Skocz do zawartości

Jakie GPU kupić do Full HD?

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat jakie GPU zakupić do rodzielczości FULL HD głównie GPU będzie katowane grami typu > serie >> AC, Mass Effect, Crysis, NFS i wszystkie inne gry.

Zastanawiam się nad Gigabyte Radeon HD 7950 windforce a Gainward 660 Ti Phatnom która będzie lepsza?

max wydatek to 1320zł

oto linki do kart:

RADEON >> http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7950-3gb-ddr5-pci-e-box-84-531862.html?attr=248-508682

NVIDIA >> http://www.agito.pl/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-660-ti-phantom-2gb-pci-e-box-kupon-borderlands-2-84-639294.html?attr=248-544472

czytałem wiele zagranicznych recenzji o 660 Ti i mam ogromny mentlik w głowie bo trudno mi umieścić to GPU na jakimkolwiek miejscu względem tego radka 7950 pod względem wydajności. Poza tym w zagranicznych recenzjach ten Gainward się ładnie kręci i trzyma temperatury na niskim poziomie

Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc

No właśnie też bardziej ku 660 ti się skłaniam ale trudno mi jest okreslić co jest wydajniejsze czy 660 ti które w teście na benchu już były podkręcone czy wykręcony radeon 7950 bo w teście podkręcone Geforce były porównywane do referenta od AMD i nie wiem jak to wygląda. DANNY_79 a ten wydate max 1320zł jest w sam raz bo na Agito mam wysyłkę za darmo :D więc minimalnie mi wystarczy na tego radeona

Może ktoś jeszcze się wypowie chciałbym mieć jak najwięcej opinii

Edytowane przez michalinio22

ten Gainward co podałem to nie referent(podałem link.. jesli tak wygląda referent według Ciebie to nie wiem już..) ...pondato po bardzo dokładnym przeczytaniu tego testu >> http://www.fudzilla.com/home/item/28388-gainward-gtx-660-ti-phantom-2gb-reviewed/28388-gainward-gtx-660-ti-phantom-2gb-reviewed << można zauważyć że wykręcił się do aż 1136 MHz to całkiem niezły wynik bo boost podbijał zegar do nawet 1292 MHz. Właśnie dlatego mam dyleamt bo na pewno nie bede grał w rozdzielczościach większych niż FULL HD. max 1920x1080 lub niższa 1680x1050

Edytowane przez michalinio22

Fakt, pobieżnie zerknąwszy odnalazłem podobieństwo z referencyjnymi chłodzeniami, stąd ta pomyłka.

Do meritum, wy warszawiacy macie dziwne usposobienie do dzielenia włosa na czworo.

Skoro masz wszystkie dane i wiesz, że nie będziesz używać więcej niż FHD to nad czym się tu jeszcze zastanawiać?

Bo wiem że Radeon ma też duży zapas mocy i po OC (wersje niereferencyjne idą średnio na 1030 MHz) też dają ładnie rade. A od Geforca odpycha mnie właśnie tak wykastrowana szyna :/ takie zagranie ze strony NVIDII zrobiło duży problem w ustaleniu jaki jest bezpośredni przeciwnik tej karty bo na w testach wychodzi że czasem przegrywa nawet z 7870 przez tą szyne. Dlatego proszę o opinie i o pomoc. I bez oceniania ludzi po tym gdzie mieszkam!! :[ To że mieszkam w tzw. stolycy niczego nie zmienia co do mojego podejścia chce po prostu poznać jak najwięcej za i przeciw

http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-7950-with-boost-review/ Zobacz sobie wyniki dla 7950 with boost - będą prawie identyczne co dla Gigabyte 7950, który jest standardowo taktowany 25mhz niżej.

Jeśli w tym teście ten 7950 with boost był porównywany do referenta 660 Ti to na pewno biorę GTX-a. Bo jeśli już traci to starty są niewielkie w sumie i to w paru grach a w większości wygrywa z Radeonem w moich rozdzielczościach a ja swojego Geforca na pewno będe kręcił :D

7950 wydajniejszy i na dłużej starczy do tego tak jak niskyy pisał po OC dostaje wielkiego kopa

że też mnie nie dziwi akurat taka odpowiedź kogoś o takim nicku xD

A do warszawiaków nic nie mam, sam tam mieszkałem swego czasu i stąd ta dygresja.

@down

O to czy pochlebne czy nie to ja się nie martwie, to jest forum więc mogę się wypowiedzieć jak tylko mi się zechcę - ale w tym przypadku nie było negatywnego wydźwięku.

Rodzinę tam mam, ale nie od pokoleń :)

Edytowane przez sid vicious

Zróbcie głosowanie najlepiej jaką kartę graficzną ma kupić Gigabyte Radeon HD 7950 windforce vs Gainward 660Ti Phatnom, Ja bym brał GTX 660Ti, ale to tylko moje zdanie.

Mówiąc ze bral bys 660Ti nie podajac zadnego racjonalnego, a to argumentu pokrywa sie z karta posiadaną przez Ciebie :)

Tyle OT:

Bież 7950 ze względu na szynę pamięci i 3GB operacyjnej bo to przydatne rzeczy do grania w wysokiej rozdziałce.

Edytowane przez Nikod3m1
  • Popieram 1

Mówiąc ze bral bys 660Ti nie podajac zadnego racjonalnego, a to argumentu pokrywa sie z karta posiadaną przez Ciebie :)

Tyle OT:

Bież 7950 ze względu na szynę pamięci i 3GB operacyjnej bo to przydatne rzeczy do grania w wysokiej rozdziałce.

A co ma piernik do wiatraka? To, że mam GTX 560Ti nie wpływa to na moją decyzje jaką kartę wsiąść.

A dlaczego?

http://imageshack.us/photo/my-images/839/nvidia660tivs7950.jpg/

Edytowane przez prezesQBA

Kurde, teraz mam tylko więcej niewiadomych %-) bo wiadomo że szersza szyna i więcej pamięci na pewno zapewni większą płynność i tzw. bezpieczeństwo że np: za rok moj karta nie zadławi się wielkością tekstur w jakimś tytule. Jednak GTX tak naprawdę jak czytam w testach jak pogonii mu się tą jego kulawą pamięć chociaż do 1650 Mhz to wszystko nadrabia a ten Gainward ma obudowane radiatorem pamieci i można je do 1770Mhz kręcić i wtedy już to ,,upośledzenie" szyny znika. Ale i tak więcej atutów ma Radeon tak się wydaje. Chociaż mnie do Geforce'a przekonuje jeszcze mniejszy pobór prądu oraz to że tak karta jest po porstu krótsza :P a takie detale są ważne dla mnie, ale jak wiadomo wydajność przede wszystkim.