Mathew10 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Mam wielki problem niedawno zmieniałem kartę graficzną,zasilacz,procesor i monitor.Jeszcze przed wymianą tych części komputer chodził dobrze ale teraz nie chce sie włączyć Tzn. włączam przycisk Power wiatraczki się normalnie kręca ale nie startuje, biosu nie wyświetla nic się nie dzieje Pomocy ! Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Podaj wszystkie dane o użytych podzespołach na początek. Później możesz zrobić tak..wyjmij MB z obudowy, podłącz tylko GPU, CPU i RAM i takie gołe coś spóbuj podłączyć do zasilacza i sprawdz czy działa. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez kbrbabzbtb Cytuj Link to post Share on other sites
Mathew10 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) CPU: Dual core E2140 GPU: Radeon HD 6790 MOBO: Gigabyte s775 nie wiem jakie dysk:samsung IDE Ram: kingmax ddr1 albo 2 Zasiłaka Corsair HX520W Zrobiłem jak mówisz i wszystko działa. Na ekranie wyświetla się "check signal cabel" Wygląda na to ze dysk jest zepsuty Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez Mathew10 Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rx 90 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 To raczej od monitora ten komunikat. Cytuj Link to post Share on other sites
Mathew10 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Tak Tak od monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
xentiu 56 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Czy kabel od monitora jest podpięty do karty graficznej ? Czy bezpośrednio do płyty głównej ? Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Płyta ze zintegrowanym GPU czy bez? Cytuj Link to post Share on other sites
Mathew10 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Bez. Cytuj Link to post Share on other sites
Moggster 13 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 przelacz porty Cytuj Link to post Share on other sites
kabanosek 0 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Ja bym mimo wszystko zresetował bios, czyli wyciągnął baterie na chwilke Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 warto, może płyta zgłupiała. Warto potem format, bo jak zmieniłeś tyle rzeczy na raz też system może zgłupieć. Powiecz ty komputer się resetuje i jak szybko. Cytuj Link to post Share on other sites
Mathew10 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Wyciągłem na chwilkę baterię tak gdzieś 3-4 min. i nic dalej to samo Może to wina dysku ? Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Komputer startuje nawet bez dysku. MB+CPU+RAM+GPU. Tak to testować. Na pewno wszystko podłączone dobrze? Wsie kable od CPU. Wyjąć i ponownie zainstalować CPU plus cooler. Sprawdzić podłączenie wiatraka CPU, przełączyć wiatrak CPU do innego gniazda na płycie (miałem płytę, która nie startowała bo wiatrak CPU nie był podłączony do domyślnego dla niego gniazda tylko do innego obok). Wyjąć i włożyć jeszcze raz ram, sprawdzić z manualem czy ram włożony tam gdzie być powinien, w takim układzie jak zaleca to manual dla 1 lub 2 kości. Sprawdzić w manualu czy taki ram płyta obsługuje (napisałeś wyżej, że nie wiesz jaki do ram). Sprawdzić GPU, wyjąć i włożyć pownownie, docisnąć w slocie. Podłączyć kabel VGA, zmienić dla pewności kabel do innego gniazda vga na GPU. Jak nie pójdzie to zanieść to jakiegoś taniego/życiowego serwisu bo oni tam mają części i metodą zamiany dojdą co jest nie tak. Pozdrawiam. P.S. Napisz jeszcze dokładnie model płyty. Oznaczenia są na niej. Cytuj Link to post Share on other sites
Mathew10 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 MOBO: Gigabyte GA-8I915PL-G Ram: kingmax ddr1 400 Cytuj Link to post Share on other sites
siban 22 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Czy do grafiki podpiąłeś dodatkowe zasilanie? Jeśli tak i dalej nie działa to podmień grafikę na starszą i zobacz co się będzie działo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts