuły jak Battlefield 3, Max Payne 3, Wiedźmin 2, Batman Arkham City itp. z zadowalającą ilością klatek? Dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
gorgrid 11 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Proponowałbym zasilacz troche tańszy a dysk szybszy, czyli zamiast tego OCZa i WD green -> XFX core 550w i WD z serii Blue albo Seagate 7200.14, zobaczymy co inni zaproponują. Ogólnie reszta akceptowalna. Cytuj Link to post Share on other sites
Djmnich 80 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Proponowałbym zasilacz troche tańszy a dysk szybszy, czyli zamiast tego OCZa i WD green -> XFX core 550w i WD z serii Blue albo Seagate 7200.14, zobaczymy co inni zaproponują. Ogólnie reszta akceptowalna. Zasilacza bym nie zmieniał bo Xfx nie jest modularny a oba są bardzo dobre. Do dysku masz rację.Ale brałbym 8GB ramu bo się przyda. Cytuj Link to post Share on other sites
gorgrid 11 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tak, 8g ram się przyda. Jeżeli chodzi o modularność, moim zdaniem jak ktoś woli taki to bierze modular, zawsze to mniej grzebania w kabelkach Cytuj Link to post Share on other sites
PhoBia. 4 Napisano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Zmieniłem na 8GB RAM Nie chcę brać Seagate'a, bo producent już pada...nie udziela gwarancji dłuższej niż rok bodajże...więc coś takiego mnie interesuje. Wydaje mi się, że seria Green będzie dla mnie dobra, nie zależy mi na na prawdę szybkim ładowaniu map etc. Zastanawiałem się na serią Black. Podobno jest lepsza... Cytuj Link to post Share on other sites
gorgrid 11 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Jeżeli znajdziesz taniej wd black to oczywiście black. Może w sumie z tym greenem masz racje, to dyski raczej na storage plików(filmy,gry etc.), ale załóżmy teraz postawisz na tym system, a za jakiś czas dokupisz ssd. To miałoby jakiś sens. Cytuj Link to post Share on other sites
Beznogi 97 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Zasilacz również starcyz 550W , z zapasem Cytuj Link to post Share on other sites
kropka89 16 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Dobrze prawią. Weź zasilacz modularny bo kable są wkurzające w xfx. Min 8 gb ram. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Podsumowując: OCZ ZT 550W 8Gb RAM Caviar Blue, zamiast Green - te drugie są za wolne na system. Możesz dopłacić (jeżeli wyrazisz taką chęć) do Caviar Black, bądź Thermaltake Macho - na niczym innym drobną dopłatą nie zyskasz znaczącej różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
borax 2 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Thermaltake MachoThermalright ten zasilacz do 300 zł http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/be-quiet-purepower-l8-530w,26205.html Cytuj Link to post Share on other sites
PhoBia. 4 Napisano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Zastanowię się nad dopłatą do Caviara Black i Macho...choć nie powiem, niechętnie to robię, heh Black szybszy, ale podobno głośniejszy...macie jakieś informacje na ten temat? Macho wydajniejszy, ale wyższy...zmieści się do Gladiusa 800? Edytowane 4 Września 2012 przez PhoBia. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Zmieścić się zmieści, wydajniejszy będzie - a droższy niewiele. Black podobno głośniejszy, też o tym słyszałem - w takim przypadku możesz pozostać przy Blue A powyższy BQ nie ma tak mocnej linii więc do podkręcania procesora i GPU zostałbym przy ZT. Cytuj Link to post Share on other sites
Prostownik 77 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ewentualnie Fortisa zamiast tego artic, jest bardziej wydajny i można wymienić wentylator jak coś. Osobiście jestem osobą która nie jest zwolennikiem Asrock P67 więc polecam poszukać innej płyty głównej, nie mówię że to zła płyta ale ma największy % serwisowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts