Skocz do zawartości

Zestaw do 6tysięcy z monitorem

Recommended Posts

Kim Ty jesteś i co Ty sobą prezentujesz... bo aż szkoda mi podważać kolejną serię bredni i tracić czas.

Zapędzasz się bo starasz się wygrać dyskusję a nie pokazać wyższość 7970 nad 670, szkoda że odbijaniem piłeczki a nie solidną argumentacją.

Ja nie mam zamiaru dyskutować z kimś kto jest niekompetentny, nierzetelny i mówi cokolwiek byle mówić... wyrosłem z wdawania się w dysputy z przygłupami.

Albo podajesz argumenty do całego Twojego powyższego bełkotu albo się nie odzywasz, bo ja w odróżnieniu od Ciebie mam zaplecze testów a nie wyimaginowanych "inżynierów z amd"

• Popieram 1

to Ty sie zapędzasz, przekłamujesz, obrażasz

argumenty już podałem, przeczytaj jeszcze raz, to Ty zdaje się nie mozesz juz odpowiedzieć

też nie mam ochoty na te dyskusję, zresztą autor już wybrał

ale byłbyś w stanie założyć się do do końca 2014 roku pojawią się gry które biorą powyżej 2 i ponizej 3 GB vram (zeby nie było że miałeś rację z EVGA 4GB), pozwalając jednocześnie na płynną rozgrywkę na tej karcie? bo wówczas autor będzie stratny

argumenty już podałem, przeczytaj jeszcze raz, to Ty zdaje się nie mozesz juz odpowiedzieć

A jak odpowiem to oficjalnie uznasz że przegrałeś i do tej pory dyskutowałeś bez celu?

ale byłbyś w stanie założyć się do do końca 2014 roku pojawią się gry które biorą powyżej 2 i ponizej 3 GB vram (zeby nie było że miałeś rację z EVGA 4GB), pozwalając jednocześnie na płynną rozgrywkę na tej karcie? bo wówczas autor będzie stratny

Ten zakład z logicznego punktu widzenia jest bez sensu.

Czyli szukamy gry która wykorzysta 2-3Gb VRAM i będzie płynnie działać na danej karcie?

Max Payne 3.

AA x16 przeważa szalę 2Gb, a działa płynnie już przy x8.

Więc szukasz karty która zapewni Ci te x16 za cenę 1/3 większego TDP, temperatury która aktualnie stoi na granicy "normy" - a przypominam że to zestaw na przyszłość - oraz oczywiście gorszą kulturą pracy co rozumie się samo przez się.

A dodać do tego potencjał OC... która karta będzie się lepiej podkręcać - ta z niższą bazową temperaturą i wydajniejszym chłodzeniem czy przeciwnie?

Edytowane przez sid vicious

A jak odpowiem to oficjalnie uznasz że przegrałeś i do tej pory dyskutowałeś bez celu?

to zależy co napiszesz, ale na pewno nie dyskutowałem bez celu

Ten zakład z logicznego punktu widzenia jest bez sensu.

niby czemu? jeśli max payne aax16 bierze 2GB natomiast

AA mniejszym niż x16 działa na 670-tce przy ponad 80 fpsach

to ile bierze przy aax8 np? 1,5GB?

1,5GB i aż 80 klatek

więc można wywnioskować że gra biorąca 2,5 moze nawet 3GB też będzie chodzć płynnie

i autor będzie musiał obniżyć antyaliasing

w sumie ja nie widzę za bardzo różnicy między 16x a nawet 4x, ale jeśli ma nie widać róznicy to moglby miec komputer za 2, a nie 6k

można podjąć 2 optymalne działania - kupić komp za 2k do grania na srednich-wysokich bez aa w topowych grach

i kupić za 6k do wszystkiego na maxa, ale kupić komputer za 6 tysięcy zeby musieć obniżać ustawienia chociażby tylko w kilku grach choć można tego uniknąć to działanie nieoptymalne

1/4 większego TDP (w oparciu o większą liczbę)

1/4 większego TDP jest w oparciu o mnijesza liczbe

7970 pobiera o 1/3 więcej od 670

670 pobiera o 1/4 mniej od 7970

po oc 1/5

zestaw z 7970 po oc pobiera 50w wiecej

temperatury która aktualnie stoi na granicy "normy" - a przypominam że to zestaw na przyszłość

70 stopni na granicy normy?

i co z tego że na przyszłość? temperatura w przyszłości się nie zmieni, moze o 3-5 stopni gdy kurz dostanie sie tam gdzie nie da się go usunąć bez rozkręcania karty

nie wiem czy gorszą kulturą, podczas spoczynku roznice są pewnie minimalne, a podczas gry i tak ma słuchawki

A dodać do tego potencjał OC... która karta będzie się lepiej podkręcać - ta z niższą bazową temperaturą i wydajniejszym chłodzeniem czy przeciwnie?

z tego co wiem to temperatury nie są preszkodą w podkręcaniu kart tych serii, już wcześniej karta jest niestabilna i występują artefakty

poza tym nie ważne że gtx podkręci sie o wiecej mhz - po oc wydajniejszy jest 7970

to ile bierze przy aax8 np?

bodaj 1800/1900.

w sumie ja nie widzę za bardzo różnicy między 16x a nawet 4x, ale jeśli ma nie widać róznicy to moglby miec komputer za 2, a nie 6k

Nie widzisz różnicy a rezygnujesz z niskich temperatur i poboru prądu właśnie żeby tylko to osiągnąć.

Spróbuj pograć w Max'a 3 na komputerze za 2k ustawiając wszystko do oporu w fhd, a żeby było Ci łatwiej zupełnie wyłącz AA.

widzisz jakie głupoty pleciesz?

1/4 większego TDP jest w oparciu o mnijesza liczbe

Czyli w zależności od której karty zacznę liczyć TDP będzie rosnąć bądź maleć? :D

50/80W, w zależności od tego gdzie jak podają to duża różnica.

np?

w przyszłości się nie zmieni

są pewnie minimalne

z tego co wiem to

moglby

Tyle gdybania a nic pewnego.

Kontynuując, bredzisz, gdybasz.

szkoda że odbijaniem piłeczki a nie solidną argumentacją

kto tu odbija piłeczkę teraz? gdzie Twoja solidna argumentacja

Nie widzisz różnicy a rezygnujesz z niskich temperatur i poboru prądu właśnie żeby tylko to osiągnąć.

ja z niczego nie rezygnuję, nie widzę różnicy więc nie zmieniam swojego sprzętu, natomiast autor widocznie widzi

Spróbuj pograć w Max'a 3 na komputerze za 2k ustawiając wszystko do oporu w fhd, a żeby było Ci łatwiej zupełnie wyłącz AA.

faktycznie napisałem o tym z rozpędu, bo wczesniej napisałem o tym w kontekście grania na średnich - no więc za 4k

Czyli w zależności od której karty zacznę liczyć TDP będzie rosnąć bądź maleć?

chyba masz problem z ułamkami

spodnie A kosztują 75 zł

spodnie B 100 zł

B są droższe od A o 1/3

A są tańsze od B o 1/4

w dalszej części już typowo starasz się mnie wyśmiać

np - tak nie wiedziałem wiec przyjalem 1500 - jak widac zaniżyłem

w przyszłości się nie zmieni - a zmieni się - dawaj swoją solidną argumentację

są pewnie minimalne - to chłodzenie wygląda podobnie do asusowego, i tego WindForce 2X

ja wiem że pasta, że inne wentylatory, że ilość i rodzaj miedzianych rurek, ale 7970 po oc ma max 80 kilka stopni - referent, jak juz wspomnialem mog gtx 260 ma 100 i nic sie nie dzieje, mam obudowe pod biurkiem, opieram czasem nogą o jej bok - nie parzy, domu tez nie ogrzewa

z tego co wiem to - to typowy zwrot, nie oznacza ze nie jestem pewny tak się mówi po prostu

moglby - no jednak nie mogłby, trzeba te 4k dac

Tyle gdybania a nic pewnego.

jedno jest pewne - za rok autor nie pogra w kilka gierek na max chociaż mogłby i to za tą samą cenę

w innym temacie złozyłeś komuś zestaw z gtx 690 tez z 2GB - to będzie ubaw mieć 150 klatek i nie móc zagrac, zwłaszcza jak kupi te 3 monitory

Twoja solidna argumentacja

Na to trzeba sobie zasłużyć będąc oponentem w dyskusji na poziomie, ja zszedłem do Twojego - odbijam piłeczkę i nadal sobie nie radzisz. Argument do tego zdania?

w innym temacie złozyłeś komuś zestaw z gtx 690 tez z 2GB - to będzie ubaw mieć 150 klatek i nie móc zagrac, zwłaszcza jak kupi te 3 monitory

To przekreśla jakiekolwiek nadzieje na uważanie Cie za kompetentnego człowieka - GTX 690 ma 2Gb VRAM - ale podwójnie.

Teraz ja pozwolę sobie zrobić wykład z matematyki wyższej prezentując dodawanie.

2Gb VRAM + 2Gb VRAM = 4Gb VRAM

Więc skończ już proszę bo dopiero teraz zaczynam Cie wyśmiewać.

• Popieram 1

Na to trzeba sobie zasłużyć będąc oponentem w dyskusji na poziomie, ja zszedłem do Twojego - odbijam piłeczkę i nadal sobie nie radzisz. Argument do tego zdania?

ja sobie nie radzę? to ty dalej nie odpowiadasz a moje argumenty, omijasz to co dla Ciebie niewygodne i czepiasz się szczegółów

nie odpisałeś na nic istotnego i nie umiesz liczyć

To przekreśla jakiekolwiek nadzieje na uważanie Cie za kompetentnego człowieka - GTX 690 ma 2Gb VRAM - ale podwójnie.

właśnie tym piszę wyżej

pzecież dokładnie o to chodzi - nie ma 4 tylko 2x2

każdy rdzeń korzysta z 2 i liczy osobno, jak zabraknie to koniec, nie pożyczy z sąsiedniego

zrobiłeś to samo co ludzie którzy mnożą GHZ razy liczbę rdzeni procesora

zresztą po co ja to piszę przecież dobrze o tym wiesz

nie potrafisz przyznać się do błędu, będziesz wolał żeby człowiek wydał 4k na kartę której po roku zabraknie pamięci niż stwierdzić że się pomyliłeś

ps. jeszcze Cię uświadomię, że wiem że gtx 690 nie ma na rdzeniu 1830 tylko 2x915 jakbyś znowu chciał wyskoczyć z czymś odkrywczym

Nie odpowiadam bo nie warto.

Jak zacznę odpowiadać to zaraz wynajdziesz kolejne głupoty do przeciągania liny że jednak masz rację, po prostu szkoda mi czasu na wyciąganie wszystkich testów i statystyk z internetu żeby potem robić to znów i znów bo nie dasz sobie wytłumaczyć.

Może wreszcie do Ciebie dotrze że ilość VRAM nie jest najważniejszą cechą karty graficznej i nie warto się tym kierować przy kupnie takowej - szczególnie jeżeli mówimy o przejściu z 2gb na 3gb.

A już na pewno nie warto rezygnować z temperatur, możliwości oc i tdp za tak znikomy feature.

A na koniec, czy chcesz mi powiedzieć że 7970 będzie lepszym wyborem niż SLI 680 (bądź jedna 690) gdyż ma 3Gb VRAM a pozostałe zaledwie po 2Gb?

Edytowane przez sid vicious

Może wreszcie do Ciebie dotrze że ilość VRAM nie jest najważniejszą cechą karty graficznej i nie warto się tym kierować przy kupnie takowej - szczególnie jeżeli mówimy o przejściu z 2gb na 3gb.

A już na pewno nie warto rezygnować z temperatur, możliwości oc i tdp za tak znikomy feature.

nie jest najważniejsza - ale ważniejsza w tym wpadku od temperatur

kto z nas dwóch tu przeciąga linę, czwarty raz piszesz że temperatura 10stopni niższa, i oc lepsze, a ja ci na to ze 10stopni nie wpłynie na żywotność, a po oc 7970 jest lepsza

podkrecamy dlatego zeby podniesc wydajność, a nie żeby sie cieszyć z % wzrostu ilości Mhz

A na koniec, czy chcesz mi powiedzieć że 7970 będzie lepszym wyborem niż SLI 680 (bądź jedna 690) gdyż ma 3Gb VRAM a pozostałe zaledwie po 2Gb?

do 1 monitora nawet 30' nie kupiłbym 690

do 3 brałbym 690 ale tylko w wersji 4GB (2x4)

jesli miałbym wybierać miedzy crossfire 7970 a 690 2GB to poczekałbym na 7990, jeśli jednak niemógłbym to raczej mimo jużsporo wiekszego poboru prądu wybrałbym 2x7970

ale przede wszystkim nie dałbym takich pieniędzy za komuter

http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/powercolor_hd7970_overclocking_eyefinity_review/18

4 gry biorące >2GB

na dzień dzisiejszy, a taki komp byłby na 4 lata jak nic

szkoda mi czasu

gdyby było ci szkoda czasu to byś nie pisał kilku postów w zasadzie o niczym

mniej czasu zajęłoby ci napisanie 1 postu z dowodem i argumentacją, która zrobiłaby ze mnie papke

Edytowane przez noobis4

4 gry biorące >2GB

...w konfiguracji wielomonitorowej.

Pojedynczo tylko jedna gra przekracza 1500.

Drugą jest Max3 który przekracza próg 2Gb o jakieś 100Mb właśnie do uzyskania tego AAx16.

A napisanie 1 postu z dowodem trwa więcej niż wytknięcie błędów logicznych na bierząco.

Na forum wpadam chwilowo jak mam przerwy w ważniejszych rzeczach, wybacz że nie dedykuję się sprawie na tyle żeby podważać bełkot w stylu "u mnie karta ma 100 stopni więc 80 to okej".

Już do jednego się przyznałeś, przyznaj się teraz do drugiego niedopatrzenia i darujmy sobie robienie papki.

...w konfiguracji wielomonitorowej.

a o czym ja pisałem?

A napisanie 1 postu z dowodem trwa więcej niż wytknięcie błędów logicznych na bierząco.

nie wiesz czym jest błąd logiczny prawda?

ale sorry, bronisz tezy to ją udowodnij, samo pisanie nie na temat + obrażanie to spam, każdy może grać wielkiego speca (nie przedstawie ci dowodów bo nie, ale piszesz głupoty i sie nie znasz)

Pojedynczo tylko jedna gra przekracza 1500.

Drugą jest Max3 który przekracza próg 2Gb o jakieś 100Mb właśnie do uzyskania tego AAx16.

tu mamy ciekawy problem z logicznym myśleniem

gra która przekracza 2GB przekracza też 1,5

więc 2 gry przekraczają 1,5 nie 1

i znów jestesmy w punkcie wyjscia ze 1 gra przekracza 2GB teraz, a komputer jest na 2-3 lata

wybacz że nie dedykuję się sprawie na tyle żeby podważać bełkot w stylu "u mnie karta ma 100 stopni więc 80 to okej

80 jest jak najbardziej bezpieczną temperaturą dla tych układów - TAK CZY NIE - moze zrobimy ankiete albo sprawdzimy na stronie amd? pomijając fakt ze tyle nie osiągnie. twój 670 po max oc też będzie miał 70 a 70 stopni nazwałeś piecem więc pytam cię czy po oc "będziesz stawiać przy kompie pokojowe wentylatory żeby wychłodzić budę z tym super wydajnym grzejnikiem w środku"

w ciągu najbliższych 2 lat wyjdą gry pobierające >2GB (w full HD) - TAK CZY NIE

jeśli następna generacja kart będzie grzać się o wiele bardziej to czy będziesz polecać takiego gtx770 który będzie miał 85 stopni i nawet sie nie zająkniesz o wysokich temperaturach - TAK CZY NIE

"Stary Crysisek 2" to jedna wielka graficzno-fizyczna porażka Crytek (porównaj sobie chociażby destrukcję otoczenia z Prototype i Prototype 2) więc to akurat żaden argument...

to prawda ale to nie ma znaczenia, w przyszłości też mogą wyjsc takie "graficzno-fizyczne porażki", które jednak będą miały świetną grywalność i autor będzie chciał zagrać, lecz zabraknie mu pamięci

Edytowane przez noobis4

gra która przekracza 2GB przekracza też 1,5

Pojedynczo tylko jedna gra [z twojej listy] przekracza 1500.

Drugą jest Max3 który przekracza próg 2Gb

I nie rozumiem po co wytykasz konfiguracje wielomonitorowe kiedy mówimy o OP, który ma jeden monitor i to jemu polecamy ów karty. [błąd logiczny nr1]

Nie wywnioskowałeś z tego że siłą rzeczy przekracza i 1,5Gb - więc mamy dwie powyżej 1,5 i jedną powyżej 2?

Mowa tutaj o tych które przekraczają 2gb nie 1,5 - już nie wiesz o co walczysz i walczysz dla zasady czy o co chodzi?

80 jest jak najbardziej bezpieczną temperaturą dla tych układów - TAK CZY NIE

Czyli według ciebie temperatura jest albo dobra albo nie? 121 stopni to niebezpieczna temperatura a 120 już nie? Odsyłam do pierwszego lepszego gimnazjum na lekcje fizyki skoro wyskakujesz z takimi metodami pomiarów. (liczby podane przykładowo) [błąd logiczny nr2]

w ciągu najbliższych 2 lat wyjdą gry pobierające >2GB (w full HD) - TAK CZY NIE

Wyjdą i takie które pobierają więcej niż 3Gb.

Dlatego wybierając komputer na kilka lat szukamy sprzętu który jest stabilny, solidny i dobrze chłodzony - bo niskie temperatury przedłużają żywotność podzespołów.

jeśli (...) będzie

wracamy do wróżenia?

(nie przedstawie ci dowodów bo nie, ale piszesz głupoty i sie nie znasz)

To ty zaproponowałeś kontrargument do mojego 670 więc to ty jesteś zmuszony udowodnić swoją rację albo twoja propozycja z automatu staje się niekompetentna. [błąd logiczny nr3]

Jak mówiłem wcześniej, jak chcesz komuś proponować przyszłościową kartę z podobnej półki cenowej to byłaby to 670/680 4Gb ram evga.

Błędy logiczne

1. W sytuacji gdzie polecana jest karta pod jeden monitor, wysyłasz testy wskazujące że masz rację - przy wielu monitorach - ale bez zmian przy jednym. To jest błędny tok myślenia

2. Proponując określanie temperatury jako właściwiej za pomocą TAK lub NIE oczekujesz że będziemy zadawać to pytanie co 1 stopień? Wsadź rękę do wody o temp 40 stopni - przyjemne to nie jest, ale krzywdy ci nie zrobi, ale już 100 stopni spowoduje oparzenia. Co ze wszystkim pomiędzy? Trzymanie ręki w 60 stopniowej wodzie jest okej? Kolejny błędny tok myślenia jakoby odpowiednie temperatury można było określać kodem binarnym.

3. Wysnuwając alternatywę trzeba ją czymś poprzeć, nie przysługuje Ci przywilej "wyskoczyłeś z czymś głupim, nie umiesz tego poprzeć więc zakładam że nie masz racji" - to przysługuje mi. Do tej pory nie wykazałeś gdzie jest ta ogromna różnica pomiędzy 670/7970, która będzie warta zrezygnowania z niskich temperatur i niskiego poboru prądu (więc i potencjału do OC jaki by nie był), więc rozumujesz błędnie.

Pojedynczo tylko jedna gra [z twojej listy] przekracza 1500.

Drugą jest Max3 który przekracza próg 2Gb

dalej nie rozumiesz. max3 przekracza oba progi, nie da się inaczej

Wyobraź sobie że jedziesz autem 85km/h przy ograniczeniu do 50 i zatrzymuje Cię policja.

Co im powiesz - panie władzo ja jechałem powyżej 80 a nie powyżej 50?

Dlatego wybierając komputer na kilka lat szukamy sprzętu który jest stabilny, solidny i dobrze chłodzony - bo niskie temperatury przedłużają żywotność podzespołów.

Nie ma takiej możliwości żeby temperatura 80°C spowodowała takie skrócenie żywotności, żeby nie doczekał czasów w których wogóle już nie mógłby nawet uruchomić żadnej nowej gry.

I czy z 7970 nie będzie stabilny ani solidny?

Wyjdą i takie które pobierają więcej niż 3Gb.

Jak już zauważyłeś jest 1 gra która pobiera >2GB i 1>1500MB, za rok już może być ich kilka (nie jest to wróżenie, można to oszacować biorąc pod uwagę ilość pamięci jaką pobierały gry w tym i w zeszłych latach jak i również wywioskować na chłopski rozum)

Pod koniec 2014 będzie ich już całkiem sporo w tym i zapewne 1-2 moze kilka takich które biorą >3GB, ale takich "nowych crysisów" już i tak ta karta nie uciągnie na full

wracamy do wróżenia?

nie musimy te czasy już były a i teraz polecasz gtx690 - 80°C + OC to będzie... łoooo panieeeee.. ze 90°

gtx690 to dobry wybór (w zasadzie jedyny), ale czyż ta karta nie ma wystarczyć na dłużej niż gtx670 i czy twoim zdaniem takie temperatury nie skrócą znacznie żywotności?

poza tym piszesz, że twój gtx670 ma 58°C, podczas gdy w testach ma 8-10 więcej. Masz zapewne świetnie wentylowaną obudowę, ale u przeciętnego użytkownika po oc osiągnie ona właśne piecowe wg. Ciebie 70kilka stopni - kilka mniej od 7970

Jak mówiłem wcześniej, jak chcesz komuś proponować przyszłościową kartę z podobnej półki cenowej to byłaby to 670/680 4Gb ram evga.

Tak. Ale NIE ZA 350zł WIĘCEJ!!! Mamy 1600 zł!!! Nawet jeśli nie byłby to referent... to i tak by się zbytnio nie opłacał.

Ta Twoja EVGA jest głośniejsza i ma jeszcze większą temperaturę.

Reasumując - co kupić wg Ciebie:

gtx 670 gigabyte - chłodny, mniej prądu, 1600zł - KUPOWAĆ

7970 PowerColor V2 - cieplejszy o max 10°C, 1GB więcej pamięci, która się napewno przyda, 1625zł - NEIN!!!

gtx 670 EVGA 4GB - co najmniej tak samo ciepły, głośniejszy, jeszcze 1GB, który już się nie przyda, 1950zł - KUPOWAĆ

http://imageshack.us/photo/my-images/254/28124186.jpg/

Błędy logiczne

1. W sytuacji gdzie polecana jest karta pod jeden monitor, wysyłasz testy wskazujące że masz rację - przy wielu monitorach - ale bez zmian przy jednym. To jest błędny tok myślenia

2. Proponując określanie temperatury jako właściwiej za pomocą TAK lub NIE oczekujesz że będziemy zadawać to pytanie co 1 stopień? Wsadź rękę do wody o temp 40 stopni - przyjemne to nie jest, ale krzywdy ci nie zrobi, ale już 100 stopni spowoduje oparzenia. Co ze wszystkim pomiędzy? Trzymanie ręki w 60 stopniowej wodzie jest okej? Kolejny błędny tok myślenia jakoby odpowiednie temperatury można było określać kodem binarnym.

3. Wysnuwając alternatywę trzeba ją czymś poprzeć, nie przysługuje Ci przywilej "wyskoczyłeś z czymś głupim, nie umiesz tego poprzeć więc zakładam że nie masz racji" - to przysługuje mi. Do tej pory nie wykazałeś gdzie jest ta ogromna różnica pomiędzy 670/7970, która będzie warta zrezygnowania z niskich temperatur i niskiego poboru prądu (więc i potencjału do OC jaki by nie był), więc rozumujesz błędnie.

1. To dotyczyło sytuacji w której pisałem kiedy brałbym którą kartę - gdzie tu błąd - to ty mnie zapytałeś zbaczając z tematu

2. Rozumiem już skąd u Ciebie przeświadczenei że 70°C to piecyk - jeśli dla Ciebie 40 już nie jest "przyjemne" - 40 stopniowa woda jest lekko ciepła. Pewnie że nie ma sztywnej granicy, nie imputuj mi czegoś czego nie powiedziałem, stwierdziłem jedynie że 70-80 jest ok. 90 to już dość sporo, przy ponad 100 wyłącza się karta chroniąc się przed uszkodzeniem. Nie podam dokładnie temperatury, do której można mieć pewnośc że karta wytrzyma np. dokladnie 5 lat, ale nie jest to 80 stopni.

3. Taki przywilej nie przysługuje nikomu, Ty się zachowujesz jakby 670 była tutaj jedynym bogiem, a jakiś heretyk podważa kanon wiary. Poparłem swoją alternatywę i odpowiedziałem na twoje kontrargumenty.

gdzie jest ta ogromna różnica pomiędzy 670/7970

I znów mi wmawiasz, że powinienem coś wykazać... nie pisałem nigdzie o OGROMNEJ różnicy, a korzyści z 3GB vramu nie zaprzeczyłeś

więc i potencjału do OC

i znów to samo... po oc jest lepsza od 7970? nie jest, więc jakie ma znaczenie że się bardziej podkręci? Edytowane przez noobis4

dalej nie rozumiesz. max3 przekracza oba progi, nie da się inaczej Wyobraź sobie że jedziesz autem 85km/h przy ograniczeniu do 50 i zatrzymuje Cię policja. Co im powiesz - panie władzo ja jechałem powyżej 80 a nie powyżej 50?

A co ja do Ciebie tłumacze ciemniaku...

Ty wyskoczyłeś z tym odkryciem, że przekraczając 2Gb przekracza i 1,5 jak dla mnie to oczywiste.

Mózg roz*****y, dalej nawet nie czytam bo nie ma z kim i o czym.

Ty wyskoczyłeś z tym odkryciem, że przekraczając 2Gb przekracza i 1,5 jak dla mnie to oczywiste.

w takim razie naucz się poprawnie przelewać mysli na papier bo to nie brzmiało jakby było to dla Ciebie oczwiste, w sumie powinno być ale po tym jak wykazałeś się brakiem znajomości ułamków nie zdziwiło mnie że nie jest

Akurat porównując stockowego 670 i stockowego 7970, zależnie od rozdzielczości i gry, raz lepiej wypada 670, raz 7970. Według mnie lepszym wyborem jest 670.

No coty chłopie porównaj dane na papierze 7970 ma więcej wszystkiego na tyle by spokojnie nie rozważać która z nich jest mocniejsza ,mocniejsza nie szybsza to znaczy to że w środowisku o mocniej złorzone detale karciocha zostawi w tyle te turbobosty zegarowe nawet 680 i daje sobie za to łeb zciąć jesli nie bo nawet widać to po szynie i pamięci że radek w temacie ma więcej do powiedzenia.Jedynie co sytuacje ratuje wersja 4 gb 670 i 680 jednak cena jest lekko przesadzona i poprostu karta jestnie opłacalna.Mowa tu o graczach bo do obróbki to dawno pewnie postawili na radka nawet patrząc na moc obliczeniową teraflopy widać co i jak.TYLKO RADEK. :D

Dodam coś od siebie.

noobis4 widzisz tam grę Metro 2033? Jeśli tak to bardzo się cieszę. Pobiera ona prawie 3GB VRAMU. Coraz nowsze gry pobierają coraz więcej. Wyobraź sobie teraz ,że zaraz twoich 3GB VRAMU nie starczy na nowe gry i Pan który szuka dobrych komponentów do komputera będzie wnerwiony bo mógł dołożyć 100-200zł i mieć 4GB VRAMU który na 100% mu starczy przez najbliższy rok. Bo jeśli wiecie lub nie dzisiejsze konsole są już do bani, i pracują nad nowymi który na pewno przyśpieszą rozwój (Jak dla mnie to 2013/2014 rok możliwa zapowiedź nowej konsoli od Microsoftu lub Sony albo i nawet sprzedaż w tym samym roku). Skoro uważasz ,że nie trzeba zmieniać karty graficznej co 2 lata to czemu wciskasz mu coś gorszego?

A i nVidia wypada lepiej niż Radeony w grach.

Edytowane przez Onvil
  • Popieram 1

Nie lubie tego kiczu w postaci gforcow i intela jakim nas karmią tymi zegarkami brakiem rzetelności i rzeczywistej mocy przerobowej sprzetu z tego względu że gdy taki nvidia w benchu najedzie na puste połacie ,niebo ostro punktuje natomiast gdy trafia na złorzność terenu dostaje cięgi od Amd i to jest fakt taki że inwestują w coolery by zassać te 4,5klatek ktore w akcji sprowadzą się do 2 rzeczywistych ale niech żyją fanboye i ich zgnily zielony sprzet . ;)

@2x up

zgadza się dlatego sam napisałem że do 3 monitorów brałbym 690 2x4GB więc co mi próbujesz udowodnić?

jeśli nie starczy 3GB to tymbardziej 2

nie 100-200 tylko 350 i do jednego monitora full HD już się to nie opłaca

za rok będą może 3-5 gier które wyr\korzystają >2GB na FHD

za 2 lata moze 2-3 korzystające z ponad 3, ale nie uruchomi ich na max wiec i tak nie skorzysta z czwartego gigabajta

nie wciskam mu gorszego. Ta sama cena 7970vs670 i 7970 jest gorszy?

A i nVidia wypada lepiej niż Radeony w grach.

ogólnie jako firma na przestrzeni dziejów to tak, ale ten z tych konretnych modeli lepszy jest 7970

i jeszcze jedno mi się przypomniało. nvidia czasem kantuje na teksturach

Edytowane przez noobis4