Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Siemka. Dzisiaj podczas przeglądania neta ściął mi się komp, toż to restartujemy. I tu pojawia się problem- windows nie startuje. Do BIOSu mogę wejść, patrzę- nie ma dysku Resetuję ponownie i slychać, jak dysk dosłownie tyka jakby zegar, tylko z mniejszą częstotliwością i ciszej. Nie mogę zainstalować na nowo Win 7 bo dysku nie widzi, a ten ciągle wydaje taki dźwięk Kable sprawdzałem i są ok. Wyłączanie kompa z prądu też nic nie dało. Co może być nie tak, czy mam już po dysku? Dysk to WD Cawiar Green 1TB, zasiłka OCZ SXS 600W, płyta AsRock P67 Pro3 B3. Proszę o pomoc, pozdrawiam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KokSu 0 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witaj! Po przeczytaniu twojego artykułu odrazu zoorientowałem sie o co chodzi. Kiedyś miałem podobny przypadek okazało sie ze na stronie internetowej był virus typu BinLadenLaden z tad te odgłosy zegara. A co do samego dysku twardego wyglada ze poszedł w nim procesor. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Chyba źle mnie zrozumiałeś, te odgłosy zegara dochodzą z dysku twardego, gdy jestem w BIOS´ie. A nie z głośników. Przyłożę ucho do dysku i wyraźnie słychać takie tykanie. A przedtem go nie było... Cytuj Link to post Share on other sites
KokSu 0 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 No Kubu$ pisaj co i jak czy mam racje ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Hmm, pozostawię te dwa posty bez komentarza A teraz proszę o pomoc, na prawdę Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Dasz rade sprawdzic dysk na innym kompie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Wg mnie jak bios go nie widzi to go nigdzie indziej nie podepnie. Stukanie, znika z biosu - co tu deliberować - awaria jak nic. Jak masz jeszcze gwarancję to wysyłaj. Jak nie to kupuj nowy, a ten sobie zachowaj do zabawy w próbę reanimacji. Chyba, że jesteś fachowcem w tej dziedzinie, ale po pytaniu wnoszę, że nie.Też miałem taki przypadek - dysk stukał. Po roku kombinacji (nie ciągłej co jakoś czas mnie nachodziło aby go podpiąć i pokombinować) udało mi się go jakoś uruchomić. Pokazał połowę swojej pojemności i po kilkunastu minutach padł ostatecznie.Ewentualnie sprawdź: - Zasilanie - może nie dostaje odpowiedniej mocy, podepnij inny kabel zasilający - Problem z gniazdem SATA na płycie - podepnij innym kablem do innego gniazda - Może się przegrzał i coś mu odwaliło w elektronice - poczekaj aż ostygnie - Zresetuj ustawienia BIOS do standardowych Więcej pomysłów nie mam. Jak po tych próbach nie wstanie to problem leży w dysku Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Gaudeamus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Miałem podobny przypadek w grudniu. Najpierw dysk niemiłosiernie zwolnił, później zaczął cały czas tykać podczas pracy, aż w końcu odmówił całkowicie posłuszeństwa. Kilkadziesiąt tysięcy zdjęć poszło do piachu Wtedy zdecydowałem się na Blu-Ray Jeśli masz na nim ważne dane, to radziłbym nic nie kombinować, tylko zanieść do serwisu, który specjalizuje się w ich odzyskiwaniu. W moim przypadku udało się uratować ok 10%, ale uprzedzam, że takie atrakcje do tanich nie należą. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Ok, dzięki wielkie, kable już zmieniałem, gniazda też i nic Gwarancji niestety już nie mam, bo kupiłem używany. Dziwni mnie tylko, że padł tak nagle Wszystko było ok i nagle bum Ale za rady dzięki, popróbuję @up Na całe szczęście nie mam na nim nic ważnego prócz gier i programów Ale to i tak 200 pln w plecy Niska cena może dziwić, ale dysk do tej pory był w 100% sprawny. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez YuroGT Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Niestety awarie HDD są jak hiszpańska inkwizycja - nikt się ich nie spodziewa Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Gwarancje to sobie sprawdź po numerze seryjnym na stronie WD -http://support.wdc.com/warranty/index.asp Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Sorry za głupie pytanie, ale gdzie i co mam wpisać? Jakby coś to na fonie jestem. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Stawiam na uszkodzenie mechaniczne związane z głowicą lub mechanizmem sterującym ruchem głowicy. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Skaza Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Tu https://westerndigital.secure.force.com/WarrantyCheck?lang=en - podajesz numer seryjny ( serial number S/N ) dysku i kraj . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Na stronie WD przy rejestracji wyskakują jakieś błędy A ok, dzięki ktoś rozszyfruje? http://iv.pl/images/14311912161308656839.jpg Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez YuroGT Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 No co tu rozszyfrowywać , masz jeszcze gwarancje do stycznia 2013. Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Hmm, a gdzie ją mogę uiścić? Bo nie mam żadnego paragonu ani innych papierków Tylko i wyłącznie sam dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Najpierw zapoznaj się z informacjami na stronie WD - http://websupport.wdc.com/rdsfdc.asp?linktype=rmacreate&portaltype=wd&custtype=end&fs=&ss=&lang=pl i dopiero gdyby coś było niejasne pisz. Generalnie jesteś krok po kroku prowadzony . Papiery żadne nie są potrzebne. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Werturko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Kurde, trzeba było się do tego angielskiego przyłożyć w szkole Hmm, czyli jak się domyślam mnie interesują tylko zakładki Registration, Warranty, Knowledge Base no i może Installation. Ale jest problem, bo konta założyć nie mogę normalnie Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Chłopie zmień sobie język na stronie , jest PL Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Osz kurde, nie zauważyłem, patrzyłem tam a nie widziałem Sorry, my fail EDIT Ok,zarejestrowałem się, dysk także. Mam rozumieć, że wystarczy mi się upewnić, że dysk nie działa i można wymienić produkt przez wniosek RMA (wybiorę jakby coś wymianę standardową)? Z góry dzięki za pomoc Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez YuroGT Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) No tak standardową , po czym dostaniesz adres wysyłki nr RMA . Dokładnie nie pamiętam ale filozofii żadnej tam nie ma. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Werturko Cytuj Link to post Share on other sites
Zulaga 196 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ok, a jakie mam podać argumenty? I to po angielsku, bo jakoś nic mi nie przychodzi do głowy No i czym wysłać? Kurierem czy paczka priorytetowa pocztą wystarczy? Cytuj Link to post Share on other sites
Werturko 107 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Ale przecież komentarz nie jest wymagany Ed: W okienku wybierasz Drive clicks ( w napędzie słychać stuknięcia) jeśli o to chodzi. Wysyłasz jak tam uważasz - tylko dobrze zapakuj. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Werturko Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts