pacyna 0 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam! mam problemik, otóż po odblokowaniu 4 rdzenia phenoma X3 720 na płycie gigabyte MA770-UD3 żaden program do tego stworzony nie pokazuje aktualnej temperatury procesora... AMD OverDrive pokazuje że wszystkie rdzenie mają -256'C, everest pokazuje 0'C, OCCT 0'C. Jedynie speedfan pokazuje jakiekolwiek temperatury: TEMP1:35 TEMP2:45 TEMP3: 79? a core 0'C. można coś z tym zrobić? pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Do odczytu temperatury CPU polecam Ci programy CoreTemp oraz RealTemp sprawdź tymi programami odczyt temperatury z tego co wiem to speedfan przekłamuje trochę to samo everest niestety żaden program nie wskaże Ci idealnej temperatury ale te co Ci podałem są jedne z dokładniejszych Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
pacyna 0 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 niestety core temp pokazuje 0'C a realtemp nie wspiera wykrytego procesora... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Po odblokowaniu dodatkowych rdzeni nie można po prostu odczytać temperatury - ot taki urok procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
pacyna 0 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Aha... no to kucha... a czy temperatury pokazywane w biosie w takim układzie pokazywane są prawidłowo, w sensie czy temperatura tam pokazana jest rzeczywista? Cytuj Link to post Share on other sites
qrdel 0 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Mozesz sie na niej bazowac, na pewno jest temperatura blizsza prawdy niz ten chlam co pokazuje sie w everescie czy speedfanie. Na nforcie 3 250 speedfan pokazuje mi np ze moj proc na powietrzu osiaga temperature zera abolutnego . Cytuj Link to post Share on other sites
pacyna 0 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 no dokładnie to samo pokazuje mi AMD OverDrive na wszystkich (teraz) 4 rdzeniach;) Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 8 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 To jest normalny objaw i nic na to nie poradzisz Musisz sobie mniej więcej bo obrotach wentyla przewidywać jaka temp. Np mój Scythe Mugen 2 na 2 rdzeniach 380 obrotów temp 28 stopni teraz jakieś 450 +- 30-32stopnie Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Możesz zawsze dotknąć palcem radiatora i sprawdzić, to będziesz chociaż mniej więcej wiedział ile może być Cytuj Link to post Share on other sites
robowert 0 Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam ten sam problem, ale jedynym softem, który pokazuje "jakoś" temperaturę jest narzędzie GIGBYTE - EasyTune v5. Niestety, po odblokowaniu rdzenia nie widać ich poszczególnych, a jedynie CPU. Przed odblokowaniem było po 25-28 stopni na rdzeniach, a ogólne CPU – około 45 stopni. Tym samym jedyny widoczny pomiar może to być dość bliski rzeczywistości, po odpaleniu czwartego rdzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Everest pokazuje temperaturę - i to w miarę poprawną. Poza tym, to nie odblokowanie rdzeni miesza programom diagnostycznym, tylko samo włączenie ACC. u mnie po włączeniu na kompie z Athlonem 240 Core temp również zero stopni pokazuje Cytuj Link to post Share on other sites
robowert 0 Napisano 10 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mój problem tkwił nie w samym pomiarze, ale w pokazywaniu go na trayu. SpeedFan pokazuje zupełnie co innego niż EasyTune, ale znaleziony programik NEXTSENSOR na Softpedii pokazuje na pasku to, co chcę zobaczyć - temp. procesora. Wypada go użyć, a pokazuje jeszcze ładnie napięcia, dokładniej niż Everest. Tym samym odpadł mój problem. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Akurat jeśli chodzi o napięcia, to nie ma co się sugerować żadnym programem, bo czujniki na płytach głównych bardzo często przekłamują, i to czasem nawet dość znacznie. Nawet miernik za 15 zł jest o wiele lepszy do pomiaru napięć. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Akurat jeśli chodzi o napięcia, to nie ma co się sugerować żadnym programem, bo czujniki na płytach głównych bardzo często przekłamują, i to czasem nawet dość znacznie. Nawet miernik za 15 zł jest o wiele lepszy do pomiaru napięć. Cytuj Link to post Share on other sites
pacyna 0 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 u mnie tak samo po odblokowaniu temperatura skoczyła z 28 do 45 w idle ale tylko easy tune pokazuje temperaturę żaden inny program pokazuje albo temperatury z kosmosu albo po prostu 0 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts