Nolfe 0 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam, mam zamiar kupić nowy komputer za około 4500zł. Wygląda on tak : http://www.morele.ne...y/info/6VRYSa/ .Cały czas się zastanawiam przy wyborze procka, czy wziąć nowego IB i5 3570k czy starszego SB i5 2500k. Powodem tego zastanawiania są większe możliwości OC przy 2500k, niby IB to nowa struktura itp. ale jednak nie jestem do końca pewny czy taka opłacalna. Jeśli chodzi o chłodzenie CPU to mam zamiar kupić SilentiumPC fortis, którego jak na razie brak na morele. Doradźcie mi:P Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 W tym zestawie bym zmienił Dysk twardy na cos szybszego np. http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-oem-353686 i zasilacz na xfx core 550w http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ i procesor wedle uznania jak zamierzasz mocno podkrecac to corei5 2500k + chłodzenie thermalright macho lub ib i5 3570k ale wtedy jak zamierzasz mocno podkrecac to silentium fortis nie wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
Nolfe 0 Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Czy czasami dysk z 64 mb cache, który wybrałem nie będzie szybszy od twojego?? Co do zasilacza to zamieniłem na Twój, dzięki. Co do OC to nie zamierzam bić jakiś rekordów ale tak do 4.6 chciałbym dociągnąć z czym na IB czytałem że są dość duże problemy:) Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Problem z prockiem to zalezy od chlodzenia na procesor bo musi byc lepsze niz na np. i5 2500k. Taki fortis nie da rady z IB. Co do dysku to nie wiem czasami czy caviar green nie ma 5400 obr/min bo green zawsze tak miały, a to bardzo spowalnialo dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Greeny są też na 7200 - problem jest jedynie z wymagającą pracą dysku, gubi się przy innych zadaniach podczas transferów większych plików, na system też bym nie polecał. Mi się wygodnie gra i pracuje na greenie, ale mam też zaplecze SSD na system więc to inaczej wygląda. Zamień na wersję Blue, cena praktycznie bez różnicy a dysk lepiej się nada do codziennego użytkowania. Co do procesora - wziąłbym 3570k. Płyta główna nie ma szalonej sekcji zasilania, a do 4.2Ghz na IB wystarczy - co jest już bardzo wydajnym wynikiem nawet w porównaniu do wyżej podkręconego 2500k. Dodatkowo, będziesz mieć natywną obsługę usb 3.0 bo zarówno płyta jak i obudowa już ją wspierają. Cytuj Link to post Share on other sites
Nolfe 0 Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Więc zostanę przy starszym SB 2500k, wydaje mi się, że inwestowanie w jeszcze lepsze chłodzenie pod IB jest bez bezcelowe, zwłaszcza przy małej różnicy wydajnościowej o ile w ogóle taka istnieje:P A co do dysku, to we wszystkich opisach sklepów jest podane 7200obr/min, więc zostanę przy swoim:) Dzięki za pomoc; ] Edit: @UP W przyszłości mam zamiar zakupić dysk SSD, więc chyba do tego czasu Green powinien dać radę. A co do procka IB to pozostają jeszcze temperatury, patrząc na testy na benchmarku i zastosowanym chłodzeniu noctua, temperatury wydają się na prawdę wysokie przy takim potworze. Więc chyba jednak pozostanę przy SB, chyba, że istnieje jeszcze jakiś argument za IB:P Edytowane 1 Września 2012 przez Nolfe Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Więc zostanę przy starszym SB 2500k, wydaje mi się, że inwestowanie w jeszcze lepsze chłodzenie pod IB jest bez bezcelowe, zwłaszcza przy małej różnicy wydajnościowej o ile w ogóle taka istnieje:P Jak bierzesz 2500k to tym bardziej potrzeba Macho bo jedyną zaletą tego procesora ponad 3570k jest możliwość wysokiego OC - a do takiego potrzebne lepsze chłodzenie. A Greena wymień na Blue jak Ci dobrzy ludzie radzą, bo jak zrobisz po swojemu to poczujesz jak ślamazarnie może chodzić system. Jak nie bierzesz wielkiego magazynu (2-3TB) gdzie green ma dużą przewagę cenową, bądź nie zależy Ci na maksymalizowaniu energooszczędności na wszystkim na czym można, to nie warto się weń pakować nawet jak będzie SSD. Co do temperatur 3570k, nie mam już siły ich dementować - są wyższe, ale 50 stopni w stresie przy gównianej paście to nie jest na prawdę wysoko. W Idle mam około 30 stopni, więc też nie jest to "na prawdę wysokie". Do tego masz energooszczędny procesor, obsługę pcie 3.0, usb 3.0 i lepszą integrę. Cytuj Link to post Share on other sites
Nolfe 0 Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Dysk zmieniłem jak zasugerowałeś, do procka przekonałeś, teraz pozostaje kwestia chłodzenia. Niestety macho nie ma już na morele i z tego co widzę raczej się w najbliższym czasie nie pojawi. Więc czy dobrą alternatywą było by takie coś?? http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-shadow-rock-pro-sr1-bk011-424270/ . Jeśli tak to całość będzie wyglądać tak : http://www.morele.net/inventory/info/HU9Hve/ . Zastanawiam się jeszcze nad płytą główną czy nie wziąć czegoś na starszym chipsecie z lepszą sekcją zasilania lub jakiś jej odpowiedni zamiennik, bo z tego co czytam i sam wspomniałeś moja nie ma jakiejś wybitnej sekcji zasilania. Choć w sumie do IB jakiejś kosmicznej nie potrzebuje ze względu na słabe OC. Edytowane 1 Września 2012 przez Nolfe Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ten Z77A-G43 jest dobry, solidnie wykonany i w zupełności wystarczy do 3570k, starsze chipsety zostaw w spokoju - chyba, że chcesz inny myk a mianowicie Asrock p67 Pro3 B3 i 2500k, ale wtedy nici z usb 3.0, energooszczędności, (...) ale będziesz mógł solidnie podkręcać (cenowo wyjdzie podobnie) BK011 nie, jak już to BK014 (ten który mam ja) stoi na jednej półce z Macho - ma nieco mniejszą wydajność ale jest nieco cichszy no i zdecydowanie ciekawszy design. Ewentualnie weź Macho z innego sklepu. Cytuj Link to post Share on other sites
Nolfe 0 Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ok więc zostaje na tym co mam i zmieniam na BK014. http://www.morele.net/inventory/info/zrAVf9/ Cenowo nie tak jak planowałem, ale coś się wymyśli. Dzięki serdeczne za porady;) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts