Skocz do zawartości

Sapphire 7870 - Działanie Battlefield 3

Recommended Posts

Witam , w końcu po prawie 2 tygodniach czekania na paczke z allegro karta wczoraj do mnie dotarła %-) uf

Na początku troche stresu było , odinstalowałem wszystkie sterowniki z GTX260 , oczyściłem rejestr z pozostałości po sterownikach i wszelkich aplikacjach związanych z Nvidią ( Start - Wyszukaj programy i pliki "Regedit" tym sposobem tam wszystko podziabałem :P na koniec CCleaner ...

Wsadziłem karte podpiąłem wszystko , mówie cos jest nie tak bo mi karty nie wykrywa obraz jest na rozdziałce chyba z 600x400 xD ale ani w Evereście ani w systemie mi karty nie wykrywało a zawsze jak włóżyłem GTXa czy jakies inne karty to mimo braku sterów karte mi wykrywało ... mówie pewnie jednak PCI e 3.0 nie jest kompatybilne z 2.0 ale kurde Karta chodzi itp. mowie to działa no i zainstalowałem stery i wszystko chodzi temp. Karty w spoczynku 32s ^^

To taki krótki wstęp , wiem że lekko zamulający dla tego polecam pominąć heheeh :D Teraz będzie o ustawianiach z Battlefielda i ilości FPSów ...

NAJPIERW JEDNAK W PANELU STEROWANIA CATALYST CONTROL CENTER USTAWIŁEM WSZYSTKO NA MAXa ! Wygładzanie itp. Itd - Dobrze czy zle ? Domyślam się że te ustawienia powodują to że bez względu na to jaka gra te ustawienia będą to w niej ustawiały ? Czyli np. wygładzanie w jakiejś tam grze będzie mimo wszystko właczone bo nie jest z Poziomu APLIKACJI czyli w tym wypadku gry tylko ustawione na Stałe w programie CATALYST ?

http://img33.imageshack.us/img33/1301/rebebeb.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img35.imageshack.us/img35/8894/erbeb.png

Teraz przejdzmy do Battlefield 3 i ustawień ...

http://img407.imageshack.us/img407/7563/jvnirbe.png

Jak widać wszystko na maxa oprócz MSAA , Wtedy średnia liczba klatek to ~ 60 :) Wiadomo wszystko zalezy od tego gdzie sie w danym momencie znajdujemy i od mapy ... Jest też 80,90 FPsów w jakims spokojniejszym miejscu a jest i 130 jak staniemy gdzieś na uboczu ... Na tych ustawieniach nie spadło mi poniżej 45 Klatek nawet w esktremnalnych sytuacjach ..

http://img99.imageshack.us/img99/671/vwvwev.png

Tutaj jest już dosłownie wszystko na Full + MSAA x4 i jak widać tutaj sytuacja już nie wygląda zbyt kolorowo FPSy nawet w miejscu gdzie robiłem screena spadły diametralnie ( Oba zdjęciach z MSAA i Bez robiłem dokładnie w tym samym miejscu ) Więc juz teraz widać kolosalną różnice 130 klate a 90 ...

Z MSAAx4 srednia ilośc klatek to ~30-35 ...

STEROWNIKI OD KARTY SA NAJNOWSZE na płycie były 12.3 ja zainstalowałem najnowsze 12.6 ze strony producenta ...

Teraz ma pare pytan gdyż jestem troszke zdziwiony wynikami na minus ...

1.Dlaczego jest tylko tyle klatek ? Na Youtube sa filmiki jak Ludzie mają Wszystko na Ultra + MSAAx4 i graja na FULL HD 1900x1080p i mają po 50,60 klatek a ja na 1280x1024 i MSAAx4 mam 30 ?

2.Może to przez te ustawienia w Catalyst Control Center ? może to nie potrzebnie ustawiałem wszystko na maxa ?

3.Może ramu mam za mało - Posiadam 2x2 GB (Dual Chanel ) Kingston 1333 MHz DDR3

Wyłącz stereoskope 3D (chyba ,że masz 3 monitory,3grafy i okulary 3D i PC za XXXX k zł) intensywność rozmycia zmiejsz to bo idzie się pożygać :D (mnie za duża ilość przyprawia o ból głowy)

co ustawień CCC tak jak kolega wyżej piszę ,do ULTRA +1GB VRAM i 4GB RAM to za mało ,podaj jeszcze jakiego masz proca :)

pamiętaj też o tym ,że Multiplayer zawsze ma większe zapotrzebowanie na zasoby niż Singleplayer:)

co ustawień CCC tak jak kolega wyżej piszę ,do ULTRA +1GB VRAM i 4GB RAM to za mało ,podaj jeszcze jakiego masz proca :) pamiętaj też o tym ,że Multiplayer zawsze ma większe zapotrzebowanie na zasoby niż Singleplayer:)

Bez przesady żeby te 4Gb ramu było mało tym bardziej że kolega gra w 1280x1024 :o

Niestety musi pokombinować ze sterami( taki urok AMD ) i powinno być ok.

Co do proca to ja widzę że jest dokładnie ten sam co u mnie czyli i5 750 więc procek nawet bez podkręcania spokojnie da radę ;)

Edytowane przez Znawca

Masz strasznie namieszane w opcjach u mnie na tej karcie BF3 hula na ultra detalach [aax16 maksymalne msaa] rozdzielczość 1920/1080 min ilość klatek to chyba 42-45 przeważnie cały czas jest między 55-70fps karta podkręcona gpu 1200mhz pamięć 5400mhz , więc super płynnie w maksymalnych dostępnych detalach

Do tak niskiej rozdziałki kupiłeś sobie radka 7870? chyba sobie żarty robisz? grasz w rozdział ce 1280x1024? , dlaczego nie kupiłeś sobie radeona 6870 miał byś sporo taniej prawie to samo , miałem wczesniej radeona 6870 i testowałem go w bf3 dla przykładu w tak niskiej rozdzielczości bf3 działał w maksymalnych detalach lepiej niż mój obecny radek 7870 w rozdzielczości ful hd praktycznie cały czas było ponad 50-60 klatek

*Stereoskopowe 3D - wyłączone

*INtensywność Rozmycia - Domyślna czyli połowe Paska

*W CCC - Ustawiłem wszystko na domyślne + Włączone Buforowanie

Ide teraz zobaczyć jak bęzie chodziła gra :)

Masz strasznie namieszane w opcjach u mnie na tej karcie BF3 hula na ultra detalach [aax16 maksymalne msaa] rozdzielczość 1920/1080 min ilość klatek to chyba 42-45 przeważnie cały czas jest między 55-70fps karta podkręcona gpu 1200mhz pamięć 5400mhz , więc super płynnie w maksymalnych dostępnych detalach

Do tak niskiej rozdziałki kupiłeś sobie radka 7870? chyba sobie żarty robisz? grasz w rozdział ce 1280x1024? , dlaczego nie kupiłeś sobie radeona 6870 miał byś sporo taniej prawie to samo , miałem wczesniej radeona 6870 i testowałem go w bf3 dla przykładu w tak niskiej rozdzielczości bf3 działał w maksymalnych detalach lepiej niż mój obecny radek 7870 w rozdzielczości ful hd praktycznie cały czas było ponad 50-60 klatek

Nie , nie żartuje kupiłem 7870 bo chwilowo mam Taki monitor bo poprzedni LG 23 uległ awari w trakcie domówki :P Za jakiś miesiąc , dwa kupie jakiś monitor 24 do 800,900 zł wiec nie kupie teraz karty za 500 zł a za miesiac bede sprzedawał i kupował inną %-)

daj znać jak ci pójdzie aż mi się wieżyc nie che że masz problemy z wydajnością w bF3 na tej karcie i to na dodatek w tak niskiej rozdział ce ,jak bym u siebie ustawił 1280x1024 to pewnie bym miał stale ponad 100 klatek

*Stereoskopowe 3D - wyłączone

*INtensywność Rozmycia - Domyślna czyli połowe Paska

*W CCC - Ustawiłem wszystko na domyślne + Włączone Buforowanie

Ide teraz zobaczyć jak bęzie chodziła gra :)

Nie , nie żartuje kupiłem 7870 bo chwilowo mam Taki monitor bo poprzedni LG 23 uległ awari w trakcie domówki :P Za jakiś miesiąc , dwa kupie jakiś monitor 24 do 800,900 zł wiec nie kupie teraz karty za 500 zł a za miesiac bede sprzedawał i kupował inną %-)

Pomyśl też nad oc procka jak będziesz miał nowy monitor bo ta karta jest naprawdę świetna i szkoda by było że by się marnowała

Przeholowałeś z ustawieniami w ccc, wszystkie filtrowania i wygładzania dają w kość karcie, zobacz sobie w testach na grach np bf3 o ile ilość klatek się zmienia po włączeniu tego wszystkiego a ty wymusiłeś max ustawienia w sterownikach karty, na takich ustawieniach możesz sobie pograć ale w mniej wymagające tytuły niż bf3

Już po testach :P Za wiele w ilości klatek się nie zmieniło prócz jednej rzeczy , a mianowicie Jak w CCC ustawiłem wszystko na domyślne i buforowanie włączyłem tylko w opcjach to średnia ilość Klatek jest w Granicach 75/80 wiadomo raz spadnie do 60,55 ale też i wzrośnie nawet do ponad 100 zalezy od miejsca ...

Ale teraz bez znaczenia jest to czy MSAA jest x4 czy OFF %-) Ilośc klatek się nie zmienia a przedtem jak MSAAx4 włączyłem to spadło o 30 klatek :P

Inna sprawa może być tez tego typu że formata nie robiłem z 2 lata , mimo że bałaganu jesli chodzi o zagracenie dysku nei mam to pewnie jakieś pliki , ich rejestry itp. pozostawały i bałagan mimo wszystko jest ...

Bez przesady żeby te 4Gb ramu było mało tym bardziej że kolega gra w 1280x1024 :o Niestety musi pokombinować ze sterami( taki urok AMD ) i powinno być ok. Co do proca to ja widzę że jest dokładnie ten sam co u mnie czyli i5 750 więc procek nawet bez podkręcania spokojnie da radę ;)

No nie wiem czy bez przesady, gdyz ja majac 4Gb ramu musialem obnizac ustawienia. Po dokupieniu dodatkowej 4 mogłem walnąć wszystko na maxa i sama gra dziala lepiej.

co Ty w takiek rozdziałce grasz????? :o

No bo , ponieważ aczkolwiek , yyy nooo w trakcie domówki monitor uległ awari %-) i chwilowo mam zastepczy :P

No nie wiem czy bez przesady, gdyz ja majac 4Gb ramu musialem obnizac ustawienia. Po dokupieniu dodatkowej 4 mogłem walnąć wszystko na maxa i sama gra dziala lepiej.

W sumie bez paniki chwilowo i tak nie mam monitora , na dniach moze dokupie ramu 4gb wtedy zobacze jak to będzie wszystko szło :)

Do tego mysle ze format tez by sie przydał bo jakos ponad 2 lata temu ostatnio by robiony :)

Nie wiem co trzeba robić z systemem aby w takiej częstotliwości go reinstallować. Stary komputer (używany codziennie) był zmuszony do wyczyszczenia po 8 latach ;)

Co do tematu. 4GB Ramu wystarczy mu do Bfa z bardzo prostej przyczyny. Zapomnieliście chyba, że ów Radeon posiada 2 GB Vramu.

Wszystkie ustawienia najlepiej jak będą narzucane ze strony aplikacji a nie sterownika CCC. Na tej karcie jeszcze po dodatkowym OC Battlefield będzie działał znakomicie :) (Oczywiście nie tylko Battlefield)

Nie wiem co trzeba robić z systemem aby w takiej częstotliwości go reinstallować. Stary komputer (używany codziennie) był zmuszony do wyczyszczenia po 8 latach ;)

Co do tematu. 4GB Ramu wystarczy mu do Bfa z bardzo prostej przyczyny. Zapomnieliście chyba, że ów Radeon posiada 2 GB Vramu.

Wszystkie ustawienia najlepiej jak będą narzucane ze strony aplikacji a nie sterownika CCC. Na tej karcie jeszcze po dodatkowym OC Battlefield będzie działał znakomicie :) (Oczywiście nie tylko Battlefield)

Mam taka nadzieje , puki co musze zobaczyc co jest przyczyna tego ze jest taka mała ilość klatek i to w takiej małej rozdzielczości ... Porobie tsty 3D marku itp. i jutro format najprawdopowobniej i podkrece Procesor bo to moze on ogranicza gre ...

Ja dzisiaj i jutro pozgrywam najważniejsze rzeczy i walne formata bo nie mozliwościa jest to żebym na tym kompie miał w Assassins Creed Brotherhood srednio 50 klatek przy rozdziałce 1280x1024 ... bo wydaje mi sie ze wiecej bym uzyskał na poprzedniej karcie GTX260 ...

Ja dzisiaj i jutro pozgrywam najważniejsze rzeczy i walne formata bo nie mozliwościa jest to żebym na tym kompie miał w Assassins Creed Brotherhood srednio 50 klatek przy rozdziałce 1280x1024 ... bo wydaje mi sie ze wiecej bym uzyskał na poprzedniej karcie GTX260 ...

Ja na swoim starym kompie przy Full HD i maks. detalach miałem z 30-35 klatek w AC:B :P.

Ja na swoim starym kompie przy Full HD i maks. detalach miałem z 30-35 klatek w AC:B :P.

No więc właśnie dlatego ręce mi opadają i nie po to kupiłem Radka 7870 żeby mieć 50 klatek %-) Musi to być wina zawalonego kompa bo format 2 lata albo i lepiej ie był robiony więc to musi byc przyczyna na 99% bo co innego ?