Skocz do zawartości

Zakup karty wi-fi do lapka jaką wybrać

Recommended Posts

Cześć potrzebuję zmodernizować laptopa : Optimus model. M200M / 8050 - 2005,07r .

O kartę bezprzewodową wi-fi bo nie posiada w standardzie , i nie wiem co wybrać jakiego typu najlepiej , na usb, lub pcmcia , lub do wewnętrzną jak da się dołożyć , jaką wybrać który model najlepiej pasującą do niego ?? .

, i mam jeszcze jedno pytanko jak go rozebrać bezpiecznie i przeczyścić bo coś mi w nim buczy , Dzięki Pozdro

polecam jednak kupic na MiniPCI , generalnie jak nie chcesz nowej, wez cos z allegro, byle nie na chipi'e broadcoma bo ten lubi sie wieszac i rozlaczac bez powodu. Popatrz za intel'em albo atheros'em.

Uniwersalnym i w 100% kompatybilnym rozwiazaniem jest karta na USB lub PCMCIA, napewno bedzie prosciej sprzedac po czasie :)

Edytowane przez orbik

W mojej biurowej rzeczywistości, odległość od AP ok 70 metrów, w tym 3 "gipsościanki" i nie odczuwam żadnych niedogodności. Testowałem przez chwilę WL-160N i różnica nie była dramatycznie duża. Nie wiem niestety jak byłoby przy grubszych murowanych ścianach czy stropach między piętrami. Trudno jednak o mniejszą fizycznie kartę WLAN.

Na wielkości i ciężarze mi totalnie nie zależy tylko na jakości który lepszy, lepszy zasięg itp. , chyba wybiorę jakiś model na pcmcia bo portów usb jest mało tylko 3 a tego pcmcia do niczego nie używam to szkoda zajmować usb bo jest częściej wykorzystywane , a różnicy po między nimi w jakości i zasięgu chyba nie ma ? to mogę kupić coś na pcmcia , mieszkam w starym budownictwie grube mury dom o powierzchni około 100m.

Edytowane przez Piotrix