xkwzts 1 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Witajcie Jakiś czas temu mój wujek (55-letni architekt z zamiłowaniem do gier) pytał mnie, co bym mu poradził wsadzić do nowego komputera stacjonarnego (kombajn za ok 7000zł) - mój laptop T61p przy jego końcowej konfiguracji wygląda jak troszkę bardziej rozbudowany kalkulator Dziś przymierzam się do złożenia takiego zestawu, że mu szczęka opadnie Więc co myślicie o takiej konfiguracji: Obudowa: Chieftec Libra LF-01B-OP Zasilacz: Corsair AX750 750W Pł. Główna: Asus Maximus V GENE Procesor: Intel Core i7-3770K 3,5GHz K. Graficzna: Asus GeForce GTX 680 DirectCU II Pamięć: Patriot Quad Xtreme Division 4 4x4GB Dysk SSD: Samsung SSD 830 128GB Dysk HDD: 2x WD EURX 1TB (w Raidzie) Napęd BR: Pioneer BDR-206DBK Tylko nad graficzną jeszcze się zastanawiam w 2 kwestiach: 1. czy rzeczywiście opłaca się trzymać jednej firmy (płyta Asusa, więc grafika też) 2. nie znalazłem jednoznacznego porównania, czy przy podobnej cenie lepiej będzie chodzić GTX 680 , czy może np. 2x GTX 560 Ti w układzie SLI będzie bardzie j opłacalne Swoją drogą ciekawy jestem, czy w SLI współpracowałyby ze sobą GTX 560 Ti i GTX 660 Ti Do tego jakieś 2 monitory 23", jak np LG Flatron D2342P-PN Cinema 3D Logitech illuminated i Razer Mamba (bezprzewodowe mi się mażą). :D Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez xkwzts Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 3770k nieopłacalny. Brak dodatkowego chłodzenia? Karta graficzna przepłacona, albo 670 albo dwie zwdodowane 680-tki. A z tego co mi wiadomo, można pchać w SLI jedynie identyczne karty. 560/560, 660/660. Trzymanie się jednej firmy nie jest wymagane, a czasem nawet niewskazane. Ogólnie przy tak ogromnym budżecie to nawet bym się nie zastanawiał i pakował chłodzenie cieczą. Mamba to też trochę pic na wodę, 500zł za deathaddera bez kabla... Monitor, zależy od upodobań, ale ja wolę jakość ponad ilość. Temat rzeka, a zestaw niestety du*y nie urywa. Cytuj Link to post Share on other sites
Kuba Mily JDM 56 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Za 10000zł to tu widzę 2x GTX680. Nie połączysz 560 i 660 w SLI. Przy takiej zasobności portfela to tu powinna być EVGA i chłodzenie cieczą. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
borax 2 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) w kompie za 10k gtxa 680 ? gtx 690 będzie najodpowiedniejszy MOBO: Asus SABERTOOTH Z77 CPU: Intel Core i7 2600K LGA1155 COOLER CPU: Phanteks PH-TC14PE GPU: Gigabyte GeForce GTX 690 4GB DDR5 RAM: Corsair DDR3 16GB(4x4GB) 1600MHz Vengeance Low Profile CL9 CASE: Fractal Design ARC Midi Tower PSU: SeaSonic X-760 760W SSD: Samsung 830 128 GB SATA3 HDD: Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)[/b] ps, nie wliczyłem monitorów ale kasy powinno starczyć Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez borax Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) fakt - o chłozeniu zapomniałem.. i7 chciałem chłodzić polecanym przez benchmarka NOCTUA NH-D14 w sumie wciąż się zastanawiam, czy zamiast 2 23" wziąć 1 monitor 23" i 1 monitor 19" co do chłodzenia wodnego to temat wciąż jeszcze zgłębiam i przyjdzie na to czas w przyszłym roku Skoro zestaw jest słaby Twoim zdaniem, to powiedz mi proszę, co Ty byś zamienił na moim miejscu z takim funduszem? edit: k. Graficzna za 4000zł - to już przesada chyba 2000zł za to już sporo. Zawsze można też zkładać desktopa za 15k tak sobie myślę, że ewentualnie 600zł więcej i mam 2x GTX 660 Ti w SLI - ale brakuje mi testów (przynajmniej znaleźć takowych nie znalazłem) - jak się zachowują / wypadają np. 2x 550Ti na tle jednej droższej karty w tym samym łącznym przedziale cenowym.. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez xkwzts Cytuj Link to post Share on other sites
HansX 4 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 hmm mozesz se np hd 7970 w CF se załatwic tez fajne karty szczegolnie od sapphire a i bierz 1 monitor bo 2 dobre jest na programy a jeden na gre dlaczego bo mialem 2 i w grze celownik byl posrodku i zaslanial obudowe ale jezeli pracujesz w programach czemu nie mozna by zainwestowac w WC jezeli kupisz i5 2500K ktory tez jest bardzo dobrym procesorem Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Logitech Illuminated, Razer Goliatus, Razer Deahtadder ~600zł Monitor jeden a duży i porządny. Zostaje około 8000zł na jednostkę centralną. Jak chcesz się kurczowo trzymać chłodzenia powietrzem to już lepiej jedną kartę zamiast SLI. http://www.morele.net/inventory/info/b7upOf/ Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) ... bierz 1 monitor bo 2 dobre jest na programy a jeden na gre dlaczego bo mialem 2 i w grze celownik byl posrodku i zaslanial obudowe ale jezeli pracujesz w programach czemu nie ... 2 monitory potrzebuję, bo czasem przynoszę też pracę do domu a poza tym nie samym graniem człowiek żyje (choć niemniej jednak chce w przyszłości móc uruchomić np. Crysis 3 przy podziałce 1920x1080 i cieszyć się z wrażeń ) edit: Tak sobie jeszcze wymyśliłem: a gdyby tak rzeczywiście zainwestować w 1 monitor, ale taki: 27" Asus VG 278H + nVidia 3D Vision 2 (ok. 2500zł) ( Chłodzenie wodne liczę conajmniej 3000zł więc narazie odpada ) Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez xkwzts Cytuj Link to post Share on other sites
Kuba Mily JDM 56 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 2x GTX680 jest wydajniejszy od GTX690 Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 2x GTX680 jest wydajniejszy od GTX690 jest gdzieś jakiś polski i konkretny test takiego porównania? ja znalazłem coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=Q9SsqQv8JrI Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 2x GTX680 jest wydajniejszy od GTX690 Ale 690 to nadal tylko jedna karta. SLI wymaga innego chłodzenia, innego poboru prądu i wyższej ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Ale 690 to nadal tylko jedna karta. SLI wymaga innego chłodzenia, innego poboru prądu i wyższej ceny. a tak z ciekawości - jak byś konkretnie schłodził takie 2 karty? Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 komp za 7800 Do pracy(CAD) i gier(nie czytałem tematu) http://img266.imageshack.us/img266/3120/komp7807.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) a tak z ciekawości - jak byś konkretnie schłodził takie 2 karty? Wodą. Niekoniecznie za 3000zł. Pół z tego dało by radę. Jakby nie patrzeć, ja za moje chłodzenie powietrzne dałem 600zł a czeka mnie jeszcze 400zł na wydanie. SLI chłodzone powietrzem nie musi być złe, szczególnie w tej obudowie (Arc Midi) gdzie można napchać wentylatorów ile tylko dusza zapragnie. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
karer 10 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 za 10k Ja bym sobie zainwestowal w stanowisko. 3 monitory zeby wrazenia z gier byly lepsze bo wiadomo ze ilosc >> jakosc w przypadku monitorow do grania. Jeden moglby byc troche wiekszy wiec 23'' + 2x19" bardzo dobrze by sie sprawdzilo. Procek, karta itd itp wedle uznania bo przy dobrym stanowisku najwiecej robi nam wielka rozdzielczosc i ilosc ekranow. Budzet spory ale tylko jesli bierzemy pod uwage skrzynke i monitor. Na dobre stanowisko to wciaz niewiele i osobiscie wolalbym czuc komfort i wygode niz zylowac na maksa grafike w grach. Cytuj Link to post Share on other sites
BluMan 129 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Budzet LOL Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 miałem na myśli jakie konkretne konkretne chłodzenie wodne byś użył z moich obliczeń wynika tak (jak już chłodzić to z rozmachem): jeśli chłodzić, to wszystko, więc mocna i dobra pompa jest potrzebna - Swiftech MCP655 kosztuje ok. 460zł jakaś dobra chłodnica np. Blackwater Ultimate 123 rev. 3.0 - koszt ok. 230zł top do pompki EK Water Blocks - ok. 70zł rezerwuar EK Water Blocks O-Tank 170 - ok. 120zł złączki skręcane EK Water Blocks - ok. 12zł / sztuka wąż Tygon - ok 25zł / metr płyn Feser One 1L UV Red - ok 50zł no i najważniejsze, czyli bloki procesor - Watercool HeatKiller Rev. 3 - 150zł blok full cover dla k. graf - conajmniej 500zł (a dla układu SLI w przypadku np. 2 kart GTX 660 Ti jeszcze więcej) płyta główna, którą mi wyszukałeś bardzo mi się spodobała, ale nie wiem, czy można w niej zamontować chłodzenie wodne na mostek północny, południowy i sekcje zasilania - jeśli tak, no to mamy dodatkowy koszt.. suma sumarum mamy łącznie conajmniej te 1800zł , a w zależności, jak będzie z blokami, chcąc chłodzić wszystko, wydajemy te 2500zł lekką ręką. no chyba, że się mylę Cytuj Link to post Share on other sites
Prostownik 77 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Tylko pamietaj ze zdjecie fabrycznego chlodzenia = utrata gwarancji Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 zdjecie fabrycznego chlodzenia = utrata gwarancji Not true. Co do samego tematu, olej wode zloz lepszego peceta, kosztem chlodzenia wodnego. Wyjdzie to tylko na plus. Jak zbierzesz dodatkowa gotowke na wode, to wtedy sie przesiadz. Takie moje zdanie, w miedzy czasie mozesz polowac na okazje na allegro Cytuj Link to post Share on other sites
Prostownik 77 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ostatnio sprzedawca na gieldzie byl odmiennego zdania, ze miedzy karta a chlodzeniem sa plomby gwarancyjne ktore uszkadzasz po zdjeciu chlodzenia od producenta Ale zasadniczo polecam rozwiazanie kolegi wyzej lepsze czesci kosztem chlodzenia wodnego np. podstawka 2011 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Nie ma plomb pomiedzy chlodzeniem a karta Pracowalem hobbystycznie w serwisie i nigdy sie z czyms takim nie spotkalem, jedyna plomba jaka mozesz napotkac to plomba na jednej ze srub z tylu karty od chlodzenia. Wtedy jej uszkodzenie wiaze sie z anulowaniem gwarancji producenta, w kazdym innym przypadku co nie jest zabronione jest dozwolone Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Tak też właśnie od początku planowałem zrobić - najpierw komputer, chłodzenie wodne z czasem. Niemniej jednak myślę, że warto temat przynajmniej przeanalizować i przeliczyć koszty.. cały czas męczy mnie jeszcze kwestia karty graficznej. szczerze mówiąc strasznie napaliłem się na zabawę z układem SLI jakby nie było karta za 2000zł spokojnie poradzi sobie z najnowszymi tytułami w pełnej rozdzielczości FullHD A w momencie, jakbym zainwestował w 2 karty GTX 660 Ti (poczekać na podkręconą wersję TOP od Asusa), to za 2800zł mam układ mega wydajny. Bo do czego może być w ogóle przydatna ta większa moc od np. GTX 690 ? Nie oszukujmy się - nik nie będzie na tym grać z rozdzielczością 2000.. Nawet podczas oglądania filmu na początku widzimy tą różnicę między 720p a 1080p, nie mówiąc już o jakiejś 640, ale z czasem, jak film wciąga, to człowiek skupia się na fabule (przynajmniej ja tak robię) i nie przeszkadza mi wtedy, że jakość jest słabsza - to co trzeba, wszystko widzę. 3 monitory tak na dobrą sprawę będą dobrze wglądać, ale tylko na początku, do grania spokojnie wystarczy 1 duży monitor (2 dodatkowe nie będą na dłuższą metę wykorzystywane, bo człowiek nie rozgląda się tak często dookoła, bo wystarczy tylko ruszyć szybką myszką). Do pracy faktycznie przyda się dodatkowy pulpit na boku, ale bez przesady, żeby całe biurko było nimi udekorowane. Myślę, że wystarczy jeden 23" monitor i na dodatek mały 19" na jakieś dodatkowe pierdoły - tyle W tytule napisałem, że komp do 10000zł, co nie znaczy, że te pieniądze muszą być wydane - owszem, kwota jest przygotowana i będzie na to przeznaczona, pod warunkiem, że ta np. karta graficzna będzie wykorzystana dajmy na to do zagrania, przy full opcjach w Crysis 3. Mówi się, że Play Station, czy 360 są lepsze od desktopa, bo każda gra się tam uruchomi bez kombinowania przy maksymalnych ustawieniach. Chcę mieć desktopa, który będzie dorównywać jakością aż do ostatniej gry, jaka wyjdzie na np. PS3. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 A w momencie, jakbym zainwestował w 2 karty GTX 660 Ti (poczekać na podkręconą wersję TOP od Asusa), to za 2800zł mam układ mega wydajny.gó**o masz, bo to karta kastrat i ten układ zestarzeje się równie szybko jak jedna 670/680tka. Jak Cie stać i chcesz mieć super wydajny układ to stwórz SLI na 670/680-tkach z 4Gb VRAM bądź weź 690 również z 2x 4Gb VRAM. Szczególnie jak chcesz się bawić w wiele monitorów naraz. Jedna 4Gb VRAM 670/680 też wystarczy na dłuższy czas. Te referenty od EVGA można wtedy fajnie zwodować i cud maszyna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts