Skocz do zawartości

Moja i Twoja ortografia...

Recommended Posts

Gość     (27 marzec 2013 - 14:28) Żeby cię prąd nie czepnoł jak przy właćzonym tak się nasłu****esz mnie raz tak mój PC uścisnoł serdecznie :)

Gość     (27 marzec 2013 - 14:31) Moj stary przy właczaniu zaczynał charczeć jak odkurzacz, albo kot wyplówający kłaczka, ale z pikaniem się nie spotkałem

Gość     (27 marzec 2013 - 14:32) Sony z ortografi to u mnie w porządku raczej choć dawno się nie powtarzało bo się na medycyne będe niedługo szykował :D

Gość     (27 marzec 2013 - 14:35) Po lekarzu nikt się nie odczytuje więc trudno, a pozatym moja klawiatura ma jakiś opóźniony zapło

Gość     (27 marzec 2013 - 14:41) No to pożądny sprzet :), może silnikiem spalinowym napędzany :P

http://forum.benchmark.pl/user/71480-wojo-the-great/

Wiam mam pewien problem . Podczas grania w minecrafta ekran mi zgasł a komputer przestał reagować , więc go resetrowałem lecz już nie chciał się włączyć rozkręciłem obudowe i ponownie go urochomiłem lecz tak samo wiatraczek działał u karty , dysk twardy działał ale nie tak jak zawsze urochomił się i tyle płyta takrze bez reakcji . Wykręciłem karte i urochomiłem komputer i wszystko działo normale ale oczywiściebez karty,dysk twardy chyrczał jak zawsze przed awarią więc doradzcie czy to karta i co się stało ?

Gość usunięty

Intel jest bardziej wydajnieszy w grach.

A masło jest maślane :wariat:

Albo "bardziej wydajny" albo samo "wydajniejszy". Tyle.

Asrock ma dość niewielkiej grubości laminat

Powinno być: "ma dość cienki laminat" albo samo "ma niewielkiej grubości laminat".

Sory gtxxxxxxxtor ale... poprawna składnia to też element poprawnej polszczyzny czyli szeroko rozumianego wątku o ortografii (tak to widzę) :wariat:

To tak dla ścisłości opcja "ma niewielkiej grubości laminat" jest równie niezręczna co "ma dość niewielkiej grubości laminat". Poprawniej byłoby jednak "ma laminat (o) dość niewielkiej grubości". Ogólnie jednak rozmawiamy tu o takim poziomie kosmetyki że jeśli zaczną tu lądować same takie przypadki nadejdzie długo wyczekiwany moment zamknięcia tego tematu :)

Powinno być: "ma dość cienki laminat" albo samo "ma niewielkiej grubości laminat".

Sory gtxxxxxxxtor ale... poprawna składnia to też element poprawnej polszczyzny czyli szeroko rozumianego wątku o ortografii (tak to widzę) :wariat:

Wiadomo o co chodzi? Wiadomo. Uwaga dość konkretna i moim zdaniem ważna jeżeli autor chciał coś 'bardzo solidnego'. Bezproblemowo też zrozumiał co miałem do przekazania, więc jest w porządku :) 

Gość usunięty

Wiadomo czy nie niemniej nie było to poprawnie po polsku. To tak jak napisać "marchewka to ważywo" czy "ten samochud jest praktycznie bezawaryjny" - i tu i tu wiadomo o co chodzi ale jednak... Oczywiście, że łatwiej wyłapać błędy ortograficzne niż stylistyczne jednak ortografii można się wyuczyć "mechanicznie" (ponadto większość przeglądarek internetowych ma autokorektę i błędnie napisane słowa podkreśla na czerwono) a stylistyka jest bliżej poprawnemu myśleniu i poprawnej kreatywności językowej, których "mechanicznie" się nie nabędzie.

Bezproblemowo też zrozumiał co miałem do przekazania, więc jest w porządku :)

Mając to na uwadze należałoby całkowicie zreformować zasady pisania po polsku, szczególnie ortografii, wywalić wszelkie "ó" czy "rz" o "ch" nie wspominając (etc) - bo po co takie coś jest, skoro bezproblemowo można zrozumieć prawie każdą wypowiedź napisaną... nazwijmy to szczerze, niedbale ortograficznie?

Moim zdaniem pisanie niepoprawnie po polsku nie jest w porządku względem nie tylko to czytającego ale i względem siebie - pokazuje pewne braki tudzież luki w wykształceniu. Nie twierdzę, że ja osobiście nie posiadam pewnych braków w poprawnym wysławianiu się ale staram się bardzo. Co do zamieszczania tutaj różnych wypowiedzi, które mniej lub bardziej są niepoprawne - i moje możecie wstawiać (o ile takie się znajdą) - nie ma problemu, przynajmniej dowiem się, jakie luki w tym zakresie posiadam i gdzie mam się poprawić.

@Igorrodz - jak na kogoś, kto tak naprawdę czepia się o pierdółkę, to zapomniałeś o sporej liczbie przecinków ;)

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/269699_700b.jpg

Tak i dlatego ten temat nigdy nie miał służyć do wyłapywania literówek, czy też brakujących przecinków. Cieszyłbym się niezmiernie, gdybyśmy nie mieli tu czego wklejać i mogli oddać się nieskrępowanej dyskusji o grubości laminatów, ale na dzień dzisiejszy mogę to uznać jedynie za czepialstwo i to w stosunku do osoby o bezsprzecznie bardzo dużej wiedzy, której wypowiedzi zawsze mają ręce i nogi.

Jako, że nie uderzyło mnie w przytoczonym zdaniu Xora nic, poza być może miejscem "laminatu" na końcu zdania, postanowiłem zadać pytanie odnośnie "dość niewielkiej grubości laminatu" specjalistom - i oto czego się dowiedziałem.

W NKJP zwrot dość niewielki jest kilkakrotnie rzadszy niż dość mały i kilkakrotnie rzadszy niż raczej niewielki. Prawdopodobnie ma to związek z obecnością negacji w przymiotniku, por. frekwencję podobnych zwrotów: dość niski – 175 wystąpień, dość niewysoki – 0 wystąpień, raczej niewysoki – 6 wystąpień. Proponuję więc przytoczony w pytaniu zwrot zamienić na raczej niewielkiej grubości. - Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski

Wychodzi więc na to, że dość niewielkiej grubości, jest poprawną formą negacji przymiotnika, jedynie nie jesteśmy z nim na tyle osłuchani (wedle frekwencji występowania w NKJP) aby uznawać go za poprawny, stąd Mirosław Bańko sugeruje użycia innej, bardziej popularnej formy.

Natomiast szyk zdania, Asrock ma dość niewielkiej grubości laminat, czy też Asrock ma laminat (o) dość niewielkiej grubości, jest dla mnie kwestią tak nieznaczną (czyt. obie wersje widzę jako poprawne), że aż głupio byłoby mi o to pytać.

Edytowane przez sid vicious
zakręciło mnie się już - teraz jest jak należy