Skocz do zawartości

Procesor do stacji roboczej

Recommended Posts

Witam,

Składam stację roboczą, która będzie służyła wyłącznie do pracy (dużo obliczeń). Nie mogę się zdecydować na procesor. W grę wchodzą Core I7 860 i I7 920. Dzisiaj w sklepie sprzedawca powiedział że 860 to do niczego i najlepszy to będzie Xeon W3520 podkręcony do 4GHz (moim zdaniem stacja robocza i podkręcanie to dwa przeciwne światy). Ponieważ pojawił się taki dylemat zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze.

Do wybranego proca będzie jakaś niedroga płyta (budżet jest ograniczony) i 4 lub 8 GB ramu.

Pozdrawiam!

jeśli ważny jest też rachunek za prąd to i7 860, jeśli nie to i7 920 (większa przepustowość pamięci)

Z odpowiednim chłodzeniem uzyskanie stabilnej jak skała wartości 4GHz to żaden problem i to na praktycznie każdej płycie. Taki i7 @4GHz to bardzo wydajna maszyna.

Acha i przy 920 będziesz miał 6GB ramu :(

Mógłbyś podać budżet?

Bo wszystko zależy od kwoty jaką możesz wyłożyć na sprzęt. Co do pamięci to oczywiście polecam kupno 8 GB, gdyż przy pracy jak się domyślam w bardziej zaawansowanych aplikacjach 4 GB może okazać się nie wystarczające, jednak jeżeli zdecydujesz się na 920 to albo 6 GB albo 9 (3x2 GB i 3x1 GB).

Pozdro, Y0ddh4

edit: @up, albo 9 GB :(

Do mnie jakoś przemawia fakt że 860 jest o rok nowszy i odrobinę szybciej taktowany od 920, czy to nie ma znaczenia przy wydajności?

Budżet na całość bez grafiki jest około 2000 - 2200 netto. W tej chwili mam Q6600 + 4GB ramu i działa bardzo przyzwoicie (potrzebuje drugi komputer - więc modyfikacja odpada).

Skoro 2000 - 2200zł netto to całkiem sporo jak na samą jednostkę. i7 920 to wydatek 884zł netto w komputroniku, za Asusa P6T SE zapłacisz 589zł netto, pamięci DDR3 OCZ 3x2 GB 1333 MHz to jest 548zł netto. Razem ~2000zł. Myślę, że taki zestaw jest wart ceny - i7 920 możesz podkręcić do 3.5 GHz (z 2.66 GHz), natomiast 6 gigabajtów pamięci RAM powinno na jakiś czas zaspokoić Twoje potrzeby. Takie jest moje zdanie. W razie potrzeby możesz dokupić kolejny zestaw 3x1 GB, bądź 3x2 GB.

Pozdrawiam, Y0ddh4

Bądźmy szczerzy triple channel to pic na wodę (zresztą tak samo jak dual).

860 będzie wydajniejszy jeżeli mówimy o prockach bez OC ze względu na wyższe taktowanie i lepiej wykorzystaną funkcję Turbo.

i7 860 + Gigabyte P55 UD3 + 8GB DDR3 1333MHz CL6-7 i starczy.

@kubbak, grzechem jest nie kręcić i5/i7 :(

Głównie chodzi mi o to, że za dwa, czy trzy lata, kiedy @gozwei, znowu będzie potrzebował mocniejszego sprzętu, to łatwiej będzie kupić wydajny procesor na 1366, niż na 1156. Prawdą jest, że i7 są procesorami przeznaczonymi do najwyższych zastosowań? A i5 to zastosowań 'domowych i gamingowych' :)

Faktem jest także mniejszy pobór prądu 860.

@kubbak, grzechem jest nie kręcić i5/i7 :(

Z tym, że przy workstacjach liczy się najwyższa stabilność i OC tu nie ma racji bytu. Czekamy na wyjaśnienia od autora jakiego typu ma być to wokrstacja.

Głównie chodzi mi o to, że za dwa, czy trzy lata, kiedy @gozwei, znowu będzie potrzebował mocniejszego sprzętu, to łatwiej będzie kupić wydajny procesor na 1366, niż na 1156.

A Ty co jasnowidz, że już wiesz co będzie za 3 lata?

Prawdą jest, że i7 są procesorami przeznaczonymi do najwyższych zastosowań? A i5 to zastosowań 'domowych i gamingowych' :)

W 100% się zgadzam ale 860 to też i7.

Faktem jest także mniejszy pobór prądu 860.

Nie tylko procesora ale także płyty głównej i pamięci.

Przy kilku komputerach już planowałem, że za rok dwa kupię sobie nowy procesor. Nigdy nie wyszło. Za rok, dwa procesory będą inne (8, 16, 32 rdzenie?) i będą wymagały innych płyt i pamięci (DDR4, Quad Channel ?).

Zależy mi na wydajnej stacji roboczej, którą będzie obsługiwał Windows Server 2008 R2 64bit. Komputer będzie służył do obróbki dużych ilości danych, będą na nim prowadzone różne obliczenia i uruchamiane wirtualne maszyny.

Witam posiadam własnie proca i7860 i tez zastanawiałem się nad i7920 i gdybym kupował jeszcze raz to kubiłbym własnie i7860 mniejsze zużycie prądu zintegrowanie kontrolera pamięci w procesorze i kontroler PCI-Express dla kart graficznych odczyt zapis i memory copy mam ponad 20tyś więc pamięc jest bardzo wydajna, a tutaj masz fajny test tych procków http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400 Pozdrawiam