lakip5b 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Widzę, że na ogół dominują pytania o 1000 lub 2000 zł, więc może teraz coś po środku. Wcześniej planowałem wydać ok. 1000-1200, ale z tego, co widzę, producenci postarali się o to, żeby mnie orobić ze wszystkich pieniędzy, jakie mam. Na smartfonie będę przede wszystkim słuchał muzyki - przyda się możliwość rozszerzenia pamięci (minimum 5 GB dla samej muzyki). Nie mam pieniędzy na aparat (w ogóle, to szaleństwo, co teraz wyprawiam), więc możliwość robienia jako takich zdjęć również jest mile widziana. Z racji, że przeprowadziłem się do dużego miasta zbawiłby mnie GPS, Wi-fi i jakaś flashowa przeglądarka (tak, żeby się dało otworzyć jakdojade.pl, google maps). Do tej pory grałem tylko na komputerze, ponieważ umiem oddzielić zabawę od "pracy", ale wybieram się na studia, więc jakiś ratunek na nudnym wykładzie dobrze byłoby mieć w kieszeni (słyszałem, że 1,5 godziny bywa ciężko). Telefon będzie bardzo drogi (jak dla mnie) i chciałbym, żeby nie rozleciał się po byle czym (jak np. iPhone 3G). Co do systemu operacyjnego, to już chyba przekonałem się do Androida, zresztą i tak widzę, że ma największy wybór telefonów. Kiedyś chciałem kupić iPhone'a, bo to w końcu on był pierwszy, a potem wszyscy od niego odgapiali, ale chyba nie będę miał z czego dopłacać za ogryzka na klapie... Tyle gadania o moich preferencjach. Dodam, że granica 1500 zł jest zaporowa i myślę, że to wystarczająco dużo, żeby wszystkie powyższe bajery wcisnąć do małego klocka. Na początek, zainteresowałem się HTC Sensation XE, który to podobno stworzony jest do słuchania muzyki. Nie przekonują mnie jednak te przybasiowione słuchawki, zaprojektowane przez jakiegoś dresa. Bardziej zależy mi na jakości układu dźwięku w samym telefonie, a nie efektów specjalnych. Poza tym, słuchawki już mam i to bardzo dobre. Bardzo spodobał mi się nie kto inny, jak Samsung Galaxy S II. Naczytałem się także sporo ochów i achów nad Galaxy Nexus, którego paru szaleńców sprzedaje na allegro jeszcze w moich granicach bankructwa. Nikt jednak nie rozpisywał się do tej pory odnośnie jakości muzyki, tylko wyświetlacze. Nie jestem audiofilem, ale po prostu mam dość tej wiecznej zamieci na Nokii 6300, jeśli wiecie, o co mi chodzi. Czytałem też o Sony Xperia S, ale trochę zabrakło mi slotu na m SD, chociaż 23 GB dla użytkownika przynajmniej dzisiaj wydaje się znośne. Jest jeszcze Motorola RAZR, co o niej myślicie? Mieliście z nimi jakieś doświadczenia? Który wydaje się najbardziej odpowiedni? Czekam na kolejne propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 T oja się wypowiem co do nexusa. Mam ten telefonik już trochę czasu i muszę powiedzieć, że się zawiodłem. Wiele osób narzeka na rozmiary. A szczerze mówiąc to jest on prawie taki jak sII na którego ood względem rozmiarów nikt nie narzeka. Co do słuchania muzyki. Ja mam na telefonie jakieś 8GB muzyki i dalej jest jeszcze sporo wolnego miejsca na jakieś filmiki z yt lub inne pierdoły. Dźwięk jest ładny i przy słuchawkach dousznych za 100zł cudów nie będzie ale jest ok. Co do jakości wykonania to telefon jest jak na mój gust ładny i niestety jak dla mnie trochę za lekki (nawet przy jego rozmiarach) kosztem wagi mogliby dać większą baterie bo przy korzystaniu z wifi non stop wytrzyma może 3h (żaden inny telefon jakim się nie bawiłem a było ich dość sporo, poza motorola razr maxx, nie wytrzymuje więcej niż 4h) sluchanie muzyki jeśli słuchasz jej średnio glośno o spokojnie dzień wytrzyma jeśli nie włączasz ekranu żeby co chwile zmienić nutke ;D Co do zdjęć to nexus nie jest telefonem do ich robienia. Dużo lepiej wypada tu SgsII. Jakbyś chciał coś więcej to pisz. Co do map google to nie potrzebujesz przeglądarki bo w androidzie masz je jako aplikacje i mogą one pracować na gpsie nie muszą korzystać z internetu Acha i zapomniałen dodać że nie ma slotu na microSD ale miejsca jest wystarczająco dużo możesz wierzyć mi na słowo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No to już nie rozumiem, zadowolony jesteś, czy nie? Jest tylko wersja 16 GB, tak? Nie zamierzam na nim oglądać filmów, tylko muzyka, i może ze dwie gry, więc skoro mówisz, że wystarczy, to ok. Dlaczego nie jest do robienia zdjęć? W recenzji piszą, że w miarę sobie radzi (http://www.benchmark...rona/16393.html) Wyjście słuchawkowe mini jack 3.5, tak? Jak się spisuje ta wklęsła szyba z przodu (że niby dzięki temu nie odbija się światło)? Lepszy od S II? Cytuj Link to post Share on other sites
fliCk 35 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Co do Motorola RAZR - posiadam i trochę żałuję kupna bo: - support motoroli ssie po całości - jeszcze czekamy na oficjalnego ICSa gdzie już jellybean jest na rynku i taki SGS2 np dostanie niedługo aktualizację... - serwis motoroli jeszcze bardziej ssie- duużo przypadków anulowania gwarancji w wyniku rzekomego "zalania" telefonu, lub po wizycie w serwisie telefony wracały porysowane itd... a niestety jest tylko jeden serwis na całą polskę... - jakość wykonania wcale nie jest taka super jak by się mogło wydawać po obecności kevlaru, gorilla glass itd, ramka wokól wyświetlacza bardzo podatna na zarysowania, zdarzało się że ludziom wyświetlacze pod gorilla glassem ot tak pękały Co do Xperia S to niestety nierozszerzalna pamięć, słaba bateria, problemy z żółtymi plamami na wyświetlaczu oraz te nieszczęsne "kropki dotykowe" pod ekranem które czasem doprowadzają do szału swoją responsywnością a raczej jej brakiem... Podsumowując - bierz Galaxy S2 bo Nexus ma słabszy aparat i nierozszerzalną pamięć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Ja jestem z nexusa jak najbardziej zadowolony bo spełnia moje oczekiwania. Wymieniłem ci tylko to co może ci nie asować Do słuchawek masz standartowo jack 3.5 Zakrzywiony ekran powiem ci że jest fajnym bajerem bo jak kładziesz telefon to nie dotyka on ekranem tylko ramką warunek jest taki że powierzchnia musi być równa. A to czy lepiej widać w słońcu to nie wie mczy to jest zasługa zakrzywienia czy samego wyświetlacza który jest rewelacyjny Co do aparatu. Jeśli porównasz go z aparatem chociażby sII to niestety wypada on znacząco słabiej. Pod tym względem nexus dostaje w du*e od większości konkurentów Jeśli chodzi o pamięć to 16GB jest spokojnie wystarczająca do przechowywania prawie tylko muzyki więc według mnie rozszerzanie jej nawet gdyby była możliwość dla przeciętnego usera nie miałoby sensu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Predzej czy pozniej SII dostanie JB... nexus juz ma JB - a to oznacza brak wsparcia dla flasha wiec przegladarka chcesz czy nie - nie otworzy ci flash contentu, ale aplikacje typu jakdojade.pl itp sa w google play (ja np korzystam z aplikacji jakdojade.pl i nie narzekam a czesc aplikacji sciaganych na telefon oszczedza ci transfer bo nie musi sie jedno i to samo za kazdym razem wczytywac) przez co brak flasha nie boli tak bardzo jezeli korzystasz z flashowych serwisow... Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez steelek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jak to nie ma flasha? Co ty gadasz. Flash jest ale google rezygnuje z tej wtyczki i nie będzie flasha na andku, ale to jeszcze troche 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) T oja się wypowiem co do nexusa. Mam ten telefonik już trochę czasu i muszę powiedzieć, że się zawiodłem. Ja jestem z nexusa jak najbardziej zadowolony bo spełnia moje oczekiwania. Wymieniłem ci tylko to co może ci nie asowaćCzyli to z rozpędu. Zakrzywiony ekran powiem ci że jest fajnym bajerem bo jak kładziesz telefon to nie dotyka on ekranem tylko ramką warunek jest taki że powierzchnia musi być równa. A to czy lepiej widać w słońcu to nie wie mczy to jest zasługa zakrzywienia [...]No... taka ponoć była idea. Bo ten Galaxy S II takiego czegoś nie ma i boję się, żebym nie musiał nieba oglądać, ale skoro nikt nie narzeka, to chyba ja też nie będę Jeśli chodzi o pamięć to 16GB jest spokojnie wystarczająca do przechowywania prawie tylko muzyki więc według mnie rozszerzanie jej nawet gdyby była możliwość dla przeciętnego usera nie miałoby sensuDzisiaj. Ale ja czegoś podobnego nie kupię przez najbliższe 5 lat jak nie więcej. No nie wiem... Co do Motorola RAZR [...] - serwis motoroli jeszcze bardziej ssie- duużo przypadków anulowania gwarancji w wyniku rzekomego "zalania" telefonu, lub po wizycie w serwisie telefony wracały porysowane itd... a niestety jest tylko jeden serwis na całą polskę... - jakość wykonania wcale nie jest taka super jak by się mogło wydawać po obecności kevlaru, gorilla glass itd, ramka wokól wyświetlacza bardzo podatna na zarysowania, zdarzało się że ludziom wyświetlacze pod gorilla glassem ot tak pękały Trochę zabrzmiało, jakbyś pracował dla konkurencji, bo raczej wątpię, że korzystałeś z tego serwisu, ale i tak mnie przekonałeś (a raczej nie przekonałeś do niego) A jeżeli chodzi o Gorilla Glass, to jest to szkło mineralne, o podwyższonej ochronie przed zarysowaniami, a nie przed napięciem powierzchniowym. Taką ochronę zapewnia szkło hartowane i nie wiem, czy Sony czegoś takiego nie ma. Fakt, jeśli osłona wokół wyświetlacza słaba, to szybka szybko pęknie. Co do Xperia S to niestety nierozszerzalna pamięć, słaba bateria, problemy z żółtymi plamami na wyświetlaczu oraz te nieszczęsne "kropki dotykowe" pod ekranem które czasem doprowadzają do szału swoją responsywnością a raczej jej brakiem... Podsumowując - bierz Galaxy S2 bo Nexus ma słabszy aparat i nierozszerzalną pamięć. Jeszcze z podsumowaniem zaczekam, bo mam jeszcze miesiąc i nie zamierzam kupować czegoś takiego w pośpiechu. Sony ma chyba z 32 GB (26), więc chyba długo bym nie narzekał. No ale jak kropki nieszczęsne... Mnie na pewno by wnerwiało. Jesteś pewien tych żółtych plam? gdzie o tym słyszałeś? Może to jakiś trefny model był, w końcu to wszystko chińszczyzna... Czyli jakby zestawiać Galaxy Nexus z S II, to wybieram między większą wydajnością, większym i lepszym (?) wyświetlaczem, a lepszą kamerą, rozszerzalną pamięcią (tak pokrótce, z tych większych różnic)... Czyli jest się nad czym zastanawiać. Tzn. gdybym miał kupować dzisiaj, to wziąłbym Samsung Galaxy S II, ale może jeszcze trochę poszukam, bo nie za bardzo chce się robić taki mainstreamowy No i jeszcze jedno: podobno wszyscy go mają, a ja tu nikogo takiego jeszcze nie widziałem. Kto się wypowie na temat doświadczeń z wielkim nieobecnym S II? EDIT: czuję się jak Smuggler, że was tak wypodzielałem Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez lakip5b Cytuj Link to post Share on other sites
fliCk 35 Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Lakip5b > co do xperii i wyświetlaczu to poczytaj na forum android com pl w dziale dla tego modelu jest cały wątek o plamach... Polecam wizytę w najbliższym sony center - tam sobie możesz potestować, zobaczyć jak ten telefon działa A jeśli chodzi o razr to nie pracuję dla konkurencji tylko po prostu się zawiodłem na tym telefonie trochę... Nie tego oczekiwałem wydając 1300 zł na telefon Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez fliCk Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 2 w nocy, jakie poświęcenie... dobra, dobra, nie kupię xD Cytuj Link to post Share on other sites
Mandriv19 723 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) kup se SGS II lecz ja jak bym mial kasiorke dolozył bym 200 zł bo za 1700 zł możesz juz nabyc nowego LG Swift 4X HD , zrobisz aktualizacje i masz wypas tel który konkuruje z SGS III oraz HTC One X. Te trzy modele to najnowsza technologia na obecne czasy. zaraz pewnie Ci będa mówić ze tegra 3 to badziew , ja go miałem w ręku i mi spasował lecz każdy ma swój gust :)lub zainwestuj w coś tanszego jak LG Swift Black , Samsung S + lub jakąś Xperie i wgraj custom roma. a jak się nie cchesz bawić z romami możesz za tysiaka kupić LG Swift L7 z Ice Cream tel ze średniej półki. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez Mandriv19 Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie mam 1700 zł. Chyba zostanę przy tym Galaxy S II. http://allegro.pl/nowy-samsung-i9100-galaxy-s-ii-white-black-fv-16gb-i2583132103.html Brać tego czy nie? Są tańsze, ale coś z nimi nie tak, bo jakieś negatywy sypią i w ogóle. A ten mówił, że nawet są zaplombowane pudełka. Wypatrzyłem sobie jeszcze takie duperele: http://www.sklepik-gsm.pl/index.php?produkt_pokrowiec_samsung_gt-i9100_galaxy_s_ii_id1311802 http://www.sklepik-gsm.pl/index.php?produkt_ladowarka_sieciowa_samsung_gt-i9100_galaxy_s_ii_id1281162 http://www.sklepik-gsm.pl/index.php?produkt_pokrowiec_samsung_gt-i9100_galaxy_s_ii_id1316783 Tak tylko przykładowo, niekoniecznie w tym sklepie, ale chciałem zapytać, czy nie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez lakip5b Cytuj Link to post Share on other sites
Onvil 12 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak od siebie powiem ci ,że kupiłbym mp3 i jakiegoś smartfona jeśli musi być gorszego gry na androidzie nie mają wymagań idą na wszystkim. Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 hmmm... a jest jakieś mp3 ze scrobblingiem do last.fm? Zastanawiałem się nad iPodem, ale drogie jak cholera (iPod nano 600 zł). No, może poza tym shuffle za 2 stówki, ale chyba on nie scrobbluje, a poza tym, on byłby tylko do biegania, bo nie można wybierać utworów Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 dodam że galaxy nexus ma wsparcie googla, także dopóki sprzęt system uciągnie, dopóty będzie aktualizowany Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 No w sumie jakby nie patrzyć to na tym telefonie był robiony 4.0 ;p BTW kiedy będzie aktualizacja do 4.1? Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) na galaxy nexusie już jest, można aktualizować Edytowane 1 Września 2012 przez jempierozki Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 No wiem, że coś tam jest, ale jak wchodzę niby w telefonie na aktualizacje systemu to pisze mi, że system jest aktualny i mam dalej 4.0.4 ;P Cytuj Link to post Share on other sites
patri4rch 2 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Mam Xperie S dość długo i przez ostatnie 2 minuty ciągle oglądam swój telefon i zastanawiam się o jakich żółtych plamach mowa...bo ja NIC takiego nie miałem i nie mam. Co do kropek faktycznie na początku wkurzają, ale szybko idzie się przyzwyczaić. Jednak fizyczne klawisze nadal sprawowały bysię lepiej to takie rozwiązanie nie jest tragiczne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Trochę było przerwy, więc popytałem na innych forach. Odnośnie Sony, to faktycznie, była wada produkcyjna, do której przyznał się producent i wszystkim poszkodowanym wymieniał telefony (masowa chińszczyzna). Teraz już tego nie ma. Rozejrzałem się też po salonach gsm w Krakowie i wrażenie jest... przytłaczające. Samsungi lecą jak bułeczki w piekarni. Dosłownie - przychodzi dostawa, gościu układa na ladzie i z lady schodzą, zarówno S II, jak i S III. Jak stałem w kolejce w jednym sklepie, to zdążyły już dwie es-dwójki polecieć. I w kwestii popularności, pojawia się mały dylemat: kupując to, co kupują wszyscy, czuję się, jakbym stanął do szeregu. Jeszcze trochę poszukam, a jak na razie najniższa cena to 1470 zł, świeżutko z dostawy, zaplombowany, jeszcze ciepły. I wszyscy sprzedawcy równo przekonywali mnie, że w tej cenie nic lepszego nie ma. Jeżeli chodzi o Nexusa, to nie jest on zbyt popularny. SGS II/III mają takie branie, że wsparcie na nie będzie na pewno bardzo długie. Z tego co mi wiadomo, aktualizacja do 4.1 dla SGS II będzie na przełomie września i października. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Może i w Polsce Nexus nie jest popularny, ale porozglądaj sie na forach zagranicznych, to zmienisz zdanie Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 No wiem, że coś tam jest, ale jak wchodzę niby w telefonie na aktualizacje systemu to pisze mi, że system jest aktualny i mam dalej 4.0.4 ;P Bo nie ma aktualizacji OTA. Tak samo ja instalujesz jak leaked buildy do SGSIII z JB. Z tego co mi wiadomo, aktualizacja do 4.1 dla SGS II będzie na przełomie września i października. Na sammobile pisali, ze SGSII ma problemy jakies z JB... nie ze nie moze go pociagnac poprostu potrzebuje wiecej kodowania. SIII znow mial dostac 2 dni temu. Poki co samsung powiedzial very soon, a raz na 2-3 dni pojawiaja sie leaked buildy podpisane release date na 28 sierpnia. Tyle ze za kazdym razem sa jakies dziwne bugi... mozliwe ze przez to sie wciaz przesuwa. No ale coz... przez odina mozna juz wgrac jelly bean z touchwizem dla SGSIII dla SII jeszce nie ma takich romow. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zaitx 0 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Dołączam do dyskusji... Własnie stoje przed tym samym dylematem czyli tel do ok 1500zł SII vs Nexus. Podoba mi sie bardziej Nexus jesli chodzi o wyglad. SII bardziej na nie może przez to że wszyscy kupują i jakoś do mnie nei przemawia. Ale może ktoś mnie przekona A jesli chodzi o aktualizacje wydaje mi się ze google nie zostawi nexusa. Jeszcze jedno pytanie co myślicie o tak zwanych chinskich smartforanch ktore można kupic za 150 euro i niby sprzętowo dorównują s3 przykład: http://www.myefox.pl/9300-mtk6577-dual-core-1ghz-android4-0-4-7-fwvga-854x480-8-0mp-front0-3-gps-3g-umts Edytowane 5 Września 2012 przez zaitx Cytuj Link to post Share on other sites
lakip5b 0 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Ja już mam SGS II i jest zarąbisty Na razie utknąłem, bo dowiedziałem się, że Android blokuje ad-hoc i chyba będę musiał dokupić Acces Pointa, bo rootowanie nowego telefonu mi się jakoś tam nie uśmiecha. Bez Internetu do wielu rzeczy się nie nadaje... No i nie chcę w nim za dużo grzebać, bo jest od T-mobile i będę go debrandował Chińska podróbka chińszczyzny? Lepiej sobie daruj, już dość żółtków w tych samsungach Edytowane 5 Września 2012 przez lakip5b Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Zapomnijcie o S2 czy Nexusach. Teraz mamy nowego króla konkurent S3 w cenie S2 http://allegro.pl/lg-optimus-4x-hd-p880-4x1-5ghz-tegra-3-czarny-wro-i2609971229.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts