Gaudeamus 1 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Zacząłem rozważać zakup laptopa, który ma zastąpić moją stacjonarkę. Najważniejsze zatem żeby miał zapas mocy. Pracuję na Photoshopie, InDesignie, Ilustratorze, Wordzie i z rzadka w coś pogram. Przeglądnąłem ranking laptopów na Benchmarku i zwróciłem uwagę na wyniki benchmarków. Sam też takie zrobiłem aby mieć jakiś punkt odniesienia. No i to co z nich wyszło tooo... zobaczcie niżej Czy to w ogóle możliwe???? Test robiony dwa razy Za pierwszym razem wyszło 490. I wynik 3DMark 6 - 11194 przy pełnej rozdzielczości 1280x1024 Jak sobie zerknę na laptopy z zestawienia to różnica wydaje się kolosalna, szczególnie w PCMarku Np. http://laptopy.bench...dv7-6020sw.html PCMark 6905 - różnica 14-krotna na korzyść laptopa 3DMark 06 - 6241 http://laptopy.bench...3sv-sx198x.html PCMark 6153 - różnica 12-krotna korzyść laptopa 3DMark 06 - 9400 - wynik nie tak odległy od mojego blaszaka. Takich przykładów laptopów jest więcej. Czy ja czegoś nie kumam? Może robię coś nie tak. Albo sam nie wiedziałem, że mam przedpotopową maszynę i już najwyższa pora na zmianę. Co ja mam o tym sądzić? Zdołował mnie ten wynik Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 To możliwe, bo pewnie PCMark stosuje jakiś test, sprawdzający możliwość akceleracji obliczeń przez GPU. A w tym starsze karty są bezużyteczne, chocby ze względu na brak sterowników. Ciekawe, ile mają laptopy za akcelerację GPU, bo u ciebie jest N/A. program wykorzystujący kartę graficzną do obliczeń może być nawet 20 razy szybszy, niż wykorzystujący sam procesor! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Ok. Dzięki za odpowiedź. Ma to sens. Jak to jednak może się przekładać na pracę z programami jakie wymieniłem. Czy rzeczywiście można liczyć na poprawę wydajności, no może nie kilkunastokrotną - w to nie wierzę, ale jakąś odczuwalną? Bo nadal nie wiem czy jest sens inwestować w laptopa jeśli wydajność będzie odczuwalnie niższa - pomimo rewelacyjnych wyników z benchmarków. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts