daw1do 1 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, Czy mógłbym prosić o diagnozę stanu mojego HDD na podstawie SMART testu wykonanego programem Crystal Disk Info? Oczywiście przeczytałem temat o tym teście znajdującym się na tym forum, jednak dużo mi to nie dało. Może dlatego , że mam małe doświadczenie . Tutaj screen: http://dl.dropbox.com/u/30318398/SMART.PNG @EDIT Dysk to Seagate Barracuda 7200.11, 500GB Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez daw1do Cytuj Link to post Share on other sites
Prorok 32 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) A są z nim jakieś problemy? Bo w ID 05 ja mam Bieżący 1, Najgorszy 1, Próg 36 i status zły... Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez Prorok Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Bo w ID 05 ja mam Bieżący 1, Najgorszy 1, Próg 36 i status zły... Czyli masz złom !!! Co do głównego tematu to parametry SMART wszystkie ok , ale firmwar jest wadliwy i dysk któregoś pięknego dnia może przestać być widoczny. Lektura: http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/207951en http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1368989.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Prorok 32 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Wiem, że mam złom... Dlatego planuję go wymienić. A co do firmware to prawda, Barracudy 7200.11 są bardzo awaryjne. Cytuj Link to post Share on other sites
daw1do 1 Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Co do problemów, to kolega mi radził zrobić ten test i dać wynik do analizy więc tak zrobiłem. Zaczęło się od tego , że pewnego pięknego dnia Windows 7 Ultimate nagle zaczął dziwnie zamulać i w wyniku tego komputer, eksplorator windows, ładował się po minucie dopiero. Teraz robię formata i system , który kiedyś mi się instalował w 30 minut, instaluje się przeszło godzinę. Cytuj Link to post Share on other sites
wronka94 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam.. dołączam sie do prośby kolegi i również proszę o odczyt SMART. Dzisiaj system wywalił mi komunikat " System Windows wykrył problem z dyskiem twardym " ale póki co nic się nie zawiesiło i nie widać żadnych zmian w pracy całego systemu. Jeśli jest na prawdę źle to może ktoś z Was wie jaka może być tego przyczyna, dlaczego wysiada 2 letni dysk ? W linku screen z programy Crystal Dysk : http://imageshack.us/photo/my-images/600/clipboard01blp.jpg/ Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Masz prawie 100 zepsutych sektorów zalecana zmiana dysku i w rybie l=pilnym kopia danych. Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Masz prawie 100 zepsutych sektorów zalecana zmiana dysku i w rybie l=pilnym kopia danych. Nie prawie 100 a 477 sektorów ze ? Zalecana szybka kopia danych. Po tym dopiero można robić dalszą diagnostykę czyli... Skan MHDD zapisujesz wyniki , następnie zerowanie remap i ponownie wyniki ale z remapu do wglądu plus nowy SMART . Można również już myśleć gwarancji - zapuszczasz program producenta, obecnie ze strony seagata do diagnostyki i jak nie naprawi błędów to wysyłasz na gwarancje. _________________________________________________________________________________________ Wracając do autora to należało by najpierw zaktualizować firmwar . Po tym dopiero oceniać zachowanie dysku itp. Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez Werturko Cytuj Link to post Share on other sites
daw1do 1 Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Proszę, o to screen już po wgraniu nowego firmware. Dużo na moje oko się nie zmieniło;) http://dl.dropbox.com/u/30318398/smart1.png Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 No ok Smart już można odpuścić bo jest dobry. Co aktualnie nie gra ? Zapuść może jakiś benchmark np w Hdtune i daj wynik. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
daw1do 1 Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Co aktualnie nie gra ? Hmm... Głównie martwi mnie to, że boot loader ładuje się zbyt długo, tak jak kiedyś migusiem, teraz muszę czekać 30 sekund za nim w ogóle ta animacja flagi windowsa się wczyta. Potem czarny ekran, monitor sygnał traci na kolejne 30 sekund. Jednak to nie jedyny problem, więcej mogę pisać na PW żeby uniknąć offtopu Temat uważam za zamknięty i wszystkim dziękuje za pomoc. Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez daw1do Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Twój temat to możesz pisać , raczej nie ma obostrzeń w dochodzeniu do meritum a i co parę głów to nie jedna . Jak uważasz chcesz pisz na priv. Cytuj Link to post Share on other sites
daw1do 1 Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 W takim razie od początku Moje problemy z kompem zaczęły się na początku wakacji , kiedy to pogrywałem sobie w CS:GO i nagle gra się zawiesiła i takie "dzzzzzzzzzzzzzz". Zrestartowałem kompa i zaczął pikać, znalazłem w necie sposób na to i pomógł reset biosu poprzez wyjęcie bateryjki. I przez 2 tygodnie było okej, potem system zaczął zamulać, boot loader zaczął się dziwnie długo ładować. Dlatego postanowiłem wczoraj, że zrobię formata i wszystko od nowa poinstaluje, no i problem z długim ładowaniem nadal został. Nie wiem , czy to któraś z moich kości RAM się uszkodziła czy co. Cytuj Link to post Share on other sites
Prorok 32 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Pamięci sprawdź memtest'em x86, jeżeli uważasz, że to może być ich wina. A jeżeli chodzi o zbyt wolny boot loader, rzeczywiście, bardzo prawdopodobne, że winny jest dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 sprawdź dysk w HD Tune Cytuj Link to post Share on other sites
daw1do 1 Napisano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Test HDTune, Error scan nie wykazał żadnych błędów, wszystkie kwadraciki na zielono. http://dl.dropbox.com/u/30318398/hdtune.png A tutaj memtest 86, na moje ok jest w porządku Jednak nadal nie wiem co jeszcze może być przyczyną takich zachowań Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez daw1do Cytuj Link to post Share on other sites
bercik9999 24 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Dysk zaliczy zgon niedługo - parametry ida na łeb na szyje Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Dysk zaliczy zgon niedługo - parametry ida na łeb na szyje Wyjdź stąd jak masz takie brednie pisać !!!! Cytuj Link to post Share on other sites
bercik9999 24 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Grzecznie Ci odpowiem dysk zaczyna mieć błędy, a takie wahania w SMART wskazują problemy Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) To teraz ja mistrzu grzecznie zapytam wskaż jeden parametr który pokazuje błędy dysku . Bo wjeżdżasz w temat i wygłaszasz poważne tezy bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Werturko Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts