kabzik 0 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam Szanownych forumowiczów i bardzo proszę o doradztwo/sugestie. W najbliższych dniach przymierzam się do kupna zestawu komputerowego (bez monitora, klawiatury myszki, DVD). Przejrzałem forum w podobnych tematach i wybrałem swoje typy, które podaje poniżej. Co do zestawu nie będę na chwilę obecną robił OC, ale chce mieć furtkę na przyszłość w razie gdyby zabrakło mocy... Ostatnio składany przeze mnie zestaw komputerowy to lata świetlne temu . Nie wiem czy obecni tu forumowicze pamiętają kartę graficzną GeForce 4MX, wręcz prehistoria . Dotychczas korzystałem głównie z laptopów, ale pojawiła się potrzeba zakupu dodatkowego komputera do pracy i przede wszystkim grania. Podstawowe założenia do zestawu to: - Ma posłużyć minimum 4 lata - Gustowna stabilna obudowa z grubymi solidnymi blachami, żadnych drgań w czasie pracy etc. - Maksymalnie cichy jak to tylko możliwe, zdaje sobie sprawę, że wszędzie jest masa wiatraków, ale chciałbym je dobrać najlepiej jak tylko się da - Musi "uciągnąć" na full detalach przy full hd Diablo III i Skyrim, tutaj nie może być kompromisów , chociaż podejrzewam, że karta jaką wybrałem jest sporo na wyrost, ale z czasem pojawi się tez pewnie potrzeba pogrania w coś bardziej wymagającego. MOBO Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 CPU Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX Cooling CPU SilentiumPC Fortis HE1225 PSU XFX Core 550W CASE Fractal Design Define R3 Black Pearl GPU Gigabyte GeForce GTX670 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC) RAM Kingston DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz HyperX Genesis CL9 SSD Samsung SSD 128GB SATA3 (MZ-7PC128D/EU) 2.5" SYS Microsoft Windows 7 Professional 64-bit OEM Powyższy zestaw według techplanet.pl to kwota 5046 i tutaj chciałbym zamówić sprzęt razem ze złożeniem z odbiorem osobistym. Chciałbym, aby sprzęt był porządnie złożony z odpowiednią pastą na procesor, ładnie schludnie pochowane kable, strasznie nie lubię robienia dziadostwa . Czy techplanet.pl to będzie dobry wybór, jeżeli nie to poproszę o wskazanie gdzie mogę porządnie złożyć taki zestaw, nie mam doświadczenia i nie chciałbym tego robić sam. Z powyższego zestawu najmniej jestem zdecydowany na płytę, za dawnych czasów Asrock uchodził raczej za kiepska firmę co do płyt, ale widzę że sporo osób poleca aktualnie ich płyty do zestawów. Nie chciałbym, aby po roku lub 2 pojawiły się problemy z płytą, kondensatory i nie wiem co tam jeszcze. Na pewno skłaniałbym się do płyty Asusa, ale raz że są droższe to jeszcze nie wiem co ewentualnie wybrać. Jestem jednak skłonny trochę dołożyć dla świętego spokoju do dobrej płyty Asus, a może jakiś Gigabyte? Co jeszcze mogę zmienić w zestawie? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Zmieniłbym płytę na najnowszą bardzo dobrą płytkę Asrock Z77 Extreme4 Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez wiwat Cytuj Link to post Share on other sites
kondix 6 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Zgadzam sie z kolegą @up. Poleciłbym też: MSI Z77A-G45 Ewentualnie MSI Z77A-G43 Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez kondix Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Z płyty głównej można by wykrzesać coś więcej - MSI Z77A-GD65 o ile zmieści się w budżecie, ewentualnie ten Asrock Z77 Extreme4. Coś od Gigabyte również zda sprawdzian. Asus ma koszmarny serwis i sporo niefortunnych płyt głównych, więc tutaj bym sobie darował. Co do wentylatorów, wszystko będzie praktycznie niesłyszalne o ile nie będą się kręcić na maksymalnych obrotach. 670 Gigabyte w idlu jest bardzo cicha, a przy grach to chyba bez różnicy poza techplanet warto rozważyć morele.net/agito.pl Podsumowując wszystko wygląda świetnie, a całego zestawu najmniej powala... Diablo III. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez sid vicious 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Z płyty głównej można by wykrzesać coś więcej - MSI Z77A-GD65 o ile zmieści się w budżecie, ewentualnie ten Asrock Z77 Extreme4. Coś od Gigabyte również zda sprawdzian. Asus ma koszmarny serwis i sporo niefortunnych płyt głównych, więc tutaj bym sobie darował. Co do wentylatorów, wszystko będzie praktycznie niesłyszalne o ile nie będą się kręcić na maksymalnych obrotach. 670 Gigabyte w idlu jest bardzo cicha, a przy grach to chyba bez różnicy poza techplanet warto rozważyć morele.net/agito.pl Podsumowując wszystko wygląda świetnie, a całego zestawu najmniej powala... Diablo III. Skoro Asus odpada to może jakieś konkretne modele Gigabyte mógłbyś mi polecić?. MSI mnie jakoś również nie przekonuje, kiedyś dawno temu miałem niezłe jaja z płytą tego producenta, plus dodatkowo straszne użeranie się z Proline gdzie ją kupiłem (ale niesmak pozostał). Gigabyte to dla mnie bardzo solidne wykonanie i bardzo dobre wsparcie aktualizacje/sterowniki etc. Skoro już mam taki "świetny" zestaw to dołożę do płyty, ale niech to będzie coś solidnego, sprawdzonego i pewnego. Cytuj Link to post Share on other sites
matiw102 3 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Masz jakiś stary dysk hdd? Bo 128 gb na gry to może być za mało :| Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Masz jakiś stary dysk hdd? Bo 128 gb na gry to może być za mało :| Dysk HDD będę kupował dodatkowy za jakiś miesiąc, sam SSD to tylko tymczasowe rozwiązanie. Na system i podstawowe pliki spokojnie wystarczy moim zdaniem tymczasowo Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Sprawdzone i pewne są nowe MSI Z77-GD45/55/65 a co do gigabyte... GA-Z77X-D3H bądź GA-Z77X-UD5H. Jednak w porównaniu - moim zdaniem - lepiej wypadają MSI. Niech się ktoś wypowie kto ma styczność z tymi gigabyte'ami. Mój znajomy kupił UD5H i za dopłacone 300zł ma mocniejszą sekcje zasilania, awaryjny bios i względnie lepsze chłodzenie więc w porównaniu do mojego GD55 nie jest to rewelacja, chyba że chcesz baaardzo mocno podkręcać podzespoły. Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Sprawdzone i pewne są nowe MSI Z77-GD45/55/65 a co do gigabyte... GA-Z77X-D3H bądź GA-Z77X-UD5H. Jednak w porównaniu - moim zdaniem - lepiej wypadają MSI. Niech się ktoś wypowie kto ma styczność z tymi gigabyte'ami. Mój znajomy kupił UD5H i za dopłacone 300zł ma mocniejszą sekcje zasilania, awaryjny bios i względnie lepsze chłodzenie więc w porównaniu do mojego GD55 nie jest to rewelacja, chyba że chcesz baaardzo mocno podkręcać podzespoły. Widzę, że w stopce masz właśnie płytę MSI, pewnie wiesz co mówisz polecając . Różnica cenowa między 55 i 65 jest niewielka. Wygląda na solidną konstrukcję. A jak z obsługą od strony producenta, sterowniki, biosy etc? Wszystko na bieżąco poprawiane aktualizowane, przyjazne dla użytkownika? Może mają jakiś system aktualizacji jaki znam z Lenovo (laptop) SystemUpdate, gdzie odpala się aplikacje i wszystko aktualizuje automatem ? Wiem, że może to są dla kogoś pierdoły, bo bez tego spokojnie dam sobie radę, ale takie rozwiązania są praktyczne i wygodne. Nie sądzę, abym jakoś ekstremalnie kręcił ten zestaw. Pewnie póki co będzie chodził w standardzie, a jak braknie mocy za rok może dwa to zabiorę się za kręcenie. Aha i jeszcze jedno w Gigabyte'ach widziałem jakąś opcje virtua... nie pamiętam nazwy. Generalnie chodzi o przełączanie się na integrę przy korzystaniu z www i zwykłej pracy, przez co nie chodzi główna karta graficzna i jest oszczędność prądu. Te płyty MSI to mają, nie wiem czy to jest jakiś standard? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Bios, czyli w przypadku płyt MSI - UEFI aktualizuje się sam pytając wcześniej o zgodę, podobnie jak wszystkie sterowniki, upiększacze i dodatki zawarte na cd które dostajesz wraz z płytą główną. Z dodatków jest chociażby Supercharger konwertujący port usb 3.0 na ładowarkę (nawet przy wyłączonym komputerze), Clickbios - czyli dostęp do biosu w systemie albo Control Center, narzędzie do overclockingu. Generalnie dbają o użytkownika Dodatki jakie dostaniesz przy zakupie GD65 to, -heatpipe pomiędzy radiatorami -punkty pomiarowe napięć -12 fazowa sekcja zasilania (mocniejsza od 9-fazowej w GD55) -podwójny bios (furtka awaryjna gdyby pierwszy się posypał, GA-Z77X-UD5H również to posiada) -obsługa Lucid Virtu -dodatkowe porty SATA Jak widać, jest przystosowana do mocniejszego overclockingu ale za cenę wyższej prądo-żerności w stosunku do GD55. Kiedy ja kupowałem te płyty była spora różnica cenowa, nie wiem jakim cudem ich ceny się teraz wyrównały. /właśnie sprawdziłem co z cenami, gd55 poszła w górę gd65 w dół od czasu kiedy kupowałem mój sprzęt w maju/ Generalnie płyty miały jakieś drobne różnice w zależności od zastosowania niestety te testy zniknęły z internetu i ciężko mi się wypowiadać, jednak bardziej przyszłościowa będzie GD65 z racji większego potencjału OC. Lucid Virtu, bo o to pytałeś, to dosyć nowa technologia będąca jeszcze w powijakach, jednym zastosowaniem jest wprowadzenie karty graficznej w największy tryb oszczędzania energii i używanie integry kiedy nie jest wymagane 3D. Druga opcja, to wyświetlanie obrazu z karty graficznej i używanie integry do innych zadań, jak chociażby wspomaganie konwersji filmów (intel quicksync). Jak dla mnie gra nie warta świeczki, oszczędności prądu znikome jako że w pierwszym przypadku karta wciąż działa tylko w trybie oszczędności, a i ciężko o kompatybilność z tym wynalazkiem na chwilę obecną. Dopiero za jakiś czas okaże się na ile ten system przydatny. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Bios, czyli w przypadku płyt MSI - UEFI aktualizuje się sam pytając wcześniej o zgodę, podobnie jak wszystkie sterowniki, upiększacze i dodatki zawarte na cd które dostajesz wraz z płytą główną. Z dodatków jest chociażby Supercharger konwertujący port usb 3.0 na ładowarkę (nawet przy wyłączonym komputerze), Clickbios - czyli dostęp do biosu w systemie albo Control Center, narzędzie do overclockingu. Generalnie dbają o użytkownika Dodatki jakie dostaniesz przy zakupie GD65 to, -heatpipe pomiędzy radiatorami -punkty pomiarowe napięć -12 fazowa sekcja zasilania (mocniejsza od 9-fazowej w GD55) -podwójny bios (furtka awaryjna gdyby pierwszy się posypał, GA-Z77X-UD5H również to posiada) -obsługa Lucid Virtu -dodatkowe porty SATA Jak widać, jest przystosowana do mocniejszego overclockingu ale za cenę wyższej prądo-żerności w stosunku do GD55. Kiedy ja kupowałem te płyty była spora różnica cenowa, nie wiem jakim cudem ich ceny się teraz wyrównały. /właśnie sprawdziłem co z cenami, gd55 poszła w górę gd65 w dół od czasu kiedy kupowałem mój sprzęt w maju/ Generalnie płyty miały jakieś drobne różnice w zależności od zastosowania niestety te testy zniknęły z internetu i ciężko mi się wypowiadać, jednak bardziej przyszłościowa będzie GD65 z racji większego potencjału OC. Lucid Virtu, bo o to pytałeś, to dosyć nowa technologia będąca jeszcze w powijakach, jednym zastosowaniem jest wprowadzenie karty graficznej w największy tryb oszczędzania energii i używanie integry kiedy nie jest wymagane 3D. Druga opcja, to wyświetlanie obrazu z karty graficznej i używanie integry do innych zadań, jak chociażby wspomaganie konwersji filmów (intel quicksync). Jak dla mnie gra nie warta świeczki, oszczędności prądu znikome jako że w pierwszym przypadku karta wciąż działa tylko w trybie oszczędności, a i ciężko o kompatybilność z tym wynalazkiem na chwilę obecną. Dopiero za jakiś czas okaże się na ile ten system przydatny. Bios, czyli w przypadku płyt MSI - UEFI aktualizuje się sam pytając wcześniej o zgodę, podobnie jak wszystkie sterowniki, upiększacze i dodatki zawarte na cd które dostajesz wraz z płytą główną. Z dodatków jest chociażby Supercharger konwertujący port usb 3.0 na ładowarkę (nawet przy wyłączonym komputerze), Clickbios - czyli dostęp do biosu w systemie albo Control Center, narzędzie do overclockingu. Generalnie dbają o użytkownika Dodatki jakie dostaniesz przy zakupie GD65 to, -heatpipe pomiędzy radiatorami -punkty pomiarowe napięć -12 fazowa sekcja zasilania (mocniejsza od 9-fazowej w GD55) -podwójny bios (furtka awaryjna gdyby pierwszy się posypał, GA-Z77X-UD5H również to posiada) -obsługa Lucid Virtu -dodatkowe porty SATA Jak widać, jest przystosowana do mocniejszego overclockingu ale za cenę wyższej prądo-żerności w stosunku do GD55. Kiedy ja kupowałem te płyty była spora różnica cenowa, nie wiem jakim cudem ich ceny się teraz wyrównały. /właśnie sprawdziłem co z cenami, gd55 poszła w górę gd65 w dół od czasu kiedy kupowałem mój sprzęt w maju/ Generalnie płyty miały jakieś drobne różnice w zależności od zastosowania niestety te testy zniknęły z internetu i ciężko mi się wypowiadać, jednak bardziej przyszłościowa będzie GD65 z racji większego potencjału OC. Lucid Virtu, bo o to pytałeś, to dosyć nowa technologia będąca jeszcze w powijakach, jednym zastosowaniem jest wprowadzenie karty graficznej w największy tryb oszczędzania energii i używanie integry kiedy nie jest wymagane 3D. Druga opcja, to wyświetlanie obrazu z karty graficznej i używanie integry do innych zadań, jak chociażby wspomaganie konwersji filmów (intel quicksync). Jak dla mnie gra nie warta świeczki, oszczędności prądu znikome jako że w pierwszym przypadku karta wciąż działa tylko w trybie oszczędności, a i ciężko o kompatybilność z tym wynalazkiem na chwilę obecną. Dopiero za jakiś czas okaże się na ile ten system przydatny. Chyba jednak wybiorę płytę http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/msi-z77a-gd65-intel-z77-lga1155-pcievgadzwglansata3usb3raidddr3,31476.html To będzie ten model najbardziej rozwojowy? Jeszcze pytanie na podsumowanie, rozumiem, że wszystko mi się zmieści w obudowie? Radiatory, chłodzenia, karta graficzna ? Wszystko będę kupował w techplanet (mam blisko do Katowic), a chcę odebrać osobiście. Ktoś ma doświadczenia co do składania przez nich zestawów? Niczego mi nie spierdzielą ? Mam jeszcze kupić jakąś lepszą pastę do pokrycia procka? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Tak, to ten najbardziej rozwojowy z tutaj wymienionych. Zostaje jeszcze GD80, topowy model z tej serii, ale to już szkoda pieniędzy zwłaszcza że nawet 65 jest na wyrost Popatrz na moją stopkę i zgadnij czy się zmieści Pewnie że tak! Możesz jeszcze rozważyć bardziej wydajny cooler CPU na przyszłość w razie silnego OC, ale to jest drobnostka. Zerknij na Scythe Yasya/Thermalright Macho/Thermalright Venomous X/Noctua DH-14 a w razie czego uderz do użytkownika t.luk on ma największe pojęcie o chłodzeniach. Niemniej, Fortis zły nie jest - jedynie średnia półka, na półkę wysoką trzeba dopłacić i to nad tym masz się zastanowić Pastę zdecydowanie tak - Arctic MX-4 co do sklepu nie wiem, nie kupowałem tam nic a montaż zrobiłbym sam wtedy jest pewność że nikt nic nie spierdzieli (no chyba że ty sam) Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Chłodzenie zostawię póki co takie jakie mam. Nie czuję się na siłach żeby złożyć sam ten zestaw, właśnie żeby nie spierdzielć.... W sumie nie mam gwarancji czy w sklepie chociaż posmarują moja pastą. Proszę o info kogoś kto tam składał zestaw, są rzetelnii? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jak oceniasz swoje zdolności manualne i umiejętność czytania z instrukcji? Wbrew pozorom składanie komputera do trudnych rzeczy nie należy, takie klocki lego dla dużych chłopców To czy posmarują Twoją pastą to jest pół biedy, ważniejsze JAK posmarują. Za cienko źle, za grubo jeszcze gorzej, napaćkają naokoło - może być problem. Więc czekaj spokojnie na opinię ich składaczy i jakby co to potem będziesz się głowić. Cytuj Link to post Share on other sites
matiw102 3 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ciężko coś spieprzyć, chyba że wpychasz na siłę. Są poradniki na YT i w google, na tym forum może też, nie wiem, nie sprawdzałem Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jak oceniasz swoje zdolności manualne i umiejętność czytania z instrukcji? Wbrew pozorom składanie komputera do trudnych rzeczy nie należy, takie klocki lego dla dużych chłopców To czy posmarują Twoją pastą to jest pół biedy, ważniejsze JAK posmarują. Za cienko źle, za grubo jeszcze gorzej, napaćkają naokoło - może być problem. Więc czekaj spokojnie na opinię ich składaczy i jakby co to potem będziesz się głowić. Zdolności to ja mam, ale wolę nie ryzykować, za drugie zabawki . Nie wiem skąd jesteś i czy zajmujesz się składaniem dla forumowiczów, ale może siię dogadamy? Oczywiście odpłatnie o ile będzie mnie na to stać . Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Na terenie Opola za studenckie piwo nie widzę problemu Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Na terenie Opola za studenckie piwo nie widzę problemu Kurczę ja śląsk górny... Mówiąc krótko du*a Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 W takim razie, jak już Ci te spece złożą, sprawdź tylko czy wokół procesora nie jest napaćkane pastą. A do czasu aż zaczniesz mocno podkręcać ten procesor to i tak przyda się jeszcze raz go przesmarować, a wtedy własnoręcznie zrobisz porządnie. Ale nie można zakładać że tam siedzą partacze, licz że trafi się akurat taki co się zna Cytuj Link to post Share on other sites
kabzik 0 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 W takim razie, jak już Ci te spece złożą, sprawdź tylko czy wokół procesora nie jest napaćkane pastą. A do czasu aż zaczniesz mocno podkręcać ten procesor to i tak przyda się jeszcze raz go przesmarować, a wtedy własnoręcznie zrobisz porządnie. Ale nie można zakładać że tam siedzą partacze, licz że trafi się akurat taki co się zna Dziękuję za pomoc w dobraniu zestawu, w sobotę już zrobiłem zamówienie, mam nadzieje że wszystko będzie poskładane ok . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts